Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Polibek sněhové královny: ten pravý zimní balzám na rty

Polibek sněhové královny: ten pravý zimní balzám na rty

Polibek sněhové královny: ten pravý zimní balzám na rty

30. prosince 2016 od Karolína Hornová

30. prosince 2016 5 minut čtení
Připravil/a Karolína Hornová

Zima je definitivně tady a s ní i pořádné mrazy, studený vítr, sníh, ale také ono nezaměnitelné horské sluníčko, kterému tak rády nastavujeme tvář. Všechny tyto radosti i strasti zimy ale přinášejí ne zrovna příjemné vedlejší účinky pro citlivou pokožku našich rtů. Náš průvodce kosmetickou péčí o rty vás provede celým zimním obdobím.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Zesilte ochranu pro citlivou pleť

Jako první si posvítíme na vysoce ochranné tyčinky na rty, u kterých možná máte pocit, že se hodí tak akorát pro horolezce na Everestu. Není to tak úplně pravda. Tuhé ochranné tyčinky dobře poslouží i běžnému smrtelníkovi na horách nebo třeba při cestě do slunných Alp. Kvůli svému složení se sice obtížněji nanáší a zanechávají bílé stopy, ale na horách to nevadí – naopak, dodá vám to ten správný horalský šmrnc. Ideální jsou pro citlivé rty, které díky nim budou po celý den doslova pod ochranným štítem. Většina z nich neobsahuje parfém ani barvivo, a jsou tak přijatelné i pro muže.

„Horské“ tyčinky a balzámy na rty obsahují vysoký UV faktor, který tenkou pokožku vašich rtů spolehlivě ochrání i v extrémních podmínkách. Obsahují ale i látky, jež tvoří ochranný film před vnějšími vlivy, jako je třeba včelí vosk. Vaše rty hloubkově vyživí další přísady, klasickými a prověřenými jsou bambucké máslo či mateří kašička. Pokud tedy máte opravdu citlivé rty a chcete si být jisté, přibalte s sebou na hory třeba osvědčené Labello Extreme Alpin s UV faktorem 30, obsahem bambuckého másla a jojobového oleje, které zanechají vaše rty dokonale vláčné i po návratu ze svahu.


Balzám jako lék na poškozené rty

Ochrannou vrstvu balzámu nezapomínejte v průběhu dne obnovovat a snažte se vyvarovat olizování či okusování rtů – pokud je jejich pokožka vysušená, máte možná tendenci si takto „pomáhat“, ale ve skutečnosti tím rtům pouze škodíte: studený vítr pak vlhké rty ještě více vysuší, nemluvě o bolestivých záděrkách. V případě, že situaci z jakéhokoli důvodu neohlídáte a vrátíte se z lyží s popraskanými, a třeba i trochu spálenými rty, je tu záchrana v podobě pečujících balzámů.

Zvolte ty, které se péčí přímo chlubí v názvu: regenerační, repair, vyživující – to jsou kouzelná slůvka, která byste měly hledat. Ve většině případů je to záruka jemného, nedráždivého složení bez parfemace, obohaceného o vyživující látky jako panthenol, vitamin E, bambucké máslo, alantoin a případně kafr, který tlumí bolest a zklidňuje.

Zkuste třeba Garnier Lip Care Repair, regenerační balzám s bambuckým máslem, Astrid Repair s panthenolem a vitaminem E nebo třeba Intense Repair Lip Balm značky Neutrogena, který se nanáší ve formě koncentrovaného krému. Stačí ho troška a vaše rty okamžitě zaznamenají úlevu. Na opravdu poničené rty vyzkoušejte zklidňující a regenerační balzám v kelímku Blistex Medplus s obsahem kafru. Zkuste ho nanést na noc jako masku na rty.


Ochrana a péče pro běžný den

Ne každý den je na horách sluníčko nebo sněhová vánice a ne každý má citlivé rty. V takových případech sáhněte po běžném balzámu, který rty hydratuje a udrží „v normálu“. Alespoň minimální ochranný faktor ale rozhodně není na škodu, stejně jako přísady, jež rty dlouhodobě hydratují.
Na zimu se hodí Labello Med Protection s vitaminem E, který rty dlouhodobě vyživuje. Je to univerzální balzám, jímž nic nezkazíte a který zároveň dodá vašim rtům potřebnou péči. Podobně funguje balzám  Neutrogena Lip Care, jenž má navíc ochranný faktor 20. Kvalitní a zároveň módní péčí, kterou si oblíbily i světové celebrity, jsou balzámy EOS v originálním kulatém obalu a z čistě přírodních surovin.

Pokud chcete rtům dodat barvu, ale zároveň je hydratovat, máte možnost. Nesahejte však po rtěnkách ani lepkavých lescích, jež na horách často nadělají víc škody než užitku. Přirozeným, ale zároveň efektním řešením jsou tónované balzámy. Vyzkoušejte třeba jeden z balzámů Dermacol Love Lips, který vašim rtům dodá barvu a zároveň je ochrání faktorem 15.


V zimě volte mastné složení

Pamatujte na to, že zima je přece jen specifické období. Lehký hydratační balzám, který vám v létě bohatě postačil, může být na zimu krátký. V chladném období roku sahejte spíš po balzámech s mastnější texturou, jež rty lépe ochrání. Pokud vám z nějakého důvodu nevyhovují, je vhodné je doplnit další péčí na rty, třeba na noc – výborně funguje troška klasické Indulony nebo výživný balzám na rty ve formě krému.

Pokud máte podezření na alergii, volte balzámy s čistě přírodním složením nebo sahejte alespoň po těch neparfemovaných a bez parabenů. Mnohé ženy si oblíbily balzámy v kelímku. O rty pečují stejně jako ty v tyčince a záleží jen na vašich preferencích. Měly byste ale takový balzám nanášet čistou rukou, a nevystavovat se tak hrozbě infekce. Co se týče pohodlné aplikace, je pak na hory rozhodně lepší tyčinka. To ví ale každý, kdo si někdy potřeboval natřít rty na svahu v lyžařských rukavicích.

Zdroj foto: Fotolia a archiv značek

Připravil/a pro vás Karolína Hornová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít