Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Vlna jako v bavlnce: Perte a sušte svetry správně

Vlna jako v bavlnce: Perte a sušte svetry správně

Vlna jako v bavlnce: Perte a sušte svetry správně

17. listopadu 2020 od Vanda Vízková

17. listopadu 2020 3 minuty čtení
Připravil/a Vanda Vízková

Není svetr jako svetr. Zatímco jeden přežije pobyt v pračce bez úhony, druhý z ní vyjde o tři velikosti menší nebo tvarem připomíná amébu. Proč? Protože je vlněný a potřebuje jiný přístup. Pokud mu ho dopřejete, odmění se vám za něj mnohonásobně delší výdrží. Jak tedy vlnu prát a sušit správně?

S vlnou do pračky?

Jde to. Pokud máte na pračce program určený k praní vlny a hedvábí nebo jemného prádla. A pokud to dovoluje etiketa s instrukcemi k údržbě na oblečení. Určitě vlněné kousky nepřidávejte k jiným dávkám prádla, byť stejně barevného, které ale perete na jiné programy. I když se mohou tvářit šetrně jako např. rychlý program na 20 minut, mohou být záludné výškou teploty nebo množstvím otáček při ždímání. A na obojím přitom záleží. Vlněné oblečení perte na maximální teplotu 30 °C, raději méně. Ždímání zvolte maximálně na 600 otáček. A nesnažte se naplnit celou kapacitu bubnu. Při praní vlny se plní buben maximálně z 1/3 své celkové kapacity. 

Nebo raději v ruce?

Možná své vlněné kousky milujete tak, že je pračce svěřit nechcete, anebo to jejich etiketa zkrátka nedovoluje. Pak si do lavoru napusťte dostatek vlažné vody (opět by měla mít do 30 °C), přidejte zvolený prací prostředek, rozmíchejte ho ve vodě a vložte do něj oblečení. Nechte ho asi 10 minut namáčet a pak můžete začít prát. V žádném případě ho ale neperte klasicky třením tkaniny o sebejen ho jemně promačkávejte. Jakmile bude vyprané, proceduru zopakujte s čistou vodou bez pracího prostředku, aby se vymáchalo.

V čem máte prát

Povrch vlněného vlákna je tvořený šupinami, které se vzájemně překrývají – podobně jako lidský vlas. Proto si někdo nemůže vynachválit praní vlněného oblečení v šamponu na vlasy. Vhodnější i vzhledem ke specifickým nárokům vlákna ale bude zvolit prací prostředek přímo určený na vlnu. Např. Q-Power Prací prášek na vlnu a jemné prádlo (koupit v e-shopu), který vlákna vlny chrání a předchází žmolkovatění. Z tekutých pracích přípravků můžeme doporučit např. Perwoll Prací prostředek Wool&Delicates (koupit v e-shopu), který chrání povrch a pomáhá zachovat tvar vláken vlněného a jemného prádla, nebo Omino Bianco Tekutý prací prostředek Čistá Marseille (koupit v e-shopu), který chrání zároveň barvu i látku. Pokud perete vlnu ručně, po vyprání prádlo neždímejte! Hrozilo by poškození jeho vláken nebo poničení tvaru. Vložte ho raději do froté osušky a s její pomocí vodu z oblečení odsajte.
Tip redakce:
Milujete krásné vůně i na svém prádle? Aviváž můžete použít i při praní vlněných kousků. Nechte své oblíbené svetry vonět třeba s
Lenor Aviváží Parfum Des Secrets Kiss (koupit v e-shopu).

Sušit vs. nechat schnout

Osuška vám pomůže i při schnutí prádla. Vlněné oblečení nikdy nevěšte, do ramen by se vám vytlačilo ramínko nebo kolíčky a tíhou mokrých vláken by se daný kousek také velmi vytáhl. Proto osušku umístěte na sušák vodorovně a na ni vlněné oblečení položte. Ideálně ještě ručně zformujte jeho tvar. Schnutí neurychlujte působením slunce nebo topení. Jestli ale nedáte dopustit na sušičku, protože prádlo z věšáku nikdy není stejně měkoučké a nadýchané, ani tady nemáte dveře zavřené. Opět vám napoví cedulka údržby – a podmínkou je také speciální program na sušení vlny a hedvábí, který má otáčky bubnu při sušení uzpůsobené tak, aby oblečení neustále leželo naplocho a nehrozilo jeho pomačkání. 

TIP: Velký výběr pracích prostředků nejen na vlněné oblečení najdete v prodejnách i na e-shopu Teta drogerie (přejít na e-shop).

Připravil/a pro vás Vanda Vízková

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít