Čočka, jedna z nejoblíbenějších luštěnin, je skvělým zdrojem přírodních proteinů, vlákniny a spousty vitamínů. Neberte ji na milost jen na Nový rok, ale zařaďte ji do svého jídelníčku pravidelně alespoň jednou týdně. Vaše tělo vám poděkuje.

Čočka není jen ta hnědá a nakyselo. Existuje mnoho dalších druhů – červená, žlutá, černá beluga... Všechny druhy jsou zdravé a nabízí kvalitní zdroj bílkovin a vlákniny. Čočka obsahuje minerální látky: železo, kyselinu listovou, zinek a vitamíny – A, C, E a B. Díky nízkému glykemickému indexu je vhodná pro diabetiky i při redukční dietě.
100 g uvařené čočky obsahuje průměrně:
Energetická hodnota: 462 kJ/110 kcalVláknina: 4 g
Bílkoviny: 10 g
Sacharidy: 17 g
Cukry: 1 g
Tuky: 0,4 g


Zdraví a lifestyle
18. 6. 2020Zdravé potraviny, jak je neznáte: Sója
Sója. Mnohými opěvovaná, jinými zatracovaná. Kvalitní zdroj bílkovin, nebo potravina, která snižuje vstřebávání minerálů? Ať patříte ke kterékoliv skupině příznivců či odpůrců, nebo jste někde „mezi“ a svůj názor na sójové fazolky si teprve hledáte, stojí za to dát sóje šanci. Nic totiž není tak černobílé, jak se může na první pohled zdát.

Čočka hnědá – je v české kuchyni nejtradičnější a její chuť velmi dobře známe. Tato čočka má pevnější a silnější slupku, proto je vhodné ji před vařením namáčet (nejlépe přes noc nebo alespoň 2 hodiny). Nezapomeňte ji důkladně proprat v čisté vodě.
Všechny barvy čočky

Čočka zelená, nazývaná francouzská Le Puy – je výraznější, má oříškovou, po uvaření až lehce pikantní chuť. Její slupka je jemnější než u klasické hnědé čočky, a proto není potřeba ji dlouho namáčet. Stačí chvilka, aby se doba vaření zkrátila na půl hodiny.

Čočka žlutá – má stejná pozitiva jako čočka červená. Seženete ji nejčastěji loupanou a půlenou, protože se díky rychlému měknutí a krémovitosti používá hojně jako zavářka pro bezlepkovou dietu.

Čočka černá (beluga) – pro její tmavou barvu se jí říká „kaviár pro chudé“. Má jemnou oříškovou chuť a dobře drží tvar i po uvaření, proto je skvělým základem třeba do salátů.

Čočka červená – popularita tohoto druhu poslední dobou prudce stoupá. A to nejen kvůli jeho jemné a nasládlé chuti, ale především díky nenáročné a rychlé přípravě. Allnature Čočka červená půlená je běžně uvařená do 15 minut.

Doporučená úprava luštěniny
Namáčet, nebo nenamáčet? Toť otázka. Namáčení je potřebné hlavně u čočky hnědé, jak jsme již zmínili. Vždy používejte studenou vodu, kterou při delším (několikahodinovém) máčení vícekrát vyměňte a před samotným vařením dejte vždy čerstvou. Zanedbání tohoto postupu má za následek nepříjemné nadýmání a plynatost během trávení. Namáčet ale nemusíte čočku, která je loupaná nebo půlená.Pokud vás trápí nepříjemný pocit po konzumaci pokrmů z čočky, lze mu předcházet i tím, že při vaření její stravitelnost zlepšíte přidáním bylinek a koření. Dobrou práci odvedou bobkový list, libeček, majoránka, kmín, fenykl nebo zázvor. Babské rady pak doporučují před vařením přidat půl lžičky jedlé sody.
TIP: V sortimentu Teta drogerie najdete řadu zdravých potravin. Nakupovat můžete on-line a z pohodlí domova (přejít do e-shopu).

Do čeho se čočka hodí?
Čočka má pestré využití. Můžeme z ní udělat klasickou luštěninovou kaši, použít ji jako základ do teplých salátů, třeba Semix klíčené čočka červená lupínky (koupit v e-shopu), servírovat ji jako přílohu při nízkosacharidových a bezlepkových dietách nebo jí nahradit těstoviny. Skvěle se hodí pro přípravu polévek, kde může tvořit základní ingredienci nebo jako prostředek na zahuštění. Z luštěniny snadno vyrobíte i základ pro pomazánku. A to tak, že uvařenou a vychladlou čočku rozmixujete dohladka, přidáte směs koření a najemno nakrájenou zeleninu. Fantazii se meze nekladou! Hotovou pomazánku natřete na podomácku upečený chléb, který díky praktické směsi Topnatur Low Carb směs na chléb (koupit v e-shopu) zvládne připravit každý.Tip redakce:
Na potravinové moly výborně funguje Biolit Past proti potravinovým molům (koupit v e-shopu) nebo do skřínky, ve které skladujete potraviny, rozmístěte bobkový list, jenž má pro tento hmyz odpuzující aroma.
Na potravinové moly výborně funguje Biolit Past proti potravinovým molům (koupit v e-shopu) nebo do skřínky, ve které skladujete potraviny, rozmístěte bobkový list, jenž má pro tento hmyz odpuzující aroma.
Autor: Tereza Špačková
Zařazeno pod těmito klíčovými slovy