Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Těhotenství a suchá pokožka: Jak na ni?

Těhotenství a suchá pokožka: Jak na ni?

Těhotenství a suchá pokožka: Jak na ni?

26. dubna 2018 od Pavla Maříková

26. dubna 2018 3 minuty čtení
Připravil/a Pavla Maříková ve spolupráci s expertem MUDr. Jitka Kapounová

Těhotenství doprovází řada příznaků a projevů, z nichž některé se objevují i na pokožce. Jedním z nejčastějších je problém se suchou kůží, který trápí mnoho nastávajících maminek. Čím je to způsobeno a jak se suchou pokožkou bojovat, vám poradí dermatoložka Jitka Kapounová.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
V těhotenství dochází k celé řadě změn, které mohou mít pozitivní i negativní vliv, a to nejen na pokožku. Vše je samozřejmě ovlivněné změněnou hladinou hormonů v těle. „U některých žen může dojít ke zhoršení stávajících onemocnění, jako je např. akné nebo atopický ekzém,“ vysvětluje dermatoložka MUDr. Jitka Kapounová. „U jiných žen ale dojde v období těhotenství naopak k výraznému zlepšení stavu pokožky. Většinou se zlepší také kvalita vlasů a nehtů.“


Suchou kůži způsobují hormony

Vlivem zvýšené produkce melaninu a estrogenů dochází u většiny těhotných žen k tvorbě pigmentových skvrn – melasma a k tmavnutí mateřských znamének. Vlivem zvýšené hladiny estrogenu a progesteronu dochází u velké části těhotných žen k vysušování a svědění pokožky, zároveň ale také k zadržování vody v těle. Vysušování pokožky je způsobeno tím, že se snižuje činnost mazových žláz, a tak dochází k rychlejšímu vysušování pokožky.

suchá pokožka

Hydratujte zevně i vnitřně

Nejde o žádný vážný problém, naopak o vcelku běžnou záležitost, která však může nastávající maminku obtěžovat. Doporučená je samozřejmě důsledná hydratace – používání hydratačních krémů a dostatečný pitný režim, který může stav pokožky také významně ovlivnit. „Ženy by měly volit sprchová mýdla a kosmetiku pro citlivou pokožku, vhodné jsou i oleje do koupele či sprchy. Při výraznějších potížích doporučuji koupel v ovesných vločkách,“ říká Jitka Kapounová. Pokud suchost přechází až do ekzému, může lékař předepsat vhodný slabě steroidní krém či antihistaminikum, které ale mají v těhotenství použití velmi omezené. „Budoucí maminky se většinou užití steroidních krémů brání, zde ale zastávám názor, že je lepší rychlé, krátkodobé užití lokálních steroidů než vystresovaná a nevyspalá těhulka,“ dodává lékařka.


Suchou pokožku nepodceňujte

Přestože je suchá pokožka běžným problémem v těhotenství, který neznamená nic nestandardního, jsou situace, kdy je vhodné zbystřit. V posledním trimestru je dobré sdělit problém suché, svědivé pokožky i gynekologovi - může ukazovat na problém těhotenské hepatózy,“ upozorňuje na závěr Jitka Kapounová. „Projevuje se právě suchou pokožkou a silným svěděním především na břiše, dlaních a nohou.“
 

Doporučené produkty:

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Pavla Maříková ve spolupráci s expertem MUDr. Jitka Kapounová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

MUDr. Jitka Kapounová
Dermatoložka a dermatoveneroložka
195
"Na mé práci mě těší rozmanitost pacientů."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít