Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Vlasy Podzimní padání vlasů. Příčinu hledejte pár měsíců zpětně!

Podzimní padání vlasů. Příčinu hledejte pár měsíců zpětně!

Podzimní padání vlasů. Příčinu hledejte pár měsíců zpětně!

27. září 2017 od Pavla Maříková

27. září 2017 2 minuty čtení
Připravil/a Pavla Maříková ve spolupráci s expertem Pavlína Fulínová

Připadá vám, že máte na podzim plný kartáč vlasů? Že po každém mytí vlasů jich poměrně dost skončí v odpadu? Nejste v tom sama! Zjistěte, zda netrpíte sezonním vypadáváním vlasů, a pokud ano, poradíme vám, co s tím!
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Sezonní vypadávání vlasů opravdu není mýtus a již několikrát bylo potvrzeno, že především u žen se na podzim – především v říjnu a listopadu vyskytuje častěji a silněji než obvykle. Možná vás bude zajímat, co to znamená „častěji a silněji“ nebo jak vůbec poznat, že ztrácíte více vlasů, než je norma. Každému člověku jich denně vypadne zhruba 50 až 100, což je úplně v pořádku a odpovídá to životnímu cyklu vlasu. Ten trvá zhruba 2-6 let u žen (u mužů je kratší), kdy vlas roste.  Zhruba 10 % vlasů se však vždy pohybuje v tzv. telogenu - třetí fázi růstového cyklu, která předchází jeho vypadnutí. V této fázi také již začíná růst nový vlas.


3 fáze růstového cyklu vlasu

  1. Fáze – Anagen - trvá několik let. Většina vlasů (85 %) se nachází v této fázi. Během tohoto období má vlas nadbytek melaninu.
  2. Fáze – Katagen - trvá asi dva týdny. Během ní vlas přestává růst, ale ještě nevypadává. V této fázi se nachází asi 5 % vlasů.
  3. Fáze – Telogen - konečná fáze, na jejímž konci vlas vypadává a začíná růst nový vlas.

 
Světlo a slunce podporuje růst vlasů 

Některé světové studie zjistily, že v červenci se vyskytuje lehce vyšší míra telogenní fáze u žen, což může způsobovat vypadávání vlasů v polovině října či v listopadu, tedy zhruba o 80-100 dní později. Není úplně jasné, proč k tomu dochází, ale někteří vědci tvrdí, že to může být způsobeno stresem vyvolaným letním teplem a sluncem, jenž vlasy poškozuje. Jiní odborníci to zase vysvětlují tím, že v létě tělo vlivem světla produkuje menší množství hormonu melatoninu, který mimo jiné hraje i důležitou roli v růstu vlasů. Zjistilo se, že bez dostatečného množství melatoninu se vlas přesouvá z růstové a aktivní fáze do telogenní a po několika týdnech vypadne. To by odpovídalo i frekvenci vypadávání vlasů na podzim.

Podzimní padání vlasů. Příčinu hledejte pár měsíců zpětně!


Za padáním vlasů může být i stres

Naši kadeřníci však se světovými vědci tak úplně nesouhlasí. „Ano, něco jako „sezonní“ vypadávání vlasů skutečně existuje, ale nefunguje to tak, že nastane jaro nebo podzim a vlasy nám začnou vypadávat. U každého se toto období může projevit jindy. V letních měsících se s vypadáváním nesetkáváme tak často a velkou zásluhu na tom má působení vitaminu D. Dalším důvodem může být hormonální nerovnováha a stres,“ tvrdí Pavlína Fulínová, vlasová stylistka z kadeřnictví Toni & Guy. „Ani já se nesetkávám s klientkami, které si stěžují na výraznější vypadávání vlasů jen na podzim,“ říká profesionální kadeřnice Jana Krlišová ze salonu Monet. „Je ale pravda, že v tomto ročním období si více zákaznic stěžuje na zhoršenou kvalitu vlasů.“


Zkontrolujte kartáč

Jak poznat, že vám vlasů vypadává více, než je zmíněných cca 100 vlasů za den? „Myslím, že každý člověk tohle pozná sám, jestli mu vlasy vypadávají víc než obvykle. Nedá se říct, že by byla nějaká přesná norma. Rovněž záleží, jak často si vlasy češeme kartáčem. Pokud ne moc často, vlasů v kartáči máme potom mnohem více. Což může vypadat, že nám víc vypadávají, ale přitom tomu není tak,“ tvrdí Pavlína Fulínová.

Podzimní padání vlasů. Příčinu hledejte pár měsíců zpětně!


O vlasy pečujte zevnitř

Všichni kadeřníci se však shodují v tom, že růst a kvalitu vlasů můžeme i na podzim podpořit kvalitní stravou a případně také doplňky stravy. „Na vlasy, pleť a nehty je ideální kombinace selen-zinek-křemík, ať už ve formě tabletek, nebo přirozených zdrojů ve stravě,“ doporučuje Jana Krlišová. „Masky, šampony apod. jsou dobré taky, ale ty pečují o vlas zvenku. To vypadávání vlasů nijak neovlivní. Pokud chcete podpořit jejich růst, je třeba se zaměřit na stravu a výživu zevnitř.“ A Pavlína Fulínová k tomu dodává, že v případě vnější péče je dobré se porozhlédnout po přípravcích, které podporují prokrvení pokožky hlavy, čímž následně podpoříte zdravý růst vlasů. 
 

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Pavla Maříková ve spolupráci s expertem Pavlína Fulínová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Pavlína Fulínová
Vlasová stylistka
17
"​No limits! It´s all about you."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít