Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Velikonoční recepty zdravěji

Velikonoční recepty zdravěji

Velikonoční recepty zdravěji

6. dubna 2020 od Eva Suchomelová

6. dubna 2020 4 minuty čtení
Připravil/a Eva Suchomelová

Chcete o Velikonocích jíst tak, abyste neohrozili své zdraví ani štíhlou linii? Přinášíme recepty v duchu aktuálních diet, díky nimž skloubíte zdravou výživu s velikonoční atmosférou.

Keto dieta

Když držíte keto dietu, tedy stravujete se tak, abyste co nejvíc omezili příjem sacharidů, je velikonoční období šancí pro recepty s vejci a zeleninou. Co třeba naši avokádovou pomazánku s vejci a kari? A nebojte, díky „salátové“ konzistenci ji můžete použít nikoli na pečivo, ale klidně jako přílohu k masové minutce.
avokádová pomazánka s vejci a kari

Avokádová pomazánka s vajíčkem a kari

Pro 4 osoby budete potřebovat:
  • 2 vejce
  • 2 zralá avokáda
  • 100 g zakysané smetany
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička kari koření
Vejce uvařte natvrdo, slijte a pusťte na ně studenou vodu. Po vychladnutí je oloupejte a nakrájejte na kostičky. Avokáda rozpulte, vyndejte pecku, oloupejte je a nakrájejte také na kostičky. V míse jemně smíchejte avokáda, vejce, zakysanou smetanu, citronovou šťávu, kari koření, najemno nasekanou jarní cibulku, lžičku černé himálajské soli a pepř. Před podáváním ozdobte čerstvým koriandrem.

Low carb dieta

Především na maso zaměřená low carb dieta umožňuje i na Velikonoce těm, kteří ji dodržují, vyhovět tradici i svému stravovacímu stylu. Na Boží hod velikonoční se podle tradice jedlo především lehce stravitelné čerstvé maso z mladých zvířat, které není tučné, např. jehněčí, kůzlečí či telecí. To se navíc peklo nebo dusilo, což jsou zdravější způsoby přípravy masa.
pečené jehněčí maso

Jehněčí kotlety s oreganem a citronem

Pro 4 osoby budete potřebovat:
  • 4 jehněčí kotlety
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce Allnature Bio oregana drceného
  • 2 lžíce citronové kůry
  • mletý pepř
Kotlety omyjte, osolte a opepřete. Česnek utřete nebo rozmačkejte, smíchejte s oreganem a citronovou šťávou a vetřete do masa. Dejte na hodinu odležet do chladu. Rozehřejte olej na pánvi a kotlety na něm orestujte – z každé strany asi 4 minuty. Podlijte maso trochou vývaru, dosolte a opepřete podle vlastní chuti. Bramborový škrob (Solamyl) rozmíchejte v malém množství studené vody a vlijte pod maso – sós se tím zahustí.
Tip redakce:
Jak na pečení, tak i pro studenou kuchyni sáhněte po slunečnicovém oleji. Obsahuje nenasycenou mastnou kyselinu linolovou, lecitin, karotenoidy a vitamin E, což jsou všechno žádoucí výživové látky, které vaše tělo uvítá. Kromě tepelné úpravy jej můžete s klidem použít i do zálivky jarních salátů.

Bezlepková dieta

Velikonoční moučníky jsou vyhlášené, ale ti, kteří musí nebo chtějí držet bezlepkovou dietu, mohou mít problém s jejich přípravou. Zkuste alespoň naši vyzkoušenou bezlepkovou verzi kynutého mazance. A klasické rozinky zaměňte za sušené brusinky.
velikonoční mazanec

Bezlepkový kynutý mazanec

  • 500 g bezlepkové mouky (bezlepkové směsi)
  • 350 ml vody
  • 150 g Bio kokosového cukru (koupit v e-shopu)
  • 100 g Allnature Ghí (přepuštěného másla)
  • 100 g sušených Druid Brusinek amerických půlených
Namočte sušené brusinky do trochy teplé vody. Připravte si kvásek z rozdrobeného droždí, trochy mouky, cukru a vody a nechte na teplém místě vzejít. Zvlášť do mísy dejte zbytek mouky, cukru, vody, vejce, kvásek, máslo ghí a sůl. Hněťte (ručně pomocí vařečky nebo v hnětači), po chvíli přidejte brusinky, sůl a citronovou kůru. Když je těsto soudržné, dejte jej do vymazané (např. rozvírací dortové) formy a pečte v troubě, předehřáté na 200 stupňů Celsia po dobu 30-40 minut. Pak proveďte zkoušku špejlí: zapíchněte špejli do mazance, a pokud je po vytažení suchá (a třeba jsou na ní i drobečky), je mazanec upečený.


Velikonoce v lehčím stylu

Jestliže chcete o Velikonocích svůj jídelníček jen vylehčit a ozdravět, zkuste různé variace jarních salátů z klíčků, luštěnin nebo zeleniny. Ve sladkých jídlech zase můžete klasický cukr vyměnit za některé z alternativ, např. Bio kokosový cukr (koupit v e-shopu), 4Slim Čekankový sirup nebo Allnature Březový cukr xylitol.
salát s quinoou

Salát s quinoou a paprikou

Pro 4 osoby budete potřebovat:
  • 2 velké žluté papriky
  • slunečnicový olej
  • 150 g kozího nebo ovčího sýra
  • hrst lístků bazalky
Do vroucí osolené vody vsypte quinou, promíchejte, přiveďte k varu a vařte na mírném plameni 20 minut. Voda by se během vaření měla úplně odpařit nebo vsáknout. Jak poznáte, že je quinoa uvařená? Zrnka mají skelnatý vzhled a uvolněný klíček, který vypadá jako ocásek obtočený kolem nich. Quinou stáhněte z ohně, nechte ji 5 minut „dojít“ pod pokličkou, lehce nakypřete vidličkou a dejte vychladnout. Papriku zbavte jadérek a stopky a nakrájejte ji na malé kostky. Zahřejte lžíci slunečnicového oleje, krátce na něm orestujte kousky papriky, trošku podlijte vodou a pak přiklopte pokličkou. Duste asi 5 minut, aby paprika změkla. Oprané lístky čerstvého špenátu nebo polníčku promíchejte v míse s dýňovým olejem. Přidejte quinou, papriku a na kousky rozkrájený sýr. Rozdělte do misek, pokapejte navíc dýňovým olejem a podávejte ozdobené lístky bazalky.

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít