Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Zastavilo se vám hubnutí? Víme, kde může být chyba!

Zastavilo se vám hubnutí? Víme, kde může být chyba!

Zastavilo se vám hubnutí? Víme, kde může být chyba!

28. května 2018 od Pavla Maříková

28. května 2018 2 minuty čtení
Připravil/a Pavla Maříková

Jíte zdravě, cvičíte, vyhýbáte se všemu tučnému a cukrárny obcházíte obloukem? Možná se vám podařilo zhubnout pět, či dokonce deset kilo, ale poslední dvě kila ne a ne jít dolů? Zjistěte, zda neděláte jednu z častých chyb, které mohou stát za tím, že se váha nehne dál z místa. Občas stačí malá změna a ručička na váze se opět rozpohybuje směrem dolů.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Vynecháváte jídla

Základní pravidlo úspěšného hubnutí je více než jednoduché. Příjem energie musí být nižší než její výdej. Mnoho žen však v dobré víře „méně jíst“ vynechávají některá denní jídla. Nemusí jít hned o oběd nebo snídani. Stačí i vynechaná svačina a pro tělo je to signál:Pozor, hrozí hladovění = musím najet na úsporný režim.“ To je samozřejmě pro další hubnutí katastrofální. I když jíte méně, nehubnete, navíc si tímto způsobem zpomalujete metabolismus, což vede k ukládání tukových zásob místo toho, aby je tělo začalo pálit. Některé studie navíc ukázaly, že lidé, kteří vynechávají snídaně, popř. dopolední svačiny, mají větší tendenci k nadváze nebo přímo obezitou již trpí. Rada tedy zní – rozvrhněte si celkový denní příjem jídla na pět až šest malých porcí a ty si rozprostřete do celého dne tak, abyste neměly dlouhé prostoje (více než 3 hodiny) a vyhovovalo to i vašemu dennímu pracovnímu režimu.

servírované jídlo

Zaměřujete se na nízkotučné potraviny

Není tuk jako tuk. Navíc se vaše tělo bez tuku neobejde. Potřebuje jej k vstřebávání některých vitaminů a dalším metabolickým procesům. Fóbie z tuku je tedy úplně zbytečná. Mnoho nízkotučných potravin je navíc plných cukru a škrobu, který zvyšuje hladinu krevního cukru, což vede ke kolísavé glykémii. To má za následek pocity vlčího hladu. Spíše je dobré se zaměřit na tuk, který je pro tělo vhodný a přínosný i jako zdroj esenciálních mastných kyselin atd. Do svého jídelníčku tedy v omezené míře zařaďte i oříšky, oleje, mořské ryby (především lososa) a přestaňte se tuků bát!


Jídlo odbýváte vestoje

V dětství jste to určitě slyšely alespoň stokrát. Sedni si pořádně k jídlu, dej si jídlo na talíř apod. A teď v dospělosti si často nedáte jídlo ani na talíř a jíte přímo z obalu? Možná se vám to zdá nesmyslné, ale i kvůli takové maličkosti se vám nedaří dál hubnout. Na jídlo je třeba si udělat čas, jíst v klidu a ideálně i pěkně naservírované jídlo. Proč? Když jíte ve spěchu a děláte u toho další věci, může se vám snadno stát, že toho nakonec sníte mnohem více, než jste původně chtěly. Schválně, jak často se vám stane, že otevřete balíček oříšků s tím, že si jich dáte jen pár, a nakonec máte před sebou prázdný sáček? Příště to zkuste jinak – odsypejte si pár oříšků do mističky nebo na talířek a zbytek balíčku schovejte. Budete tak mít dokonalý přehled o tom, kolik jste toho snědly. 

umělé sladidlo

Bojíte se cukru jako čert kříže

Vyhýbáte se cukru a přitom si nedokážete sladkou chuť odepřít, takže sladíte umělými sladidly? Neděláte tak úplně dobře… Umělá sladidla způsobí, že mozek dostane mylnou informaci o tom, že jste snědli cukr, což vyvolá výrazný nárůst glykémie – a vy máte po chvilce zase hlad. Navíc si na sladkou chuť zvykáte a budete jí potřebovat stále víc a více. Pokuste se ve své stravě omezit jak rafinovaný cukr, tak i umělá sladidla, a pokud musíte, tak jemně slaďte přírodními sladidly ve formě medu, sušeného ovoce apod. Chvíli to bude trvat, než si zvyknete, ale uvidíte, že po několika týdnech se vaše chuťové receptory opět zostří a vy si budete sladkou chuť vychutnávat naplno. Velmi dobře zachází s přírodními sladidly tzv. raw strava, která není vlastně dietou, ale celým životním stylem

sklenice vody

Žízníte

O tom, že by měl člověk denně vypít minimálně dva litry vody, se píše dnes a denně. Přitom jen málokdo z nás toto pravidlo opravdu 100% dodržuje. Nedostatek vody v těle se projevuje různěbolestí hlavy, suchou pokožkou, ale také pocity hladu nebo neurčitou chutí „na něco“. Než si příště půjdete z tohoto důvodu něco uzobnout, vypijte sklenici vody. Počkejte pár minut a uvidíte, zda i pak budete mít hlad. Pokud ne, byla to jen převlečená žízeň. 

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Pavla Maříková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít