Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Trenérka a kouč zdravého životního stylu: Inspirujte se jejich předsevzetími

Trenérka a kouč zdravého životního stylu: Inspirujte se jejich předsevzetími

Trenérka a kouč zdravého životního stylu: Inspirujte se jejich předsevzetími

26. prosince 2020 od Karolína Valová

26. prosince 2020 5 minut čtení
Připravil/a Karolína Valová

Je pro vás začátek nového roku příležitostí a motivací začít žít zdravěji, ale přesně nevíte, jak své cíle formulovat, aby dávaly smysl a dokázali jste je krok po krůčku plnit? Proto jsme oslovili dva experty z oblasti zdraví, kteří vás jistě navnadí k pozitivní změně.
Většina lednových předsevzetí je tradičně spojena s hubnutím, vyváženým jídelníčkem, omezením stresu a pravidelným pohybem i odpočinkem. Nás zajímalo, jaká předsevzetí si dávají odborníci, kteří se problematice zdraví věnují profesionálně.
 
Trenérka Anna Štumpf i kouč zdravého životního stylu Ivan Černohorský se chtějí během následujícího roku soustředit na své zdraví. Anna Štumpf se navíc bude věnovat seberozvoji. „Nerada to nazývám předsevzetím, spíš si snažím dávat určité cíle. Příští rok bych si ráda rozšířila teoretické znalosti ve svém oboru a absolvovala několik dalších kurzů, díky kterým se budu moci posunout dál,“ říká trenérka.
 
Vzdělávání se a nadšení pro aktivity, které vás baví, jsou v životě velmi důležité. Stejně důležitý je však odpočinek. Zdravý a aktivní životní styl stojí tělo i mysl mnoho energie, kterou je třeba pravidelně dobíjet – formou zdravých potravin i kvalitního relaxu. To si uvědomuje i Anna Štumpf, která pokračuje: „Fitness ale není jen o cvičení, pokud na sobě chceme pracovat, musíme se zaměřit na svůj celkový životní styl. Ruku v ruce s fitness jdou i zdravá výživa, spánek a relaxace. A tady mám velké mezery. Ačkoliv mám dvě malé děti, po večerech pracuji dlouho na počítači a spát chodím klidně v 1, ve 2 nebo i ve 3. Děti vstávají před sedmou.
žena na lekci jogy
Tip redakce:
Máte problém s usínáním? Naordinujte si večer před spaním lázeň obohacenou o
Naturalis Dvousložkovou relaxační pěnu do koupele lavender (koupit v e-shopu). Po ní už se vyhněte modrému záření i stresu, dejte si šálek Panda Natur Meduňka bylinného čaje (koupit v e-shopu) a budete spát jako miminko.
Vypjaté životní tempo vyžaduje lásku k sobě samým i ke svému tělu. Pokud máte pocit, že si nedopřáváte to, co je třeba, nový rok je skvělou příležitostí ke změně. „Málo piju, často nedám ani dva litry denně. A nestíhám ani pravidelně jíst. A pak to doháním rychlými cukry. Přitom vím, že mi dělá dobře pravidelná, vyvážená a pestrá strava. To bych chtěla změnit. Protože jak bych pak mohla jít příkladem svým klientkám? A hlavně se chci zase cítit dobře,“ dodává trenérka Anna Štumpf.
 

TIP: Na e-shopu Teta drogerie (přejít na e-shop) najdete mnoho variant zdravých svačinek, které vám pomohou nehladovět.

I kouč zdravého životního stylu Ivan Černohorský vnímá začátek ledna jako moment, kdy je dobré začít do své každodenní rutiny zařazovat novinky. Poslední tři roky experimentoval s velmi nízkosacharidovou dietou. „Vyhovovala mi stabilní hladina krevního cukru a s tím spojená absence únavy. V průběhu příštího roku bych však chtěl najít více vyváženou formu diety, tj. přidat sacharidy s nižším glykemickým indexem, jako je třeba cizrna (hummus), a možná i trochu víc ovoce. Uvidíme, co to udělá s mojí váhou,“ říká Ivan Černohorský.
 
A nad různými formami diety se zamýšlí i dále: „V oblasti výživy je řada různých směrů, co jíst a co ne, a příslušníci jednotlivých táborů, jako jsou vegani, zastánci low carb, keto nebo paleo diety, nesmiřitelně hájí svoji „pravdu“. Na čem se ale ohledně zdravé stravy a výživy všichni shodnou?“
Hummus, pokrm z cizrny

3 rady experta Ivana Černohorského, které byste měli v novém roce také zkusit

 1. Vyhýbejte se potravinám obsahujícím trans mastné kyseliny, tzv. „trans tuky“
Trans tuky jsou průmyslově zpracované a ztužené rostlinné tuky. Jsou obsažené v mnoha průmyslově zpracovaných potravinách, zejména v různých sušenkách, levných náhražkách čokolád, smažených jídlech, ale i v mnoha produktech, kde jsou živočišné tuky nahrazované tzv. zdravými, rostlinnými. Trans mastné kyseliny podporují zánětlivé procesy v organismu a přispívají ke vzniku kardiovaskulárních chorob.

Tip redakce:
Nejste si jistí, jaký tuk v kuchyni používat? Vyzkoušejte
Allnature Kokosový olej panenský BIO (koupit v e-shopu). Díky vysokému kouřovému bodu je vhodný i na restování bez vzniku škodlivých látek.
 

2. Omezte příjem cukrů
Cukr nejsou jen prázdné kalorie, ale s konzumem jednoduchých sacharidů spojený nárůst inzulinu v krvi má celou řadu negativních dopadů na lidský metabolismus. Pokud chcete omezit kalorický příjem, je nejjednodušší začít u sladkostí a slazených nápojů.
Žena měnící sladkosti za ovoce
Tip redakce:
Pokud je občas chuť na sladké silnější než vy, zažeňte ji
Tyčinkou Run-ní ptáče meruňka a mandle s chia (koupit v e-shopu). Je bez přidaného cukru a chutná skvěle.
3. Začněte se starat o svůj „mikrobiom“, tedy bakterie ve vašem trávicím traktu
Čím různorodější mikrobiom, tím lepší pro hubnutí, snížení zánětlivosti a celkové zdraví. Každý má sice jiný mikrobiom, ale zdraví prospěšné bakterie v našem trávicím traktu mají rády vlákninu (zeleninu, ořechy, semínka) a fermentované potraviny (zelí, jogurty). Když se vyhnete průmyslově zpracovaným potravinám a posunete své stravovací návyky směrem k čerstvému, opravdovému jídlu, projeví se to nejen na vašem těle, ale budete se celkově cítit lépe.
 
Tip redakce:
Je pro vás složité zařadit podobné potraviny do svého jídelníčku?
Allnature Chia semínka (koupit v e-shopu) stačí přimíchat do jogurtu a snídaně či svačina s vyšším obsahem vlákniny je na světě. Dobrou chuť!

Připravil/a pro vás Karolína Valová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít