Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Zhubněte do léta: Jak začít krok za krokem

Zhubněte do léta: Jak začít krok za krokem

Zhubněte do léta: Jak začít krok za krokem

22. února 2020 od Pavla Maříková

22. února 2020 4 minuty čtení
Připravil/a Pavla Maříková

Začínáte být s blížícím se jarem lehce nervózní, že to s vaší postavou není stále úplně ideální? Nezoufejte a spíše se postavte situaci čelem. Stále máte dost času zhubnout, začít cvičit a do léta vytvarovat postavu ke spokojenosti. Stačí jen chtít a jít si za svým cílem! V našem novém seriálu vás provedeme hubnutím krok za krokem.
Ještě než se pustíte do první diety, kterou vám přeposlala kamarádka jako „zaručeně účinnou“, sedněte si a v klidu se zamyslete, co opravdu chcete a potřebujete. Chcete zhubnout, nebo spíše zformovat postavu? Pozor, rozhodně nejde o jedno a totéž. Nebo máte spíše pocit, že to s vaším zdravím jde z kopce a trocha ozdravění životního stylu by neškodila? Podle vašeho cíle můžete následně lépe zvolit způsob a cestu, jak ho dosáhnete. Chcete-li zhubnout, bez změny jídelního režimu se neobejdete. Je-li vaším cílem postavu „jen“ zformovat, bude vám asi stačit přidat cvičení a začít se více hýbat. Pro celkové ozdravění životního stylu bude vhodné upravit jídlo, přidat na přirozeném pohybu a začít více cvičit.

Zkontrolujte své tělo

Mnoho lidí na začátku hubnutí vlastně vůbec neví, kolik by mělo ideálně vážit. Ano, existují jednoduchá měřítka typu BMI nebo „vaše výška minus sto až sto deset rovná se ideální váha“, ale tak jednoduché to není. Spíše než na váze by vám mělo záležet na správném složení tělesné hmoty, tedy ideálním poměru tuku, svalů a vody. Tento poměr zjistíte pouze měřením na speciálních strojích a takzvané body diagnostice. Vyplatí se ale do ní investovat. Možná totiž zjistíte, váha není až tak velký problém, spíše máte málo vody a svalů, a naopak přebytek tuků. Anebo budete příjemně překvapeni.
Tip redakce:
Tělesný tuk na určitých partiích se měří jednoduchým nástrojem zvaným kaliper, který můžete koupit v prodejnách se zdravotnickými potřebami nebo na internetu.

Hubněte pomalu, ale trvale

Pokud se ale rozhodnete přece jen hubnout, dávejte si reálné cíle. Odborníci nedoporučují hubnout rychleji než cca 1-1,5 kg za týden. Zdá se vám to málo? Vůbec ne! Touto „rychlostí“ můžete mít za měsíc 5 kilo dole, a to je už znát. Počítejte také s tím, že ze začátku budete hubnout rychleji a postupně, ale jakmile si tělo na snížený energetický příjem zvykne nebo si navykne na zvýšený energetický výdej, bude možná stagnovat. V tu chvíli je potřeba udělat změnu, aby tělo dostalo nový podnět k hubnutí.

Revize stávajícího stavu

Ale pojďme ke konkrétním radám. Chcete-li cokoliv změnit, je nutné nejdříve zmapovat situaci a udělat revizi stávajícího stavu. Minimálně týden si zapisujte vše, co sníte a vypijete. Když k tomu i zvládnete připsat situaci a pocity, které vás v jídlu vedly, ještě lépe. Po týdnu si nad tímto deníčkem sedněte a udělejte analýzu. S největší pravděpodobností sami zjistíte, kde děláte největší chybu nebo máte rezervy. Vynecháváte snídaně? Uzobáváte po celý den? Máte tendence po práci vyjíst celou lednici? Každý člověk má „něco“, nějakou slabinu a místo, kde dělá chybu. Nevyčítejte si to a spíše popřemýšlejte, co byste mohli dělat jinak, aby se to neopakovalo. Pokud vás samotné nic nenapadne, není od věci probrat vše s nezávislou kamarádkou, anebo se obrátit přímo na odborníka – výživového poradce nebo nutriční poradkyni.

Přirozený pohyb je nejlepší

Se cvičením je to podobné. Zaznamenávejte si, kolikrát jste během týdne cvičili, kolik jste za den udělali kroků a pak popřemýšlejte, co by šlo změnit. Největší příležitost ke změně nabízí přirozený pohyb. Tedy chůze a pohyb během dne. Odborníci doporučují udělat denně alespoň 10 000 kroků. Pokud chodíte do práce pešky a alespoň občas se během dne projdete, neměli byste s tím mít velký problém. Cvičit je vhodné alespoň 3x týdně, abyste viděli výsledky a cvičení mělo smysl.

10 jednoduchých a snadno proveditelných kroků, které vám pomůžou zhubnout 1 kilo za týden!

  1. Po probuzení vypijte sklenici vlažné vody s citrónem – pomůže vám to nastartovat metabolismus.
  2. Dopřejte si čerstvou zeleninu ke každému jídlu. Zvýšíte tím pocit sytosti.
  3. Alespoň zhruba si hlídejte kalorický příjem, který by neměl být vyšší než cca 8000 kJ (pro průměrnou ženu).
  4. Omezte sacharidy, a naopak se v jídelníčku zaměřte na bílkoviny.
  5. Jezte pomalu a každé sousto pečlivě rozžvýkejte.
  6. Vyvarujte se sladkých nápojů včetně džusů a ochucených minerálních vod.
  7. Pijte zelený čaj a kávu – podporují metabolismus.
  8. Zvyšte podíl vlákniny ve stravě.
  9. Dopřejte si dostatek spánku, abyste únavu nezaháněli jídlem.
  10. Sledujte svoji váhu, popř. centimetry – bude vás to motivovat.
Tyto produkty vám hubnutí usnadní!
produkty které vám pomohou

Připravil/a pro vás Pavla Maříková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít