Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Rty volají S.O.S: Když praskají nebo se tvoří koutky

Rty volají S.O.S: Když praskají nebo se tvoří koutky

Rty volají S.O.S: Když praskají nebo se tvoří koutky

24. března 2017 od Vendula Nováková

24. března 2017 5 minut čtení
Připravil/a Vendula Nováková ve spolupráci s expertem Eva Hašková, DiS.

Jde o jednu z nejcitlivějších, ale přitom stále dost přehlížených částí těla. Když je zima, rty praskají, když jsou vystaveny slunci, praskají, a když už odstraníte tyto nepříjemnosti, objeví se třeba opar. Nebo natržený koutek. I s těmito problémy se ale dá bojovat.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

 „Rty mají jinou strukturu pokožky než zbytek těla. Je tenká a chybí jí hydrolipidický film, mazové žlázy, ale jsou i méně chráněny před UV zářením,“ vypočítává slabosti rtů vedoucí kosmetického centra kliniky Esthesia Eva Hašková. Není tak divu, že při špatné péči se mohou objevit bolestivé problémy, které je potřeba léčit.


Vysušené a praskající rty

Je to nepříjemné, a někdy i bolestivé. Nejčastěji rty praskají v zimě, ale nejde o časově omezený problém. Úplně stejně vás může přepadnout i v létě. Zkrátka, i naše ústa potřebují každodenní péči po celý rok.

rty volají sos

Tady je ale pár pravidel, která většinou zafungují:

 

        Neolizujte se!

Máte pocit, že vám to pomáhá, ale opak je pravdou. Sliny totiž naopak rty vysušují ještě víc. „Obsahují totiž trávicí enzymy, které ničí přirozenou ochranu před vnějším prostředím. Podobně na rty fungují i některé kyselé potraviny,“ upozorňuje kosmetička.

       Mažte se, mažte se, mažte se!

Ale kvalitně. Dobré je se tak v drogerii podívat spíš po složení než příchuti. Podle kosmetičky nejvíce léčí naše rty třeba balzámy s bambuckým máslem či včelím voskem. Dobré také je, když lůj nebo balzám obsahují vitamin E. Tedy, čím méně přísad, tím lépe. Přírodní a hydratační složky zafungují na bolestivé trhlinky nejlépe. „Po užití balzámu přichází okamžitě pocit úlevy a jedna aplikace vydrží na rtech dlouho. Pokud máte pocit, že rty musíte stále mazat, produkt není kvalitní,“ vysvětluje vedoucí kosmetického centra.

       Co ale rtěnky?

I když jsou rty rozpraskané, občas zkrátka chcete být krásná. Mít rudé rty nebo aspoň použít lesk. I tady je ale důležité si přečíst složení – některé nemají žádné hydratační složky a vysušují. „Je dobré před použitím natřít rty balzámem, krásně je ochrání,“ dodává Eva Hašková. Pak stačí ústa přetřít vaší oblíbenou rtěnkou nebo leskem a nikdo nic nepozná.


Bolestivé koutky při každém úsměvu

V takovou chvíli vám skutečně nejspíš ale do smíchu není. Bolí totiž nejen úsměv, ale také každé zívnutí. Koutky při takových činnostech praskají znovu a znovu. Boj s tímto problémem je kolikrát opravdu nekonečný. Co za tím hledat? Kromě už zmiňovaných slin, které rtům hodně škodí, to může být i nedostatek vitaminů – železa a vitaminu B. Je tedy dobré zvážit, jestli vám nechybějí. I v tomto případě je ale třeba mít pořádný balzám. „V koutcích se někdy dělají až vřídky, jsou zarudlé. Je třeba pokožku opravdu pravidelně pokrývat balzámem, který obnovuje kožní bariéru a pomáhá rtům odolávat vnějším vlivům,“ říká kosmetička. Velmi dobré jsou tak přírodní přípravky, na velmi mastných, máselných nebo olejových bázích – kokosový olej nebo už zmiňované bambucké máslo. V regálech najdete i záchranné mastičky, které jsou o trochu dražší, ale fungují. Většinou totiž obsahují antimikrobiální a protizánětlivou složku, která pomůže problém rychleji vyřešit.


Zbavte se oparů

Neobjeví se u každého, ale kdo je jednou zažil, většinou se dá říct, že rozhodně to nebylo naposledy. Je to totiž virové onemocnění, které se objeví vždy při nějakém nezvyklém stavu, kterým zrovna tělo prochází. „Lze počítat s jeho opakovaným výskytem, většinou při změnách počasí, stresu nebo se můžete nakazit od někoho jiného,“ vysvětluje Eva Hašková. Co ale proti tomu dělat? Produkty proti oparům se podle kosmetičky mají aplikovat hned, jak pocítíte, že se opar začíná tvořit. Dobré je začít ho pomalu vhodnými přípravky vysušovat, aby nerozmokval – pak by se udělaly mnohem větší strupy. Naopak po několika dnech pak opar zasychá, v tu chvíli už ho musíte trochu promazávat, aby nekrvácel, když praskne. Většině lidí, kteří na opary trpí, zabírají různé mastičky. Každému ale zafunguje jiná. Je tedy dobré si vyzkoušet, co je vhodné právě pro vás. V drogeriích i lékárnách pak seženete průhledné náplasti hned s dvěma pozitivními účinky - urychlují hojení a dá se přes ně normálně aplikovat rtěnka. Opět je ale dobré si vyzkoušet, jestli je to pro vás to pravé ořechové. Někteří pak sahají po přírodních přípravcích – například po tea tree olejíčku nebo včelím propolisu.

ryt


Ve jménu maskování

I opar se ale dá zamaskovat, jen se řiďte několika pravidly. Nikdy na něj přímo nenanášejte pudr – ten totiž vysušuje pokožku a stroupek zvýrazní. I pod rtěnku musíte nanést léčivou mastičku, ta musí zaschnout. Až poté můžete aplikovat rtěnku – i tady ale pozor. Čím výraznější barva, tím větší šance, že na opar spíše upozorníte. S oparem je to ale mnohem složitější než s obyčejnými prasklinkami rtů, jeho léčení totiž trvá velmi dlouho, a tak se zkrátka budete muset smířit s tím, že s malou vadou na kráse musíte přežít minimálně týden.

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Vendula Nováková ve spolupráci s expertem Eva Hašková, DiS.

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Eva Hašková, DiS.
vedoucí kosmetického centra Esthesia
1468
"Dávám do své práce srdce."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít