Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Vlasy Jemné vlasy? Víme, jak na jejich styling!

Jemné vlasy? Víme, jak na jejich styling!

Jemné vlasy? Víme, jak na jejich styling!

3. listopadu 2018 od Karolína Hornová

3. listopadu 2018 3 minuty čtení
Připravil/a Karolína Hornová ve spolupráci s expertem Iva Borovská

Trápí vás jemné, rozlétané vlasy bez objemu? Objem i tvar jim dodá správný sestřih a produkty, které účes doslova nadýchají, ale nezatíží. Poradíme vám s jejich výběrem.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Jemné vlasy neznamenají řídké vlasy. Často tak ale mohou působit – zplihlé, bez objemu a také složité na styling a různé úpravy. Jak dodat jemným vlasům tvar a sílu? Správně vybranými produkty, vhodnou péčí a také několika stylingovými triky.
 
vysoušení vlasů

Objem, objem a zase objem

To je základ, který chcete (a pomocí vhodných přípravků i můžete) dodat jemným vlasům. Vybírejte přípravky, které vlasy nezatěžují – vyhněte se tedy třeba uhlazujícím produktům a produktům pro narovnání vlnitých vlasů. „Problémem mohou někdy být i silně vyživující produkty nebo to, že používáte produktů mnoho – například kromě šamponu a kondicionéru masku a bezoplachový balzám při každém mytí,“ upozorňuje kadeřnice a hair stylistka Iva Borovská. Pro získání objemu doporučuje kvalitní produkty s „lehkým“ složením, které přímo cílí na jemné vlasy. Tedy produkty označené „pro jemné vlasy“ nebo „pro objem“.

Druhým krokem je dodat vlasům objem před samotným sušením. Zde přichází čas pro lehký objemový sprej, který se aplikuje ke kořínkům vlasů a jenž jednotlivé vlasy u kořínků mírně (ale bez zatížení) natuží a napřímí. Objem se tak vytvoří přesně tam, kde ho nejvíce potřebujete – přímo u vlasové pokožky. Vyzkoušejte třeba Toni&Guy Sprej na vlasy pro objem a lesk 3D Volumiser Spray. „Sprej neaplikujte na dozadu sčesané vlasy, ale zkuste oddělit a zvednout partii vlasů nad čelem a nastříkat ho z asi 20 centimetrů jakoby zezadu. Pak pročešte hřebenem,“ radí kadeřnice.
 
stylingové přípravky

Pracujte se specifiky jemných vlasů

Jemné vlasy bývají (ale nemusí to být pravidlo) světlé. Světlá barva jemným vlasům sluší, protože eliminuje případné prosvítání vlasové pokožky a vytvoření dojmu řidších vlasů. Objem se také dá dodat opticky, pomocí vhodně zvoleného zesvětlení. „Dobře funguje takzvaný contouring a balayage, tedy zesvětlovací techniky, které vlasům dodávají optický objem. U někoho je dobrou volbou vlnění, a někdy i trvalá, ale záleží, jaký jste typ,“ radí kadeřnice.

Pozor byste si měli dávat na horké stylingové pomůcky. Žehličky a kulmy obecně nejsou pro vlasy nijak zvlášť přínosné – vysušují je a namáhají. U jemných vlasů to platí dvojnásob,“ varuje Iva Borovská a radí nepoužívat tyto přístroje příliš často, ale spíš jen pro slavnostní příležitosti. Vybírejte ty kvalitní, které zaručují ochranu vlasů a lze u nich nastavit mírný stupeň.

O tvar účesu, narovnání i podtočení jemných vlasů se nejlépe postará kvalitní fén, nastavený na šetrnou teplotu, a velký kulatý kartáč. Ideální je, když fén disponuje funkcí ionizace, která eliminuje krepatění a „rozlétávání“ vlasů. Přečtěte si také, jak správně fénovat vlasy.

Součástí jemné hřívy také často bývají takzvané podrosty, tedy chmýří v linii růstu vlasů. Zde si můžete přečíst stylingové tipy, jak vlasové podrosty skrýt.
 
pěnové tužidlo

Styling – pomůže optický trik či minimalistický účes

Styling jemných vlasů může být trošku oříšek. Částečně je to i kvůli zajetým stereotypům: jedním z nich je, že jemným vlasům sedí jedině krátký sestřih. „Není to tak úplně pravda, i když krátký sestřih si nejlépe rozumí s různými stylingovými pěnami a spreji, protože ty s krátkými vlasy umějí divy,“ říká kadeřnice. Před sušením zkuste aplikovat třeba pěnové tužidlo Toni&Guy Prep Pěna pro objem od kořínků.

Jí samotné se pro jemné vlasy nejvíce líbí polodlouhý sestřih: dlouhé mikádo nebo vlasy k ramenům, které nabízejí mnohem více možností, ať už při zmíněném zesvětlování, tak při stylingu. „Polodlouhé vlasy umožní navlnění, které ale příliš brzy nezplihne, jako se to děje kvůli váze dlouhých vlasů,“ říká. Nabízejí i více možností účesů. „Jednoduchým, ale efektním účesem pro jemné vlasy je dokonale uhlazený vysoký culík, kdy vlasy na hlavě sčešete a uhladíte klidně i pomocí stylingového gelu. Postačí ale i dobrý lak na vlasy,“ radí kadeřnice. Zkuste třeba Aussie Lak na vlasy pro objem Aussome Volume.
 
culík

Tupírování – ano, či ne?

Pokud chcete docílit objemu nad čelem (například při tvorbě culíku nebo drdolu), můžete vlasy jemně natupírovat (nedělejte to ale denně, mohly by se polámat) a ještě na zvednutý pramen vlasů vždy z dálky aplikovat lak na vlasy. Pak prameny položte zpátky po směru růstu a už jen jemně sčešte pomocí prstů nebo hřebene se širokými zuby. „Tento trik můžete použít i pro rozpuštěné vlasy – horní partii vlasů takto upravte a na temeni lehce sepněte třeba malým skřipečkem,“ radí kadeřnice. Vlasy budou rozpuštěné, ale nebude vám hrozit žádné tvoření nechtěných pěšinek.

Raději než přílišné tupírování volte načechrávání vlasů rukama a současné lakování nejen na povrchu účesu, ale i po jednotlivých partiích. Obecně doporučuje kadeřnice jemné vlasy příliš nenamáhat složitými účesy a nenosit stále stejný účes – například při staženém culíku by se vlasy časem mohly začít lámat v linii gumičky. Účesy střídejte, noste třeba polorozpuštěné vlasy, zajištěné u hlavy různými sponkami či čelenkou. A především si zvolte dobrého kadeřníka, který dá vašim jemným vlasům tvar. Bude se pak s nimi i vám mnohem lépe pracovat,“ uzavírá Iva Borovská.

Zdroj foto: Shutterstock
 

Připravil/a pro vás Karolína Hornová ve spolupráci s expertem Iva Borovská

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Iva Borovská
Kadeřnice a hair stylistka
2498
"Účes je zrcadlem stylu a osobnosti."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít