Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Jak na pigmentové skvrny?

Jak na pigmentové skvrny?

Jak na pigmentové skvrny?

20. září 2016 od JaS

20. září 2016 10 minut čtení
Připravil/a JaS ve spolupráci s expertem MUDr. Lenka Faltová

Nejvíc se jich objevuje v létě. V obličeji a na rukou, což jsou místa, kam takřka stále dopadají sluneční paprsky. Pigmentové skvrny mohou představovat čistě estetický problém, někdy ale mohou být i příznakem nemoci.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
K letním měsícům patří takřka neodmyslitelně opalování. Nicméně pobyt na slunci, jak známo, přináší rizika. Pokud se ochrana před sluncem podcení, kromě snědé barvy může mít opalování i poněkud nechtěné následky v podobě pigmentových fleků. Někdy se ale skvrny objeví, i když se dotyčná – zpravidla totiž pigmentové mapy trápí ženy – nijak zvlášť slunci nevystavuje. Stačí, že má jejich výskyt naprogramovaný v genetickém kódu.

Příčin vzniku takových skvrn je celá řada. Náchylnými skupinami, u kterých se znaménka často objevují, jsou ženy mezi třicítkou a čtyřicítkou a těhotné. V obou případech probíhá v těle řada hormonálních změn. Jindy pigmentové skvrny vyskočí v důsledku špatné funkce jater. Někdy se proces spustí, když tělu chybí důležité vitaminy, nebo jej nastartuje užívání některých léků, například hormonální antikoncepce, antibiotik či psychofarmak. Platí ale, že ať už je spouštěčem cokoli, dost často se na vzniku pigmentace podílí právě UV záření.

„Vliv genetiky je podstatný. UV záření v kombinaci s hormony je však nejdůležitějším spouštěcím faktorem. S věkem pak pigmentací přibývá,“ shrnuje Lenka Faltová, dermatoložka z kliniky LaserPlastic. A dodává, že lidí, kteří přicházejí na konzultaci se znaménky, je stále více. „Hyperpigmentace je velmi rozšířený problém, případy řešíme prakticky každý den,“ říká.

Hlavní je prevence

Barevné skvrny na kůži, jejichž vznik souvisí s nadměrnou tvorbou kožního barviva zvaného melanin (jeho nadprodukci spouští právě některý z výše jmenovaných faktorů), jsou někdy jen sotva postřehnutelnou vadou na kráse, jindy ale dokážou potrápit. Mohou mít různou velikost, barvu a tvar. Někdy se vyskytují v podobě menší pihy, jindy velkého znaménka, mohou být světlejší, ale i černé, a pokud jde o tvar, mohou být ploché i vystouplé.

Na lékaře se zpravidla obracejí lidé, kteří řeší ta viditelnější znaménka. Nicméně odborníci vyzývají k obezřetnosti. Je dobré nechat si zkontrolovat jakékoli nové znaménko. Nejde totiž jen o estetiku, ale hlavně o zdraví. „Pokud se objeví pigmentace, je vždy vhodné navštívit lékaře. Je důležitá anamnéza a klinický vzhled pigmentací. Existuje i riziko kožního nádoru,“ varuje Faltová.

Vždy je proto dobré snažit se znaménkům a pihám předcházet, i když ne vždy se to povede, hormonům se přece jen poroučí těžko. Jelikož slunce má často na vzniku skvrn podíl, je vhodné používat krémy s UV filtrem, a to po celý rok. Při pobytu na slunci je potřeba aplikovat krém opakovaně, ideálně každé dvě hodiny. Taktéž make-upy a tónovací či CC krémy obsahující ochranný faktor by měly být v kosmetické výbavě ženy samozřejmostí. Dobré je také preventivně používat krémy na pigmentové skvrny, zejména spadá-li žena do některé z rizikových skupin, u kterých „úřadují“ hormony.

Odborníci také doporučují dostatečný příjem vitaminů C a E a dále zinku, selenu a beta-karotenu, které pleť chrání proti škodlivým vlivům paprsků. A dermatoložka Lenka Faltová přidává ještě jedno stručné doporučení: nenavštěvovat solária.
 

Likvidace škod

Pokud se už nechtěné pihy a znaménka ukážou, existují metody, jak se jich zbavit. Někdy stačí domácí kúra. To znamená nakoupit speciální kosmetiku na pigmentové skvrny – nejlépe v lékárně, ale například bělicí krém značky Dermacol je k dostání i v drogeriích – a pravidelně ji používat. Tyto krémy obsahují některou z látek snižujících tvorbu melaninu, a zmírňují tak hyperpigmentace. Při dlouhodobějším používání přípravků se intenzita skvrn zmírní a pleť se rozjasní. Doma je možné vyzkoušet i některé babské rady, podle nichž funguje na vybělení pleti lékořice, jojobový olej nebo citron. S citronem je ale potřeba nakládat opatrně, zejména citlivou pleť může silně podráždit.

Pokud je problém rozsáhlejší, je lepší vyhledat kožního lékaře. Ten znaménko diagnostikuje a určí i vhodnou metodu jeho odstranění. Vystouplá znaménka vyžadují takřka bez výjimky chirurgické ošetření. Na ta plochá existuje řada metod. K těm méně invazivním patří chemický peeling, který spočívá v aplikaci roztoku s kyselinami. Pokožka reaguje podrážděním a její povrchová vrstva se začne olupovat. Po jejím odstranění zůstane rovnoměrně pigmentovaná pleť. Dále se používají různé bělicí krémy. „Záleží na typu pigmentových lézí. Používá se kombinace ošetření laserem, chemickým peelingem, ale stále i aplikace tekutého dusíku,“ shrnuje Faltová.

Důležité je načasování kosmetického zákroku. Vhodnou dobou pro zmizíkování škod napáchaných sluncem jsou podzim nebo zima, jelikož sluneční paprsky nejsou tak ostré. Právě ochrana pleti před sluncem je stěžejní součástí jakékoli léčby. Jinými slovy, pakliže pacient podstoupí laserové ošetření nebo peeling či používá jakýkoli přípravek na bělení kůže, je nutné vždy aplikovat také krém s ochranným faktorem. I když je pod mrakem. „Ochrana před sluncem je vždy nejdůležitější,“ uzavírá dermatoložka.

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás JaS ve spolupráci s expertem MUDr. Lenka Faltová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

MUDr. Lenka Faltová
dermatoložka
166
"Jak řekla Katharine Graham: Může být něco krásnějšího, než dělat to, co máte rád, a vědět, že to má význam?"

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít