Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Vlasy Tohle nedělejte! Mýty a pověry o vlasech

Tohle nedělejte! Mýty a pověry o vlasech

Tohle nedělejte! Mýty a pověry o vlasech

19. srpna 2018 od Karolína Hornová

19. srpna 2018 4 minuty čtení
Připravil/a Karolína Hornová ve spolupráci s expertem Iva Borovská

Taky vám babička radila, ať si před spaním stokrát pročešete vlasy? Nebo že byste se už měla dát ostříhat – přece nechcete vyplešatět! A kamarádka vám možná poradila, že vlasy nejlépe vyžehlíte mokré… Pojďme si vyvrátit tyto a další mýty o vlasové péči.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Pouze šampon postačí

Ano, ale pouze v případě nouze – pod stanem na festivalu nebo tehdy, když vám kondicionér dojde. Pro kvalitní péči o vlasy je nezbytný i kondicionér a čas od času maska, vybraná nikoli nahodile, ale „na míru“ aktuálnímu problému vašich vlasů.
 
„Zjednodušeně – šampon vlasové vlákno otevře, vymyje, ale pak už neuzavře. To dělá až kondicionér, jehož použitím ve vlasech udržíme vlhkost a zabráníme vysušování,“ říká kadeřnice Iva Borovská.

mytí vlasů

Dvojité mytí je nesmysl

Mýty kolují i kolem dvojitého mytí – často se říká, že šamponem stačí vlasy umýt jednou a že „dvojité“ mytí vymysleli výrobci za účelem zvýšení prodejů.
 
„Svým způsobem to jednou – ale důkladně – postačí. Ale osobně myju vlasy vždy dvakrát pro dokonalou čistotu. Měly byste to dělat především tehdy, používáte-li laky a jiné stylingové přípravky, které vlas obalují, postupem času zatěžují a je potřeba je důkladně vymýt,“ radí kadeřnice.


Vlasové produkty se musí střídat

Existuje teorie, že si vlasy „zvyknou“ na váš oblíbený šampon a stanou se imunními vůči jeho účinným látkám. „Představte si, že byste se po pár letech jezení citrusů stala imunní vůči vitaminu C. To je trošku legrační představa, ne?“ usmívá se kadeřnice. Dodává ale, že někomu může být střídání příjemné z psychologického hlediska – změna je život. Zkoušejte novinky, které vás zaujmou, a třeba narazíte na něco lepšího, než co jste používala doposud.

mytí a sušení - infografika

Čím více, tím lépe

Výživná maska na vlasy? Takže když jí nanesu plnou hrst a nechám působit půl hodiny, budu mít dokonale vyživené vlasy! Podle takovéto logiky to opravdu nefunguje, naopak – vlasy zbytečně zatížíte a budou zplihlé a dříve mastné.
 
„Vlasové přípravky jsou navrženy tak, aby se z nich za předepsanou dobu uvolnilo kýžené množství účinných látek, ale zároveň aby svým objemem vlasy nezatížily. Přehánět to s nimi určitě nemusíte,“ říká Iva Borovská a s úsměvem dodává: „Myslíte, že by výrobci nechtěli, abyste třeba masku spotřebovávali ve velkém? Určitě ano, ale zároveň vědí, jak optimálně by měla působit ku spokojenosti zákazníka.“ Stačí si jen vybrat tu, která vám bude vyhovovat, třeba jednu z našeho redakčního testu.
 

Žehlička vlasy vytvaruje i vysuší

Tak tato teorie je opravdu nebezpečná. Žehličku byste nikdy neměli používat k sušení vlasů a upravovat s ní vlasy mokré. „Mokré vlasy žehlička přesuší a způsobí jejich dehydrataci, krepatění a roztřepení,“ varuje kadeřnice.
 
Nejlépe se hodí na dodání tvaru či vyrovnání již usušených vlasů. Ani fénem byste neměli sušit vlasy úplně mokré – lepší je napřed je promačkat v ručníku a pak nechat alespoň 10 minut volně proschnout.

zastřihávání vlasů

Časté stříhání podpoří růst vlasů

Tak to je naprostý nesmysl! „Stříhání je jediný způsob, jak se zbavit roztřepených konečků a jak dodat účesu tvar a optický objem,“ říká kadeřnice a pokračuje: „Ale růst vlasů je dán geneticky a je aktivován z vlasového váčku, nikoli z konečků.“
 

Pokud tedy budete chtít růst vlasů stimulovat, je to možné pouze díky správné výživě, doplňkům stravy nebo některým vlasovým přípravkům. Tyto metody ale i tak fungují velmi individuálně.

roztřepené konečky

Sérum proti roztřepeným konečkům

Je to krásný obchodní název a ušetřilo by vám spoustu starostí, kdyby opravdu dokázalo konečky zacelit. „Přípravky proti roztřepení fungují, ale musíme je používat preventivně. Zabraňují vysušování, vyživují konečky, dodávají vlasovému vláknu pružnost. Ale používejme je po návštěvě kadeřníka jako prevenci této nepříjemnosti. Pokud se konečky začnou třepit, bezchybný vzhled vlasů vám zajistí opět jen kadeřník s nůžkami v ruce,“ shrnuje kadeřnice.
 

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Karolína Hornová ve spolupráci s expertem Iva Borovská

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Iva Borovská
Kadeřnice a hair stylistka
2498
"Účes je zrcadlem stylu a osobnosti."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít