Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Kosmetické štětce: Víme, které potřebujete

Kosmetické štětce: Víme, které potřebujete

Kosmetické štětce: Víme, které potřebujete

1. listopadu 2019 od Lucie Ulmanová

1. listopadu 2019 4 minuty čtení
Připravil/a Lucie Ulmanová

Se správnými štětci může být váš make-up daleko lepší a stylovější. Stačí si vybrat ty správné a naučit se s nimi pracovat. A opravdu stačí jen trocha praxe.
Až budete vybírat štětce, zohledněte několik kritérií:
  • Prvním z nich je velikost – někomu se dobře pracuje s menšími, jiný zase upřednostní štětce velké.
  • Druhým aspektem je, zda jsou štětiny syntetické, či přírodní. Přírodní se získávají ze zvířat, většina společností v dnešní eko-friendly době hledí na to, aby byl celý proces „cruelty free“ – vlákna se tak získávají například vyčesáváním.
Už dávno rozhodně neplatí, že by byl přírodní štětec jemnější. Výrobci v dnešní době dokážou vyprodukovat štětec skvělé kvality i z umělých vláken, které od toho přírodního nerozeznáte. Umělá vlákna většinou zvolí alergici (u přírodních je riziko alergické reakce) nebo lidé s aknózní pleti – syntetické štětce se lépe čistí a nepřenášejí tolik bakterií. Navíc pro každý typ nanášení je lepší jiný typ vlákna.
štětce a dekorativní kosmetika

Jediný správný neexistuje

Dobře, ujasnili jste si, jaký štětec zvolíte. Teď „jen“ zbývá vybrat ten pravý pro vás – a to podle toho, jakou partii s ním budete líčit. Nejsnadnější a zároveň nejefektivnější je koupit si celou sadu štětců, s nimiž vykouzlíte dokonalé konturování, kočičí oční linky i symetrické rty. Pokud si ovšem nenanášíte make-up nebo kvůli očním čočkám nesnesete stíny, budou vám stačit štětce jednotlivé, přesně podle vašich představ. S jedním univerzálním štětcem si vystačíte možná pro make-up, tvářenku a rozjasňovač, ale oční linky s ním nenalíčíte. Proto doporučujeme mít štětce minimálně tři.

Jaké jsou ty nejtypičtější?

Štětce na make-up patří k základní výbavě. Je zploštělý, směrem od středu zkosený (zešikmený), takže tvoří pomyslný trojúhelník. Vlákna jsou vysázena hustě u sebe, takže může působit tvrdším dojmem. Záleží i na tom, jaký je váš přípravek. Tuhý make-up se bude nanášet jiným typem štětce než tekutý – na ten se hodí spíše syntetický vlas.
Štětec na tvářenku má obdobně jako štětec na make-up zešikmená vlákna. Tím dobře vykreslíte lícní kosti. Tenhle typ štětce využijete i na konturování. Za vyzkoušení stojí Gabriella Salvete Štětec na tvářenku Blush Brush. Rozhodně patří mezi „svatou trojici“ povinných štětců. Obecně platí, že pro přesnější zacílení se hodí štětce s tvarem do špičky, pro rozptýlené líčení se hodí štětce dokulata, případně do vějířku. Obdobný štětec se pak hodí na menší plochy, jako je třeba prostor kolem nosu. Stejný štětec jako na tvářenku (někdy jen bývá o trochu menší) využijte i na rozjasňovač nebo bronzující pudr.

Mimochodem, součástí palety štětců bývá právě již zmíněný vějířek nebo velký štětec. Oba využijete i na oprášení – třeba rozdrolených očních stínů, nadbytku pudru nebo uvolněných chloupků. Lepší jsou v tom případě štětce ze syntetiky.

Do výbavy přidejte i štětec na sypký pudr. Je velký, má dlouhá vlákna a má jich (ze všech štětců) nejvíce. Nejsou ale tak hustě naskládaná vedle sebe, takže štětec působí měkčím dojmem. Ostatně vás má taky počechrat po velké ploše obličeje. Vyzkoušejte například značku Gabriella Salvete Pudrový štětec Powder Brush.
Štětec na nanesení očních stínů budete znát ze svých paletek, jen bývá delší. Pokryje větší plochu víčka, decentnější efekt pak vykouzlíte s užším štětcem (nejčastěji z přírodních vláken).

Právě užší štětce se hodí na vykreslení menších partií či linií. Nanesete jimi make-up kolem nosu, korektor pod oči, ale třeba i barvu na obočí (i když na to profesionálové používají vždy extra štěteček, byť stejného tvaru, a to hlavně kvůli intenzitě barvy, s níž se na obočí pracuje). Někdy bývá jeho zakončení zkosené, jindy dokulata, může být i zarovnané. Tady jsou výrobci nejkreativnější a bude na vás, s jakým se vám bude dobře pracovat.

Tím nejužším štětcem nanášejte rtěnku nebo oční linku. Štětec, který vám bude připomínat ten z výtvarné výchovy, se hodí na vybarvení menších ploch. Využít ho můžete na detailní konturování obličeje nebo třeba na výrazné jednobarevné oční stíny přes celé víčko.
štětce a dekorativní kosmetika
Tip redakce:
Pokud váháte, zda je vybraný štětec vhodný k tomu, na co ho potřebujete, řiďte se jednoduchým trikem: zkuste ho přiložit k tváři a simulovat s ním nanášení. Není na oční linky příliš široký? Neděláte si tvářenku užší? Intuice vám pomůže i ve zkrášlování.

Jak je skladovat a čistit

Štětce nezapomeňte dobře ukládat – a to nejlépe ve speciálním pouzdře nebo v dózičce (ve svislé poloze) v zakryté skříňce. V koupelně se to kvůli vyšší vlhkosti nehodí. Svou výbavu také pečlivě čistěte, a to buď dětským mýdlem, nebo speciálním mýdlem na štětce. Pak je rozložte (vodorovně) na ručník, jemně z nich vymačkejte ručníkem vodu a nechte je usušit. Jen tak vám vydrží dlouhou dobu ve skvělé kvalitě. Inspirujte se vizážisty a štětce čas od času přestříkejte dezinfekcí ve spreji, když nemáte čas je vypláchnout.

Připravil/a pro vás Lucie Ulmanová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít