Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Velikonoční pečení: beránek, mazanec nebo perníčky zdravěji

Velikonoční pečení: beránek, mazanec nebo perníčky zdravěji

Velikonoční pečení: beránek, mazanec nebo perníčky zdravěji

9. března 2023 od Petra Lamschová

9. března 2023 2 minuty čtení
Připravil/a Petra Lamschová

Přemýšlíte, jaké dobroty vykouzlíte letos na velikonoční stůl? Upečte si zdravého beránka, mazanec nebo perníčky. Vyzkoušejte naše recepty i zdravé ingredience, které do pečení můžete zapojit.

Tvarohový beránek od babičky

Ingredience:

250 g tvarohu
200 g hladké mouky
50 g Mandlové mouky blanšírované (koupit v e-shopu) 
250 g másla
200 g cukru
Druid brusinky americké, klikvy velkoplodé – půlené (koupit v e-shopu)
4 vejce
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
špetka soli
hrubá mouka nebo strouhanka na vysypání formy
Postup:

Vajíčka rozdělte do dvou misek, do jedné dejte bílky a do druhé žloutky.  Z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh. Formu na beránka vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou nebo strouhankou. Pokud máte formu silikonovou, tak vám tento úkon odpadá. Ke žloutkům přidejte cukr a vyšlehejte do pěny. Poté opatrně všlehávejte rozměklé kousky másla. Jakmile budete mít hladké těsto, přidejte tvaroh, mouku a prášek do pečiva.  Nakonec přidejte brusinky a opatrně vmíchejte sníh z bílků. Vlijte do formy. Těsta by mělo být minimálně 1–2 cm pod okrajem formy. Pokud budete mít těsta víc, můžete jej nalít do formy na králíčky, vajíčka nebo muffiny. Dejte péct do vyhřáté trouby na 185 °Celsia. Nechte péct asi 15 minut. Poté teplotu stáhněte na 175 °C a pečte ještě 30–45 minut dle velikosti formy. Že je beránek upečený, poznáte tak, že se jej dotknete palcem. Jakmile těsto pruží a nezůstane v něm důlek, máte hotovo. Zkusit to můžete také špejlí.
Tip: Místo brusinek můžete přidat také rozinky nebo kousky čokolády.

Celozrnný mazanec

Ingredience:

200 ml mléka
200 g celozrnné špaldové mouky
100 g jemně mletých ovesných vloček
100 g rozinek
60 ml Purity Vision Bio Kokosového oleje (koupit v e-shopu)
50 g mandlí
30 g čerstvého droždí
3 lžíce 4Slim Čekankového sirupu Originál (koupit v e-shopu) nebo medu
2 vaječné žloutky
1 bílek (na potření)
1 lžička kůry z citronu
špetka soli
Q-Clean Papír na pečení (koupit v e-shopu)
Postup:

Nejdříve si připravte kvásek. Ve vlažném mléce rozmíchejte čekankový sirup a rozdrobte do něj droždí. Zamíchejte, přikryjte a dejte chvíli stranou. Rozinky vysypte do menší misky a zalijte vařící vodou. Ve větší míse smíchejte mouku, ovesné vločky a sůl. Připravený kvásek smíchejte s moučnou směsí, přidejte žloutky, citronovou kůru a vypracujte hladké těsto. Po 5 minutách hnětení přidejte do těsta kokosový olej a namočené rozinky (slité, bez vody). Opět hněťte dalších 5 minut. Hotové těsto v míse přikryjte utěrkou a dejte na hodinu vykynout na teplé místo. Těsto vyklopte z mísy na pomoučněný vál a promněte v rukách. Vytvořte bochánek a dejte na plech vyložený pečicím papírem. Bochánek potřete rozšlehaným bílkem a posypte plátky mandlí. Pečte 40–45 minut při 165–175 °C. Před vytažením z trouby vyzkoušejte špejlí.

 Velikonoční perníčky

Ingredience:

300 g hladké špaldové mouky
1 vejce
70 g rozpuštěného másla
6 lžic Druid Javorového sirupu (koupit v e-shopu)
2 lžičky perníkového koření
1 lžička  Tip Line Jedlé sody (koupit v e-shopu)
Q-Clean Potravinová fólie (koupit v e-shopu)
Postup:

Ze všech surovin zpracujte těsto, dejte do misky, zakryjte potravinovou fólií a dejte do druhého dne do lednice odpočinout. Po odležení těsto propracujte a na pomoučněné ploše vyválejte na asi 0,5 cm silnou placku. Vykrajujte různé velikonoční tvary – vajíčka, zajíčky nebo kuřátka, dle vlastní fantazie. Dejte na plech vyložený pečicím papírem hodně od sebe, perníčky totiž v troubě nabudou. Pečte v troubě vyhřáté na 175 °C asi 8 minut. Po vyndání potřete rozšlehaným vejcem. Nechte vychladnout a ozdobte bílkovou polevou.

Tip: Polevu samozřejmě můžete obarvit potravinářskými barvami a zdobit dle vlastní fantazie.

Foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Petra Lamschová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít