Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Jak správně skladovat potraviny?

Jak správně skladovat potraviny?

Jak správně skladovat potraviny?

14. září 2020 od Lucie Ulmanová

14. září 2020 2 minuty čtení
Připravil/a Lucie Ulmanová

Víte, jak správně uchovávat potraviny, aby vydržely co nejdéle čerstvé? Pokud se vám jídlo rychle kazí, jednou z příčin může být jeho špatné uložení. Nejčastěji ukládáme potraviny do lednice nebo spíže. Je to ale správně? A co vám vydrží nejkratší dobu?
U skladování si každý myslí, že ví vše, ale málokdy tomu tak je. Aby se zamezilo plýtvání potravinami, je důležité vědět:
  • co a kde uchovávat,
  • při jaké teplotě,
  • jestli uchovávat v uzavřených nádobách,
  • v suchu či temnu.

Ovoce

Nejlepší je konzumovat ovoce hned čerstvé, pokud se vám ho ale sešlo víc, i jeho skladování má své pravidla. Záleží na druhu a typu ovoce. Banány nemají rády nízkou teplotu, proto je nikdy neskladujte v lednici, kde zhnědnou. Jablka či hrušky vyskládejte vedle sebe, aby neležely na sobě, to samé platí i pro meruňky nebo broskve. Nikdy nepokládejte jablka vedle mrkve, protože zhořknou. Citrusy v lednici rychleji měknou a plesniví, proto je nechte raději v ošatce při pokojové teplotě, zrání avokáda se v chladu naopak zastaví. Sezonní ovoce jako jahody, rybíz nebo maliny je vhodné také zamrazit. K zamražení všech druhů potravin se hodí například  Q-Clean Zamražovací sáčky (koupit v e-shopu.

Zelenina

Kořenovou zeleninu skladujte v lednici v přihrádce na zeleninu. Aby vydržela déle čerstvá, potřebuje totiž nižší teplotu. Rajčata skladujte podle stupně zralosti, čerstvá mají ráda teplotu kolem 14 stupňů Celsia, v lednici jinak přichází o svou chuť a vůni, zralá skladujte v temnu a přezrálá zase v lednici. Brambory uložte na suché a tmavé místo, nejlépe do sklepa nebo komory, nebudou pak tak rychle klíčit. Také cibule a česnek déle vydrží, pokud je uložíte na tmavé a nepříliš chladné místo.

Vejce

Abyste zajistili dlouhou čerstvost s trvanlivost vajec, doporučujeme uchovávat je v lednici při 5 až 8 stupních Celsia. Dejte je úplně dozadu, kde je větší chlad. Pokud máte v lednici vajíčka déle než deset dní, otočte je špičkou dolů, aby žloutek nepřilnul ke skořápce, kde je větší nebezpečí nákazy

Káva

Jak zabránit tomu, aby právě namletá zrnková káva nevyčichla a zůstala co nejdéle čerstvá? Ideální je skladovat ji při pokojové teplotě v dobře uzavíratelné dóze, která ji ochrání před vzduchem a vlhkostí, doporučujeme vyhnout se skleněným, ty totiž propouštějí světlo a káva tím trpí.

Mouka

Aby se vám do mouky a jiných sypkých produktů nedali červi nebo moli, skladujte je na suchém a tmavém místě, nejlépe ve spíži. Přesypte je z původních obalů do uzavíratelných dóz. Pokud by mouka zůstala v původním obalu, hrozí, že by se v ní mohli objevit mouční nepřátelé. A když už na ně přeci jen narazíte, s moly v potravinách vám pomůže Raid Past proti potravinovým molům (koupit v e-shopu).

TIP: Široký výběr produktů na hubení hmyzu najdete na e-shopu Teta drogerie (pokračovat na e-shop).

Připravil/a pro vás Lucie Ulmanová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít