Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Vlasy Vypadávání vlasů na jaře: Jak se mu letos vyhnout?

Vypadávání vlasů na jaře: Jak se mu letos vyhnout?

Vypadávání vlasů na jaře: Jak se mu letos vyhnout?

23. února 2019 od Karolína Hornová

23. února 2019 3 minuty čtení
Připravil/a Karolína Hornová

Poničené vlasy po zimě a vlasová pokožka vysušená nízkou vlhkostí vzduchu. Aklimatizace a příprava organismu na další období, vyšší spotřeba živin i „výměna“ vlasů za nové. To všechno mohou být příčiny jarního padání vlasů. Co s tím? Poradíme, co jíst a jak o vlasy pečovat.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Sezonní vypadávání vlasů: Co, kdy a proč?

Naše vlasy procházejí přírodním koloběhem podobně jako listnaté stromy nebo třeba srst živočichů. V létě jich máme nejvíce, což je geneticky dáno patrně tím, aby chránily naši hlavu před UV zářením. Na podzim vlasy začnou zase vypadávat – hlavním důvodem je to, že jich máme z léta na hlavě „přemnožené“ nad náš normál. V zimě pak kvůli snížené vlhkosti vzduchu dochází k vysušování pokožky hlavy (jako prevence pomohou hydratační produkty, ale také čepice).

česání vlasů
Nás nyní nejvíce zajímá jaro, konkrétně především březen, kdy nastává druhá fáze vypadávání vlasů. Je to doba, kdy si tělo zvyká na změnu klimatických podmínek, na což spotřebovává energii, která pak může chybět jinde. Konkrétně jde většinou o kombinaci dvou problémů:
  • Tělo na jaře spotřebovává více živin, aby se adaptovalo. Může se pak stát, že některé z nich chybějí tam, kde to je (geneticky z hlediska přežití jedince) méně důležité. Třeba proteiny a aminokyseliny pak mohou chybět právě vlasům. Keratin – základní stavební složka vlasového vlákna – patří mezi bílkoviny.
  • Na jaře se prodlužují dny. To je fakt, který naši mysl jistě potěší, ale pro vlasovou pokožku je to malý šok. Větší dávky světla způsobují snížení produkce hormonu melatoninu ve vlasovém folikulu, což může mít za následek oslabení a vypadnutí vlasu. Melatonin si tělo vytváří samo ve spánku (jeho tvorbu podporuje tma) a je silným antioxidantem.
  • Na jaře vlasy vypadávají, ale nemizí – místo nich narostou nové, mladé vlasy. Naším úkolem je podpořit jejich růst a vyživit pokožku hlavy i vlasové vlákno.


Koho se nejvíce týká a proč?

Alespoň trošku budou vlasy na jaře padat vždycky. Je to úplně normální a není třeba se tohoto jevu obávat. I když v kartáči najdeme opravdu hodně jednotlivě vypadaných vlasů, není to důvod k panice – poradit se s odborníkem by bylo namístě tehdy, kdyby docházelo k výraznému řídnutí vlasů nebo tvoření lysinek.

Jarní padání vlasů se týká nás všech – někoho více, někoho méně. Více ho pocítí ti, kteří mají vlasy náchylné na změny (mohou to být majitelky jemných, lámavých vlasů, ale ne vždy je to pravidlem). Sama své vlasy znáte nejlépe a za léta máte zkušenost, jak reagují a kdy vypadávají. S kúrou (změnou jídelníčku či zařazením doplňků stravy) je ideální začít co nejdříve, nejlépe ještě před projevením prvních „příznaků“ vypadávání. Náchylné na vypadávání mohou být také hrubší a kudrnaté vlasy, které mohou být po zimě více vysušené, a vlasy těch z vás, kteří trpí na problémy s vlasovou pokožkou (suchost, ekzémy, lupy).

maska na vlasyTip redakce:
Naturline Vápník–Hořčík–Zinek Forte kombinuje minerály, které příznivě působí na kožní buňky, posiluje nehty a vlasy. Naturline Biotin Pro krásné vlasy a zdravou pokožku obsahuje biotin, který patří k vitaminům skupiny B (koenzym R) a pomáhá udržovat zdravou pokožku hlavy všetně vlasových folikul. Naturline B-komplex + Vitamin C s ovocnou příchutí podpoří metabolismus aminokyselin, má pozitivní vliv na pokožku a obecně i imunitu.

 

Využijte období pro „omlazení“ hřívy

Jarní padání vlasů lze nicméně omezit, někdy i zcela potlačit. A o především správnou výživou a životním stylem, který bude reagovat na příčinu jarního vypadávání, kterou jsme nastínili výše. Tento „nepříjemný“ jev tak můžete dokonce využít ve svůj prospěch – je to období obměny vlasů za nové a naším cílem bude, aby ty nové byly co nejsilnější a plné života.

V jídelníčku se zaměřte na vyšší dávky proteinů (bílkovin). Zařaďte libové maso, ryby, kysané mléčné produkty a tvarohy, tvrdé a přírodní sýry, vejce. Sáhnout můžete tu a tam i po proteinové tyčince nebo nápoji ke svačině. Aminokyseliny, které tvorbu bílkovin podpoří, najdete např. v pšenici, rýži, luštěninách nebo hovězím mase.

Zkuste také naše tipy pro posílení vlasů a přečtěte si tipy na potraviny, které podpoří růst vlasů.

zdravé stravování

Tipy z drogerie pro jarní posílení vlasů

Důležitá je i výživa a ochrana vlasového vlákna i pokožky hlavy zvenčí – tím, že udržíme vlasové vlákno zdravé a silné, zabráníme jeho „otevírání“ a tím vysušování, ale i absorpci nechtěné vlhkosti ze vzduchu. V závislosti na typu a hlavním problému svých vlasů volte posilující produkty (pro jemné a lámavé vlasy), uhlazující (pro porézní a matné vlasy) nebo hydratační (pro velmi suché vlasy).

Kromě šamponů a kondicionérů, které budou cíleně pečovat o vaše vlasy, si dopřejte i „nadstandardní péči“ v podobě masek či vlasových olejů. Hledejte posilující produkty s obsahem pšenice, kolagenu, komplexu aminokyselin či keratinu a také kofeinu, který stimuluje vlasové folikuly.

Tip redakce:
Dr. Wolf Plantur39 Fyto-kofeinový šampon dodá energii přímo do vlasových váčků a posílí vlas zevnitř bez zatížení. Zkusit můžete i švýcarský Revalid Šampon s proteinem pro všechny typy vlasů. Obsahuje bílkoviny, odpovědné za revitalizaci vlasů. Můžete ho používat samotný, nebo v účinnější kombinaci s tobolkami Revalid. Obojí seženete v lékárně nebo třeba na sLéky.cz.
 

Připravil/a pro vás Karolína Hornová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít