Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Vlasy Proč na jaře padají vlasy a dá se tomu předejít?

Proč na jaře padají vlasy a dá se tomu předejít?

Proč na jaře padají vlasy a dá se tomu předejít?

22. února 2021 od Karolína Valová

22. února 2021 4 minuty čtení
Připravil/a Karolína Valová

Nadměrné vypadávání vlasů může mít mnoho příčin. Tou nejčastější je přirozená sezónní obnova vlasového porostu, ke které dochází právě teď, když se blíží jaro. Tomuto procesu se nedá zabránit, ale s pomocí vhodné péče a doplňků stravy můžeme udržet množství vypadaných vlasů v přijatelných mezích, a navíc podpořit jejich růst.
Máte po česání plný kartáč? Není třeba panikařit. Každému člověku denně vypadne zhruba kolem 50-100 vlasů. V zimě a v létě se pohybujeme na spodní hranici, na podzim a na jaře se čísla bohužel blíží spíše k té horní.

Proč je začátek jara obdobím vypadávání vlasů?

Na přelomu zimy a jara je nadměrné vypadávání vlasů způsobeno především hormonálními změnami v těle. Během jara se postupně prodlužují dny, je více světla, a to je příčinou snížení produkce melaninu, tedy hormonu, který silně ovlivňuje fungování vlasového folikulu, z něhož vlas vyrůstá. Dobrou zprávou je, že nehezky plné hřebeny většinou pozorujeme a stále dokola čistíme pouze po dobu, než si náš organismus zvykne na nové roční období a hladiny hormonů se srovnají. Dalšími příčinami jsou nedostatek živin, nezdravý životní styl nebo stres.

Jak organismu pomoci k rychlejší obnově vlasů?

Odpověď je snadná. Příznivý vliv na pokožku hlavy i vlasové kořínky má jídelníček bohatý na zinek, železo, vitaminy A, C a D a v neposlední řadě také aminokyseliny, tedy základní stavební jednotku proteinů, mezi které patří také keratin. Vařit si doma pokrmy bohaté na všechny tyto látky však může být náročné, takže pokud vsadíte na odborníky sestavenou kombinaci živin v tabletkách, jistě neuděláte chybu. Spolehnout se můžete například na doplňky stravy MaxiVita Exclusive Hloubková kůra pro krásné vlasy, nehty a pleť Forte+ (koupit v e-shopu) a GS Eladen Premium (koupit v e-shopu). Jejich pravidelné užívání se kromě vaší hřívy příznivě odrazí i na pleti a nehtech.
Tip redakce:
I když začnete užívat doplňky stravy, nezapomeňte oživit svůj jídelníček o ingredience, které jsou nabité prospěšnými látkami – zelenou listovou zeleninu, oříšky, semínka a cokoli, co v sobě má proteiny. Například
Allnature Dýňové semínko loupané (koupit v e-shopu) obsahuje vitamin A, zinek i železo a hodí se do sladkých i slaných pokrmů – třeba jako posypka pečiva, do salátu, jogurtu i kaše. A pamatujte i na pitný režim!

Jakou v tomto období volit péči o vlasy?

Především šetrnou! Budete-li pátrat po šamponu, který padání vlasů nijak nezhorší, volte přípravky určené na každodenní použití, třeba NIVEA Pure Detox Hydratační micelární šampon (koupit v e-shopu), který chrání přirozené pH pokožky hlavy a nevysušuje. Druhou variantou jsou šampony, které nejen že neuškodí, ale také aktivně pomohou. Cannaderm Capillus šampon s kofeinem (koupit v e-shopu) stimuluje prokrvení pokožky a přispívá ke zlepšení výživy vlasových váčků, čímž omezuje nadměrné padání vlasů a zlepšuje jejich vzhled i kondici.
Logicky by se zde nabízely i produkty s obsahem keratinu, na ty však pozor. Keratin je u tohoto problému velkým pomocníkem, ne však jako jedna ze složek šamponů, balzámů a masek. Tyto produkty jsou spíše vhodné na suché a lámavé vlasy. Lidé, kteří řeší problémy spojené s jejich vypadáváním, by se měli zaměřit na stravu bohatou na bílkoviny a biotin (vitamin B7), které výrazně přispívají k tvorbě keratinu v těle.
 
Dobré je zvážit také používání Plantur 39 Fyto-kofeinovového tonika (koupit v e-shopu), jež účinně chrání vlasové kořínky a posiluje růst vlasů. Stačí, když jej každý den lehce vmasírujete do pokožky hlavy a necháte bez opláchnutí proschnout. Vlasy se poté pročešou a upraví jako obvykle.

Kdy vyhledat odborníka?


Pokud by vás řídnutí kštice trápilo déle než tři měsíce po sobě a na hřebenu byste nacházeli více než 100 vlasů denně, je na čase vyhledat odbornou pomoc. První fází je návštěva dermatologa, který v případě potřeby doporučí odborná vyšetření u dalších specialistů.


TIP: Neobejdete-li se v tomto období bez vlasy zatěžujících stylingových přípravků, vybírejte takové, které nejen tuží a zpevňují, ale také pečují. Jejich široký sortiment naleznete na e-shopu Teta drogerie (přejít na e-shop).

Připravil/a pro vás Karolína Valová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít