Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej 7 způsobů, jak zmenšit velké póry

7 způsobů, jak zmenšit velké póry

7 způsobů, jak zmenšit velké póry

12. března 2020 od Vanda Vízková

12. března 2020 4 minuty čtení
Připravil/a Vanda Vízková

Póry hrají důležitou roli ve zvlhčování a promazávání pokožky. V pořádku. Ale nemohly by při plnění svých úkolů působit trochu diskrétněji? Nikdo přece netouží mít póry o velikosti měsíčních kráterů. Pojďme se podívat na 7 způsobů, jak je alespoň trochu zmenšit.
Póry jsou viditelným vyústěním vlasového folikulu spojeným s mazovou žlázou. Jejich velikost je určena geneticky, takže úplně změnit nejde. Ale! Stejně tak, jako se můžou vinou ubývání kolagenu zvětšovat, můžou se díky správné péči také o něco zmenšit.  A díky čemu budou méně nápadné? Vyzkoušejte třeba tohle:


1. Pravidelný peeling

Póry se ucpávají mazem, nečistotami a odlupujícími se kožními buňkami, a to je roztahuje. Peeling a exfolianty v něm obsažené vám pomůžou takto ucpané póry vyčistit a odstranit přebytečný maz z povrchu kůže. Hledejte exfolianty s obsahem AHA kyseliny (jako je kyselina glykolová, mléčná nebo mandlová) nebo BHA kyseliny, jako je kyselina salicylová. Vyzkoušejte například NIVEA Rozjasňující rýžový peeling (koupit v e-shopu). Pokud máte mastnou nebo smíšenou pleť, můžete je používat až třikrát týdně, pokud citlivou, tak raději pouze jednou do týdne.
Exfoliace

2. Péče s retinoidy

Jak v pleti ubývá kolagen (ať už je na vině věk, UV záření, nebo jiné poškození kůže) povolují se tím i stěny vašich pórů a ty vypadají nepříjemně velké. Stimulovat produkci kolagenu a posílit stěny pórů dokážou přípravky s obsahem retionidů. Krémy s retionidy vám předepíše váš kožní lékař nebo můžete sáhnout po volně prodejných přípravcích s retinolem.

Tip redakce:
Retinol A, zázračnou látku v kategorii zpevňování pleti, obsahuje například
L’Oréal Paris Noční regenerační krém Revitalift Laser X3 (koupit v e-shopu).

3. Maska alespoň jednou týdně

Masky s aktivním uhlím nebo s jílem pomáhají odstraňovat z pleti přebytečný maz, nečistoty a bakterie - tedy všechny věci, které ucpávají póry a rozšiřují jejich velikost. Stejně jako v případě exfoliace jsou ale účinky masek pouze dočasné. Abyste si tedy výsledek jejich práce udrželi, nanášejte je alespoň jednou týdně.

Tip redakce:
Jak už její název napovídá, ideální pro tuto práci je
Garnier Očišťující a hydratační maska na rozšířené póry Skin Naturals Pure Charcoal (koupit v e-shopu).


4. Profesionální ošetření pleti

Vyzkoušejte ošetření s názvem HydraFacials nebo mikrodermabrazi. Jsou to neagresivní metody ošetření pleti, které díky mechanickému odlupování vrchních vrstev kůže přispívají ke zmenšení pórů. Obě tyto metody kromě rozšířených pórů fungují také na odstranění akné, jizviček, různých nežádoucích pigmentací kůže či vrásek. Dalším příjemným bonusem je to, že takto ošetřená pokožka lépe absorbuje aktivní látky z pleťové kosmetiky, která je tím pádem účinnější.
Mikrodermabraze

5. Mytí obličeje po cvičení

Vaše póry jsou obklopeny krevními cévami a vlivem tepla a pocení se rozšiřují. Jsou tím pádem více otevřené a také viditelnější. Je proto důležité, abyste si před i po cvičení myli obličej, jinak hrozí, že make-up, nečistoty a bakterie proniknou do vašich rozšířených pórů a usadí se tady.  Ale má to i svá pozitiva – jakmile z pleti smyjete všechny nečistoty a nanesete na ni pečující přípravky, rozšířené póry jí umožní nasát větší dávku živin a hydratace


6. Správná kosmetika

Vyhýbejte se kosmetickým přípravkům, které mají hutnou krémovou konzistenci a jsou mastné. Způsobí vám ucpávání pórů. Stejně tak se raději vyhněte i produktům obsahujícím vysušující či dráždivé látky, například alkohol. Nadměrné vysušování pleti má za následek efekt přesně opačný – mazové žlázy začnou přesušené pleti dodávat více kožního mazu a vy se dostanete do začarovaného kruhu. Do své kosmetické rutiny zařaďte používání toneru, který stahuje póry a místo mastných krémů sáhněte raději po lehčích produktech s fluidní nebo gelovou konzistencí. Vyzkoušejte třeba NIVEA Zkrášlující denní BB krém 5 v 1 Glow  (koupit v e-shopu).
Nanášení primeru

7. Používání primeru

Primer neboli podkladová báze vám nepomůže póry zmenšit fakticky, ale opticky. Tento přípravek s jemnou silikonovou nebo pěnovou konzistencí pleť perfektně vyhladí. Zmizí nejen drobné vrásky a jizvičky po akné, ale i rozšířené póry. Dalším jeho příznivým efektem je to, že zabrání make-upu, aby se usazoval v pórech. Vaše pleť a potažmo póry se opticky zmenší a budou vypadat vyhlazeně. Nezapomeňte se ale večer opravdu důkladně odlíčit!

Tip redakce:
Specialista na vyhlazení pleti a zmenšení pórů? Seznamte se:
Gabriella Salvete Báze pod make-up Skin Primer (koupit v e-shopu).

Připravil/a pro vás Vanda Vízková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít