Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Vlasy Lupy: Co dělat, když jich v zimě máte plnou hlavu?

Lupy: Co dělat, když jich v zimě máte plnou hlavu?

Lupy: Co dělat, když jich v zimě máte plnou hlavu?

13. února 2020 od Jana Kantorová

13. února 2020 4 minuty čtení
Připravil/a Jana Kantorová

Zima je pro vlasy v mnoha směrech nepřítelem. Obzvláště se v nich častěji objevují lupy a s nimi i spojené problémy, jako je například svědění vlasové pokožky. Vlasy tak potřebují speciální péči. Víte ale jakou?
Budeme se asi opakovat, když řekneme, že právě v zimě trápí vlasy hlavně nízké venkovní teploty, nasazování a sundávání čepic, pocení hlavy, přetopené místnosti, kvůli kterým dochází zase k přesušení vlasové pokožky, nedostatek vitaminů a minerálů apod. Ale i přesto je důležité vědět, že problém s lupy ovlivňuje mnohem více faktorů než jen dědičnost.

Co jsou to lupy?

Jde o šupinky odumřelé kůže na vlasové pokožce. To, že vás možná začnou trápit, poznáte tak, že vás pokožka hlavy může svědit, může být vysušená, nebo naopak hodně mastná a také na některých místech zarudlá. Jak lupy poznáte?
  • Jsou viditelné ve vlasech i u kořínků vlasů.
  • Ulpívají na vlasech jednotlivě nebo vytvářejí shluky.
  • Mohou mít bílou až světle žlutou barvu.
  • Dělí se na suché, které opadávají, a mastné lupy, které vytvářejí ložiska odumřelé kůže.
lupy ve vlasech/vlasové problémy
Tip redakce:
Lupy mohou být nezávažným problémem, ale zároveň za nimi může také stát nějaké doprovodné onemocnění nebo nezdravý životní styl.

Pozor na zimu!

Za problémem s lupy stojí více příčin. Bohužel mnohem častěji se s nimi bojuje právě v zimě, kdy vlasová pokožka intenzivněji reaguje na chlad, teplo v místnostech, stres či nízký přísun vitaminů tím, že dojde k přemnožení kvasinky Malassezia furfur. Ta je sice vlastní naší pokožce hlavy, ale její přemnožení právě nastartuje problém s lupy. Tahle kvasinka si totiž pochutnává na místech s větší produkcí mazu. Aby se pokožka hlavy ochránila, produkuje právě v zimě mnohem více mazu. Jak s tím bojovat a co všechno je potřeba udělat pro to, aby se právě vás zimní problémy s vlasy, hlavně lupy netýkaly?
slunce v zimě

1. Sviť sluníčko 

UV záření má protizánětlivé účinky. V zimě je ale slunečního svitu pomálu. A když už svítí, většinou máte na hlavě čepici. Jestliže trpíte na lupy, vyměňte čepici za hřejivou čelenku a nechte pokožku hlavy dýchat.

2. Začněte s péčí 

Lupy můžete odstraňovat nebo léčit. Při první pomoci nejspíše sáhnete po šamponu, který lupy při mytí odstraní. Některé zároveň i částečně zklidňují a léčí pokožku hlavy. K tomu navíc bojují i proti vedlejším projevům přítomnosti lupů, jako je svědění pokožky, vypadávání vlasů, vysoušení nebo přílišná mastnota. Vyzkoušet můžete například Syoss Šampon pro vlasy s lupy Anti-Dandruff (koupit v e-shopu) nebo Head&Shoulders Šampon Proti Lupům Nourishing Care (koupit v e-shopu). Léčbou rozsáhlých ložisek lupů už se pak zabývá tricholog nebo dermatolog.
umývání vlasů šamponem
Tip redakce:
Nepleťte si pot s mazem. Maz chrání pokožku proti vysoušení, které hrozí mnohem více právě v zimě. K tomu navíc střídání teplot, pokrývky hlavy, nedostatek slunce a stres – to všechno přispívá ke zhoršení stavu pokožky vlasů, a tedy i lupů.

 
3. Myslete na prevenci 

Jakmile se lupů zbavíte, už jim znovu nedejte šanci. Zaměřte se na prevenci – dobře se stravujte, zamezte častým změnám teplot, pobývejte více na slunci, nepoužívejte velké množství stylingové kosmetiky, umývejte si vlasy vlažnou vodou a při sušení využívejte chladnější vzduch. Škrábání hlavy zhoršuje výskyt lupů. Pravidelné cvičení dokonce odstraňuje výskyt lupů, protože zlepšuje cirkulaci krve, která vede ke zdravější pokožce celého těla. Problém s lupy pak může zhoršit nadměrné používání kulem či žehliček na vlasy nebo pití alkoholu.
Tip redakce:
Jakmile přijdete zvenku domů a sundáte si čepici, vlasy provětrejte. Máte-li možnost, vysušte je studeným vzduchem z fénu.


4. Přizvěte si pomoc z přírody  

Proti lupům bojuje například bílý jogurt, který stačí nanést na pokožku do suchých vlasů a nechat hodinu působit. Dále také jablečný ocet nebo olivový, kokosový a mandlový olej. Olejovou masku vytvoříte poměrně snadno. Tři lžičky od každého oleje dejte do hrnce a na mírném ohni za stálého míchání spojte dohromady. Tuto směs nechte vychladnout a poté ji naneste k pokožce hlavy a nechte působit přes noc. Kombinovat pak můžete kosmetické produkty i přírodní léčbu. Jak?
kokosový olej

Budete potřebovat:

  • šampon proti lupům
  • jedlou sodu
  • citron
  • sůl
  • kondicionér
 
Umyjte si vlasy malým množstvím šamponu proti lupům. Zaměřte se hlavně na pokožku hlavy. Šampon nechte asi 5 minut působit a poté opláchněte. 3 lžičky jedlé sody pak jemně vmasírujte do pokožky hlavy, opláchněte vlažnou vodou a stejně postupujte se dvěma lžičkami citronové šťávy. Zbytek citronové šťávy smíchejte s vodou a opláchněte roztokem hlavu i délky vlasů. 2 lžičkami soli si pak uděláte peeling. Stačí sůl jemně vmasírovat do pokožky. Vlasy si nakonec znovu umyjte malým množstvím šamponu, ošetřete kondicionérem, například Head&Shoulders Balzám proti lupům Supreme Damage Repair (koupit v e-shopu). Můžete opakovat 1x týdně až do úplného vymizení lupů.

Připravil/a pro vás Jana Kantorová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít