Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej 10 beauty produktů, které (si) nikdy nepůjčujte!

10 beauty produktů, které (si) nikdy nepůjčujte!

10 beauty produktů, které (si) nikdy nepůjčujte!

30. března 2020 od Vanda Vízková

30. března 2020 4 minuty čtení
Připravil/a Vanda Vízková

Kromě pěsticích složek mohou být složkou vašich používaných kosmetických produktů také bakterie, viry a plísně. Pokud je půjčíte své kamarádce, kožní problémy, případně zánět spojivek pak na sebe nemusí nechat dlouho čekat. U kterých beauty produktů se vyplatí být sobec a na prosbu o zapůjčení říct rázné „ne“?

1. Kartáček na zuby

Ne. Opravdu nikdy. Ani s nejbližší kamarádkou, ani se svým partnerem. Argument, že vám přece nevadí líbání nebo i jiné intimní praktiky nebo mazlení se s pejskem, který předtím olízal půlku ulice, v tomto případě neobstojí. Při čištění zubů si totiž nevyměňujete jen sliny. Při čištění kartáčkem ze zubů stíráte zubní plak a zbytky jídla. A ty v kartáčku samozřejmě ulpívají. Přesto, že pak kartáček opláchnete, ho rozhodně nevyčistíte do takové míry, aby v něm nezůstaly ani ty nejmenší nečistoty a bakterie. Při zapůjčení kartáčku se tyto bakterie z vašich úst dostanou do cizích. A pak zase naopak.

Tip redakce:
Při nákupu zubních kartáčků myslete i na své hosty. Balení více kartáčků, jako např.
TePe Zubní kartáčky Colour Select Soft (koupit v e-shopu), které budete mít doma stále v zásobě, vás i vaše hosty ušetří vypůjčování a nežádoucí předávky bakterií.
kartáček na zuby

2. Řasenka

Řasenka taky? Vždyť tu přeci – na rozdíl od zubního kartáčku – nikam nestrkáte! Jenže citlivé sliznici oka stačí málo, aby dovnitř pustila jakékoliv cizí bakterie. A na zánět spojivek nebo jinou nepříjemnou infekci je zaděláno. Stejně opatrní byste měli být i při nanášení očních stínů. Nenanášejte je prsty, ale štětcem nebo aplikátorem, který pravidelně čistěte!

Tip redakce:
Pokud se vám nebude chtít neustále čistit aplikátory, ale zároveň nebudete chtít být za sobce, pořiďte si domů
Diva & Nice Sadu aplikátorů (koupit v e-shopu), které udělají dobrou službu vám i vaší kamarádce.

3. Ručník (i ten na ruce)

Do ručníku přece utíráte umytou – a tedy čistou – pleť. A čistě umyté ruce. Jenže aby vám na pleti ani na rukou nezbyly žádné nečistoty a bakterie, museli byste je umýt Savem. Tyto zbývající bakterie si na ručníku předáte dál. Pokud si do něj utíráte obličej, nanesete si na něj novou porci (cizích) bakterií, které se okamžitě začnou činit a tvořit třeba pupínky. Pokud si do něj utíráte ruce, dostanou se cizí bakterie na ruce a z rukou třeba na obličej… A dál to už znáte!

4. Mycí houba

Půjčovat si mycí houbu je snad ještě horší než půjčovat si zubní kartáček. Opravdu by vám nevadilo pomyšlení, že si mycí houbou umyjete všechny možné části těla, na ni se zachytí nečistoty, zbytky potu, částečky kůže, bakterie, které se pak ve vlhkém prostředí houby masivně množí? A že tohle někomu předáte a on to samé pak předá vám?   


5. Holicí strojek

Při depilaci si neholíte jenom chloupky, ale také svrchní část pokožky. Chloupky a mikročástečky pokožky pak na holicím strojku ulpívají. Někdy se také nechtěně říznete a do koktejlu chloupků a kůže ještě přibude trocha krve. Holicí strojek byste museli opravdu důkladně vyčistit a vydezinfikovat, aby se těchto nepříjemných zbytků zbavil a byl tak čistý, aby ho bez obav mohl použít někdo jiný.
žiletka
Tip redakce:
Pro návštěvy, které by holicí strojek potřebovaly, se může hodit například
Ameté Jednorázový holicí strojek Lady (koupit v e-shopu). Na cesty se pak hodí také například Gillette Dámská pohotová holítka Simply Venus 3 (koupit v e-shopu).


6. Pinzeta

Z ruky nedávejte ani svou pinzetu. Možná se vám to zdá přehnané, ale vzpomeňte si, kolikrát vám při vytrhávání obočí (nebo jiných chloupků) na pokožce zůstanou drobné krůpěje krve. A mikroskopické kapičky krve se mohou zachytit i na vaší pinzetě. Riziko rozšíření infekce je nabíledni. Pokud už pinzetu půjčujete, ihned ji pak důkladně vydezinfikujte.

7. Produkty v kelímku

Je jedno, jestli se jedná o pleťový krém nebo o balzám na rty. Bakterie na rukou, za nehty a také na vaší pleti či rtech se prostřednictvím prstů dostanou rovnou do kelímku, kde se dál množí. I svůj vlastní krém byste ideálně měli nabírat umělohmotnou špachtličkou a po každém použití ji pořádně umýt. I vaše vlastní bakterie vám totiž na pleti můžou nadělat pěknou paseku. A co teprve ty cizí!


8. Kuličkový & tuhý antiperspirant

Víte, jak vzniká zápach z potu? Rozkladem bakterií, které se v podpaží v potu nacházejí. A tím pádem se nacházejí i na povrchu vašeho tuhého nebo kuličkového antiperspirantu. Pokud k tomu připočtete i fakt, že spousta lidí si nanáší antiperspirant těsně po oholení, a k bakteriím se tak přidávají i kapičky krve z řezných ranek, vzniká už pěkně třaskavá směs. Proto jediný antiperspirant, který (si) můžete s klidným svědomím půjčit, je ten ve spreji.
kuličkový deodorant
Tip redakce:
Antiperspirant ve spreji, jako např.
Dove Antiperspirant sprej Original (koupit v e-shopu), vám nabídne účinky tuhého antiperspirantu, ale bez rizika přenosu bakterií.


9. Produkty na rty

Ústa jsou na kožní infekce extrémně citlivá. Opar nebo koutek tedy prostřednictvím rtěnky nebo balzámu na rty chytnete opravdu snadno. Proto (si) tyto produkty raději nepůjčujte. Jedinou výjimkou je případ, že rtěnku nebo balzám nanášíte silikonovým aplikátorem nebo štětcem, který po každém použití důkladně vydezinfikujete.

 
10. Kosmetické štětce a houbičky

Pokud (si) chcete půjčit make-up, naneste ho na hřbet (umyté) ruky a pak ho rozetřete prsty. Na štětce a houbičky raději zapomeňte. Proč? Protože v nich zůstávají zbytky líčidel, šupinky kůže a bakterie, které se na štětcích a houbičkách jako na trajektu převezou na vaši nebo kamarádčinu pleť. Jen si otevřeně přiznejte, jak často a jak poctivě čistíte své štětce…

Připravil/a pro vás Vanda Vízková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít