Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Keto dieta – záruka rychlého hubnutí?

Keto dieta – záruka rychlého hubnutí?

Keto dieta – záruka rychlého hubnutí?

29. ledna 2020 od Pavla Maříková

29. ledna 2020 3 minuty čtení
Připravil/a Pavla Maříková

Také jste se nadchli pro nízkosacharidové stravování? Pro keto dietu, ketogenní stravu, proteinová jídla apod.? Co má toto všechno společné? Rychlý úbytek váhy bez pocitu hladu, únavy apod. Chválu na keto dietu pějí mnozí odborníci a známé osobnosti. Je to vhodný způsob stravování i pro vás?
Ketogenní strava je dieta s velmi nízkým obsahem sacharidů, a naopak vysokým podílem tuků a bílkovin. Je velmi podobná známé Atkinsonově dietě, popř. „low carb“ nebo „sugarfree“ stravování.  Základ je postaven na výrazném snížení příjmu sacharidů a zároveň vysokém příjmu bílkovin a tuků. Proč keto dieta? Ve chvíli, kdy dojde k tak drastickému snížení sacharidů ve stravě, začne tělo jako zdroj energie využívat zásobní tuky a dojde k tzv. ketóze. V játrech začne produkovat z mastných kyselin takzvané ketony, které slouží jako zdroj energie, a proto se tento přirozený stav nazývá ketóza. Když k tomu dojde, tělo se stane neuvěřitelně účinným spalovačem tuků na energii. Proto se keto dieta doporučuje jako téměř zaručený způsob, jak rychle zhubnout.
potraviny pro ketogenní strava

Jeden rohlík denně

Aby se tělo dostalo do stavu ketózy, je potřeba snížit příjem sacharidů na naprosté minimum. Většinou se doporučuje 50 g sacharidů, v „ostřejším“ režimu dokonce jen 20 g. (Jen pro příklad – běžný bílý rohlík obsahu cca 24 g sacharidů.) Místo sacharidů se energie doplňuje bílkovinami a tuky. Po pár dnech by mělo dojít tělo do zmíněné ketózy, což poznáte primárně tím, že začnete hubnout, popř. si to můžete ověřit i testem z moči (prodává se v lékárně). Nepříjemným průvodním jevem ketózy je zápach z úst, který je třeba řešit častějším čištěním zubů nebo používáním ústních sprejů a žvýkaček.

„Sladké“ si odepírat nemusíte

Základ keto stravy tvoří potraviny s nízkým obsahem sacharidů, tedy maso, ryby, vejce, zelenina, oříšky, sýry. Naopak tabu je cukr, mléko, rýže, brambory, pečivo, ovoce. Ne každému se ale bude chtít studovat přesný obsah sacharidů v každé potravině, popř. vás možná jednou za čas přeci jen bude honit mlsná na něco „sladkého“. V tom případě můžete sáhnout po speciálních výrobcích určených pro keto dietu, jenž jsou upraveny tak, aby splňovaly nízký obsah cukrů, a přesto uspokojily vaše chutě.
U nás v Teta drogeriích najdete exkluzivně tyto výrobky určené pro keto dietu:
1. Slimka Keto kaše lískový ořech
2. Slimka Keto kaše kakao
3. Slimka Keto müsli lískový ořech
4. Slimka Keto müsli kakao
5. Slimka Keto tyčinka lískový ořech
6. Slimka Keto tyčinka kokoks
Všechny tyto produkty jsou zcela bez chemie, bez škrobů, bez levných proteinů a zcela bez náhražek mléka - splňují přísná kritéria na obsah sacharidů.

Příklad jídelníčku při keto dietě:

Snídaně: Keto kaše „z prášku“
Svačina: čerstvá zelenina nebo salát
Oběd: zeleninová polévka, pečené nebo dušené maso, zelenina
Svačina: bílý jogurt nebo Keto tyčinka
Večeře: zeleninový talíř nebo salát se sýrem nebo vejcem
keto kaše

Výhody keto diety:

+ rychlý úbytek váhy
+ většina lidí při této stravě netrpí hlady
+ příznivý efekt při některých civilizačních onemocněních (např. cukrovka 2. typu

Nevýhody keto diety:

- riziko vysokého příjmu „nezdravých“ tuků
- nedostatečný příjem vlákniny
- deficit vitaminů
- není možné ji dodržovat dlouhodobě bez výše zmíněných rizik

Připravil/a pro vás Pavla Maříková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

8 komentářů k článku
Teta drogerie 10.února 2020
Dobrý den, Evo, keto dieta je pro celiaka vhodná v případě, že bude dodržovat pravidla bezlepkové stravy. To znamená, že i v rámci "keto" režimu se vyhne potravinám obsahujícím lepek. Vzhledem k tomu, že v keto dietě se extrémně omezují sacharidy, tedy potraviny, které ve valné většině lepek obsahují, lze říci, že keto dieta je pro celiaky vhodnější než např. dietní režimy založené na restrikci tuků atd.
Eva Kotasová 6.února 2020
Je Keto - dieta vhodná i pro celiatiky ?
Libuše Pavezková 5.února 2020
Zkusila jsem Keto dietu na měsíc. Výsledek NULA BODŮ !!! Akorát jsem při ní docela dost trpěla větry. Kaše umělohmotná prášková chuť, palačinky z prášku taky vedlejší umělá chuť a práškové polévky hrůza o kokteilech ani nemluvím. Zkrátka nedoporučuji.
Teta drogerie 5.února 2020
Dobrý den, Evo, v případě, že jste diabetik I. stupně doporučujeme jakoukoliv úpravu dietního režimu konzultovat s Vaším lékařem. Je nutné vzít v potaz Váš celkový zdravotní stav, stravovací zvyklosti, věk, inzulínovou léčbu a další náležitosti. Určitě nedoporučujeme zkoušet Keto dietu bez podrobné konzultace s ošetřujícím lékařem.
Teta drogerie 5.února 2020
Dobrý den, v našich drogeriích Teta nyní najdete nově výběr kaší, müsli nebo tyčinek. Tedy i zmíněné Keto výrobky v článku již naleznete na našich prodejnách.
Zdeňka Průchová 5.února 2020
také nevím, proč výrobky slimka ( keto, o kterých píšete) nenabízíte!!!
Petra Kmínková 4.února 2020
Zaujala mě ketokaše a musli. Kdy bude v obchodě nebo eshopu? Zatím nikde není Děkuji za odpověď Kmínková
Eva Mančálová 4.února 2020
Zajímalo by mně, co byste doporučili diabetikovi I. stupně na inzulínové pumpě, kdy mu je stále do těla dodáván inzulin. Při zmíněné Ketonové dietě neustále trpěl lehčími i silnějšími hypoglykemiemi a po noční hypoglykemii by se ráno vůbec nemusel probudit.
Děkuji za odpověď.
Eva

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít