Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Vyzkoušeno: Hubnoucí techniky, které opravdu fungují

Vyzkoušeno: Hubnoucí techniky, které opravdu fungují

Vyzkoušeno: Hubnoucí techniky, které opravdu fungují

21. srpna 2019 od Pavla Maříková

21. srpna 2019 3 minuty čtení
Připravil/a Pavla Maříková

Hubnoucích rad, tipů a triků jste určitě slyšeli již spousty. Není snadné se vyznat v tom, co je skutečně pravda a co je mýtus, jenž se dědí z kamarádky na kamarádku. My jsme pro vás našli pět osvědčených (a vyzkoušených!) technik, které opravdu fungují! Tady jsou.

1. Není nad dezertní talířky

Za posledních 50 let se porce výrazně zvětšily. Jen mrkněte na fotky v babiččině albu a zjistíte, že tehdejší oběd by vydal na dnešní odpolední svačinku nebo snack mezi jídly. Je také prokázáno, že lidé, kteří záměrně nebo i nevědomky jí z malých talířků, toho sní mnohem méně. A to mnohdy až o 44 % !!! To se již výrazně projeví na celkovém denním příjmu kalorií. Takže - zkuste zmenšit velikost talířů, abyste snížili velikost porcí.

2. Jezte vědomě

Mindfullness aneb všímavost se skloňuje na každém kroku. A nejinak je tomu i u stolu. Když jíte, jezte, ale nedělejte u toho nic jiného. Nečtěte si noviny, nesurfujte na mobilu, vypněte televizi. Vychutnávejte si každé sousto, vnímejte nejen chuť, ale i barvu a konzistenci jídla. Uvidíte, že budete mnohem dříve syti. Průzkum z časopisu American Journal of Clinical Nutrition prokázal, že lidé, kteří jedli a u toho dělali něco jiného, spotřebovali během jídla o 10 % více kilojoulů a o 25 % více jídla v průběhu celého dne než ti, kteří věnovali pozornost pouze jídlu.
vážení

3. Vážit se, ale s mírou

Mnoho lidí (včetně odborníků) tvrdí, že každodenní vážení může působit demotivačně. To je pravda, protože za den se váha prakticky ani nehne, maximálně o pár desetigramů, popř. o množství vody v těle. Na druhou stranu, když se budete vážit jen 1x týdně vždy ve stejnou dobu, mohou vás snižující se číslice nakopnout. Pokud vám váha neklesá, ale oblečení je volnější a cítíte se celkově lépe, berte toto jako to nejdůležitější.
snídaně

4. Snídejte

Snídat, či nesnídat? To je věčný spor mezi příznivci pravidelné stravy 5x denně a fanoušků intermittent fasting, které doporučuje hladovět 16 hodin denně a jíst ve zbývajících 8 hodinách. Z toho logicky vyplývá, že se „ruší“ snídaně. V zásadě se však většina odborné veřejnosti přiklání k první verzi. Tedy snídat. Většina lidí, kteří úspěšně hubnou a především si ztracená kila drží dole, se shoduje na tom, že opravdu pravidelně a vydatně snídá. Snídaně by měla obsahovat vyvážený poměr bílkovin a sacharidů, aby pocit sytosti vydržel co nejdéle. Pokud vám snídaně hned po ránu nedělá dobře, nenuťte se do ní a počkejte až do dopoledne.
spánek

5. Dopřejte si dostatečný spánek

Únava a spánková deprivace výrazně zvyšují chuť k jídlu. Ostatně američtí vědci ze Stanfordské univerzity pro to mají i důkaz. Sledovali více než tisíc dobrovolníků a ti, kteří spali málo, také více a častěji jedli. Naopak ti, kteří spali dostatečně pro své tělo, nehledali zdroj energie v jídle.

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Pavla Maříková

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít