Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Vlasy Co jste možná nevěděli o dětských vláskách

Co jste možná nevěděli o dětských vláskách

Co jste možná nevěděli o dětských vláskách

16. srpna 2022 od Karolína Hornová

16. srpna 2022 3 minuty čtení
Připravil/a Karolína Hornová ve spolupráci s expertem Iva Borovská

Opravdu nemám dítě v prvním roce stříhat? Jak a čím mu mám mýt vlasy? Zajistím mu pravidelným stříháním hustou kštici? Na tyto a další otázky jsme se zeptali odbornice i zkušených maminek. Přečíst si je můžete pěkně pohromadě a pravdivě, bez zbytečného hledání na internetových fórech.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Pomoc, moje dítě má pleš!

Moje babička byla do tří let úplně plešatá a já jsem taky nebyla zrovna barokní andílek. Později jsme obě získaly záviděníhodnou kštici. Jak je to možné? „Děti se rodí s takzvanými velusovými vlasy, jemným chmýřím, které dorůstá délky kolem dvou centimetrů. Mohou být i poměrně husté, ale většinou jde o vlasový porost, který časem vypadá, a na hlavě se objeví nové, skutečné vlasy,“ vysvětluje kadeřnice Iva Borovská. Nemusíte se tak bát, že jde o vážnější problém.

velusové vláskyJak to tedy je?

  • Velusové vlásky začínají padat kolem třetího měsíce věku.
  • Vlasový porost se ustálí kolem jednoho roku věku, ale někdy až mnohem později.
  • Jen malé procento dětí se rodí s již „hotovými“ vlasy – ovlivňuje to genetika i míra pigmentace.
Do doby kolem prvních narozenin se rozhodně nenechávejte znepokojit i případnou „pleší“ či lysinkami – rozhodně to není znamení, že by vaše dítě mělo mít do budoucna nekvalitní nebo řídké vlasy.
 

Stříhání před prvním rokem? Klidně

Mezi maminkami (a co si budeme povídat, hlavně babičkami) koluje spousta pověr. Jednou z nich je ta o stříhání vlasů před prvními narozeninami. „Vy jste mu ostříhali vlasy?! Vždyť mu ještě nebyl rok!“ hrozila se babička mojí kamarádky po jejím kadeřnickém zásahu na čtyřměsíčním synkovi. Jde opravdu jen o pověru – velusové vlásky, které navíc stejně jednou vypadají, můžete bez obav stříhat, jak chcete, a nebojte – dítěti tím nezkrátíte ani zdraví, ani život,“ usmívá se kadeřnice s odkazem na různé výklady pověry.

stříhání dětských vlasůProč tedy vlasy miminek stříhat?

  • Zabráníte zbytečnému a často nevzhlednému přerůstání.
  • Zabráníte cuchání delších vlásků (které může způsobit i nepříjemné tahání).
  • Zamezíte bolestivému tahání za vlasy (při chycení ručičkama, při oblékání).
  • Stříháním vlasů (bohužel) nezajistíte potomkovi hustší kštici. Používejte ale kvalitní profesionální nůžky nebo navštivte kadeřníka.

Odkdy je možné začít mýt dítěti vlasy?

Při mytí dětských vlasů bychom měli dávat pozor především na jemnou pokožku hlavy – tedy na to, aby se zbytečně nevysušovala. „Pokud pocítíte potřebu začít používat šampon, což může být od jednoho roku věku, doporučuji dětský šampon, který neštípe do očí. Zkuste přírodní, třeba od Weledy, a pro blond vlásky třeba heřmánkový,“ radí kadeřnice.

mytí šamponemA jak správně mýt dětské vlasy?

  • Do jednoho roku postačí oplachování vodou bez jakéhokoli produktu.
  • Později lze dále sázet na metodu „no-poo“ nebo použít jemný dětský šampon.
  • Holčičky s delšími vlasy možná budou potřebovat kondicionér – zkusit můžete přímo dětský, ale i přírodní, hypoalergenní z lékárny nebo „dospělý“ produkt ve spreji. Zkuste třeba Nivea Baby Jemný šampon  (koupit v e-shopu), který je šetrný k očím i dětské pokožce
Jemné dětské vlásky je ideální sušit jen ručníkem, aby se zbytečně nevysušovala jemná pokožka hlavy. I vlasy dětí od jednoho roku uschnou velmi rychle volně, ale zde už můžete použít fén, puštěný na mírný proud vzduchu a nízkou teplotu.

vlasaté dítě

Proč se dětem mění barva vlasů?

Barvu vlasů ovlivňuje genetika. Miminkovské vlásky nám ale svou barvou mohou pěkně zamotat hlavu. Dětské vlasy mohou zesvětlat z tmavé na blond se zrzavým „mezistupněm“, ale i ztmavnout z „andílka“ na tmavě hnědou – předem můžeme odhadovat jen podle vzhledu rodičů a předků. Jistí si můžeme být až kolem třetího  roku věku (v některých případech až pátého) – to je doba, kdy se barva vlasů ustaluje.

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Karolína Hornová ve spolupráci s expertem Iva Borovská

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Iva Borovská
Kadeřnice a hair stylistka
2498
"Účes je zrcadlem stylu a osobnosti."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít