Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Zimní problémy s pokožkou. Víte, jak se jim vyhnout?

Zimní problémy s pokožkou. Víte, jak se jim vyhnout?

Zimní problémy s pokožkou. Víte, jak se jim vyhnout?

5. února 2018 od Lucie Kubíková

5. února 2018 3 minuty čtení
Připravil/a Lucie Kubíková ve spolupráci s expertem Alena Marková

Zima je náročné období. Z nedostatku slunečního svitu trpíte splínem a vaše pleť dostává často pořádně zabrat kvůli rozmarům počasí. Přitom ale existují způsoby, jak se chránit a jak případnou škodu napravit.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
„Zima je pro pleť možná to úplně nejnáročnější období“ říká Alena Marková, kosmetička působící v pardubickém salonu Tizian. „Vítr a mráz totiž naši pokožku vysušují. Nejhorší jsou pro nás přechody z mrazu do tepla a zase zpátky. Studené počasí snižuje prokrvení pleti, po příchodu do tepla se pleť naopak začne prokrvovat se zvýšenou intenzitou a venku se zase šok opakuje.“ Tyto radikální změny mají na svědomí snížení obranyschopnosti pokožky a zvýšenou citlivost. Velmi nepříjemným projevem může být například kuperóza neboli výskyt rozšířených žilek v obličeji a oblasti dekoltu. Žilky trápí hlavně ženy s tenkou citlivou pletí a v zimě se zejména v okolí nosu a na tvářích mohou vyskytovat v hojné míře.


Pokožka těla na prvním místě

Na první pohled by se zdálo, že je pokožka těla před zimou dostatečně chráněna oblečením. Ale není tomu tak. Navíc trpí ženy se suchou pokožkou, stejně jako majitelky smíšené i mastné pokožky. Asi nejběžnějším zimním problémem je svědění celého těla, popřípadě doplněné ještě zarudnutím. Může jít o "pouhé" zapaření, ale také o mnohem problematičtější alergii na chlad.

Tip redakce:
Nejste-li si jisti, jestli jde o vyrážku, nebo přímo o alergii na chlad, zajděte k dermatologovi, který provede chladový test.

hydratační krém

Pravidla péče o pokožku

V případě problémů s pokožkou celého těla v zimě, ale i v každodenní péči platí tři jednoduchá pravidla:
  • Výživná péče: A to ideálně dvakrát denně. Předtím je ale také dobré myslet na správné umytí pokožky. Vybírejte tedy gely a mýdla, jež nevysušují pokožku těla. Vyzkoušet můžete například sprchové oleje nebo sprchová mléka, zachovávající už při koupeli dostatečnou hydrataci.
  • Sprcha místo koupele: Když už jsme nakousli koupání, milovnice dlouhých horkých koupelí asi moc nadšené nebudou. V zimě je zkrátka lepší kratší sprcha vlažnou vodou.
  • Buďte v suchu: Jestliže se v zimním oblečení zpotíte, není dobré zůstávat v takovém stavu dlouho. Kromě toho, že může dojít k ekzému, vlhké prostředí je také příhodným místem pro výskyt plísní (např. na nohách).

sprchování
První pomoc pro utrápenou pleť

Mrazivé počasí vede k dehydrataci, a tím ke křehnutí pleti. Proto je dobré, pokud to vaše oblíbená značka kosmetiky nabízí, používat speciální řadu pro zimní péči o pleť,“ radí kosmetička Alena Marková. „Obecně vzato můžeme říct, že krémy pro zimní období by měly obsahovat více tukových látek. Ale ani hydratačních krémů by se ženy bát neměly, pokud má ovšem hydratace podobu vody v oleji neboli tukové emulze.“ Hydratace je pro pleť naprosto zásadní. Na konci zimy zainvestujte do kosmetiky s dostatečným obsahem antioxidantů, které s regenerací vysušené a unavené pleti pomohou. „Koncem zimy, kdy se pleť potýká s dehydratací, můžete nakoupit i opravdu hutné krémy,“ radí Alena Marková. „A pokud to s péčí o svou pleť myslíte opravdu vážně, udělejte si aspoň jednou týdně na sebe chvilku čas a aplikujte nějakou výživnou masku.“


I ruce a rty si zaslouží vaši pozornost

„Rozmary počasí netrpí jen pokožka na naší tváři, ale také na rtech a rukách. Přitom na tyto části těla často zapomínáme,“ připomíná Alena Marková. Poškozeným rtům udělá dobře jemný peeling, třeba s využitím mleté kávy nebo zubního kartáčku, kterými jemně rty promasírujte. Odstraníte tak odumřelé částečky kůže. Balzám na rty noste všude s sebou a nezapomínejte ho aplikovat, kdykoliv to jen jde. Pokud používáte lesky nebo rtěnky, podívejte se po produktech, které obsahují hydratační složku, třeba výtažek z aloe vera. A rozhodně si rty neolizujte! To je nejrychlejší cesta k jejich popraskání. „Stejně jako na rty by ženy měly myslet i na své ruce. Vysušená a popraskaná pokožka vás bude štípat, pálit, navíc vám zdánlivě přidá léta, a to nemůže žádná žena potřebovat,“ připomíná kosmetička Alena Marková. Péče o ruce se zároveň liší i podle věku.

péče o rty

Hydratujte – to je rada nad zlato

„Nejdůležitější pro stav vaší pleti, ať už na rukách, rtech, nebo na obličeji, je ale celková hydratace vašeho organismu,“ uzavírá kosmetička Alena Marková. „Právě v zimě často málo pijeme, protože nemáme takový pocit žízně jako v parném létě. Je to pochopitelné, ale je to chyba. Pokud pleť nezavlažujeme zevnitř, nebudou ani různé zkrášlovací produkty a procedury mít dostatečný dopad. Proto zkuste na konci zimy zvýšit i svůj přísun tekutin.“
 

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Lucie Kubíková ve spolupráci s expertem Alena Marková

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Alena Marková
Masérka, kosmetička a stylistka
50
"Úsměv nic nestojí a přitom je všem tak drahý."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít