Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Zahrada a les ve spíži: Zavařujte, sušte, odšťavňujte

Zahrada a les ve spíži: Zavařujte, sušte, odšťavňujte

Zahrada a les ve spíži: Zavařujte, sušte, odšťavňujte

16. června 2021 od Vanda Vízková

16. června 2021 2 minuty čtení
Připravil/a Vanda Vízková

Začátek léta je tu a spolu s ním i zavařovací sezóna. V zahrádkách i lesích začínají dozrávat první plody, které je třeba zpracovat a co nejlépe zužitkovat. Poradíme vám, jak to udělat.
Červen je údajně nejkrásnějším měsícem v roce, což vám ostatně potvrdí každý milovník jahod, třešní a borůvek. Dozrávají i rané formy rybízu. Úplně nejlepší je samozřejmě konzumovat šťavnaté a voňavé plody čerstvé. Ale ne vše stihnete v sezóně sníst. Přebytky je pak dobré zpracovat, abyste si úžasnou chuť domácího ovoce mohli vychutnat i v zimních měsících.

Udělejte si marmeládu

Jde o nejoblíbenější způsob zpracování ovoce a zvládne ho i úplný začátečník. Základem je čerstvě natrhané plody přebrat, odstranit ty špatné a také zbytky lístků nebo stopky. Pokud budete dělat marmeládu z třešní, je nutné je nejdříve vypeckovat. Dál už postupujte podle toho, zda chcete vyrobit džem, či marmeládu. Znáte vůbec rozdíl? Marmeláda by měla být rosolovitá a jemná (rozvařené ovoce se musí propasírovat přes sítko), v džemu můžete mít větší kousky. Záleží na vašem vkusu a tom, co máte raději. Zkuste náš univerzální recept, který můžete použít na všechny druhy ovoce.
 

Recept na džem s chia semínky

Budete potřebovat:
1 kg ovoce
1 kg cukru krupice nebo krystal
1 ks želírovacího prostředku Pektogel na džemy a marmelády nebo Quittin přípravku na marmelády
50 g Allnature Chia semínek (koupit v e-shopu)
Postup:
  • Ovoce očistěte, opláchněte a rozmixujte.
  • Dejte do hrnce a přidejte cukr a želírovací prostředek Pektogel nebo Quittin.
  • Přiveďte k varu a přisypte chia semínka.
  • Povařte zhruba 30 minut s tím, že je třeba odstraňovat případnou pěnu. 
  • Teplou směs nalijte do čistých sklenic.
Tip redakce:
Přidáním
Kyseliny citronové (koupit v e-shopu) marmeládu dochutíte a bude mít i zářivější barvu. Kyselina citronová ji navíc pomůže lépe zakonzervovat, takže se nebude tolik kazit a déle vydrží.

Zavařte si kompot

Pochoutka, která přijde vhod, když chcete v zimě připravit výborný dezert nebo když prostě dostanete chuť na něco sladkého. Jak na to?
  • Přeberte a očistěte alespoň kilo ovoce.
  • Připravte si cukerný roztok tak, že svaříte půl kila cukru s litrem vody. Vyznáváte-li zdravý životní styl, můžete použít Allnature Xylitol (koupit v e-shopu), což je březový cukr.  
  • Ovoce naskládejte do čistých zavařovacích sklenic a zalijte cukerným roztokem. Sterilujte zhruba 30 minut při 85 °C.
Tip redakce:
Sklenice je třeba v každém případě nejdříve důkladně umýt saponátem, například
Q-Power Na nádobí citrón (koupit v e-shopu), a poté vypláchnout horkou vodou. Víčka vložte do hrnce s vařící vodou a povařte asi 5 minut, aby se vydezinfikovala.

Vyrobte si šťávu

Odšťavňování je skvělým způsobem, jak získat z ovoce cenné vitamíny, a ještě doplnit tělu dostatek tekutin. Šťávu může získat buď za použití odšťavňovače, nebo vařením. Jak na to?
  • Ovoce nasypte do hrnce, přilijte na půl kila 2 dcl vody a za stálého míchání na mírném plameni rozvařte.
  • Směs přeceďte do vhodné nádoby na šťávu, nechte vychladnout a uchovejte v lednici. Bez konzervantů ale vydrží čistá šťáva jen pár dní.
  • Pokud chcete získat sirup, přidejte cukr v poměru 350 g cukru na 0,5l šťávy a skladujte v lednici. Vydrží 1 až 2 měsíce. Pro dlouhodobé uchovávání sirupu je třeba nalít jej do zavařovacích sklenic a sterilovat. Použít můžete také prostředek Hassa na sirupy.

Ovoce usušte

Díky sušení si plody uchovají spoustu vitaminů, minerálů i vlákniny a obohatí váš zdravý jídelníček. Sušit lze prakticky jakékoli ovoce či zeleninu. Větší kusy je třeba nakrájet na plátky, třešně vypeckujte a přepulte. Ideální je použít sušičku, ale pokud ji nemáte, zvládnete to i bez ní. Jak na to?
  • Rozložte plody na sušící síto nebo plech vyložený pečicím papírem, například Q-Clean papírem na pečení (koupit v e-shopu).  
  • Troubu předehřejte na 60-70 °C a vložte do ní plech s ovocem. Dvířka nechejte během sušení pootevřená, aby mohla vlhkost utíkat ven.
  • Celý proces trvá zhruba 3-4 hodiny. Správně usušené plody jsou vláčné, ale po stisknutí nepouští šťávu.
  • Sušené ovoce vložte do dobře uzavíratelné nádoby a uložte na tmavé místo

TIP: Velký výběr zdravých potravin a doplňků stravy najdete také na e-shopu Teta drogerie (přejít na e-shop).

Připravil/a pro vás Vanda Vízková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít