Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Tajné orientální rituály pro krásné tělo

Tajné orientální rituály pro krásné tělo

Tajné orientální rituály pro krásné tělo

6. února 2018 od Eva Suchomelová

6. února 2018 3 minuty čtení
Připravil/a Eva Suchomelová

Očistné lázně mají v Orientu tradici již od starověku. Příkladem může být hammam s jasně danými pravidly. Inspirujte se jimi ve své koupelně, dopřejte si příjemný relax a obnovte krásu svého těla.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Nejen k mytí

Na Blízkém východě mají lázně jak tisíciletou historickou tradici, tak i rituální charakter. Slouží často k očistě nejen těla, ale i ducha. Bývají součástí náboženské praxe – Židé mají svoje mikve, muslimové zas hammam. Koupání a očista v nich byly povinné při nejrůznějších příležitostech, např. před významnými náboženskými svátky, u žen po porodu, po menstruaci atd. Vlastně i křesťanský křest vychází z ponoření do nádrže s vodou.

Lázně zároveň bývaly spojeny i se společenským životem a dodnes jsou např. ženské hammamy propojeny s kosmetickými a kadeřnickými salony. Ačkoli některé historické souvislosti asi tušíte, možná nevíte, jak probíhá samotný rituál očisty v hammamu a co se při něm používá za tradiční kosmetické pomůcky nebo přípravky. Často se pracuje s tradičními orientálními kosmetickými ingrediencemi. Česky se hammamu také říká turecké lázně a patří k tzv. parním lázním. Teplota a vysoká vlhkost vzduchu zde hrají zásadní roli.

Tajné orientální receptury pro krásné tělo

4 kroky ke kráse podle Orientu

Základem očistné i pečující procedury v hammamu jsou čtyři kroky:


1. NAPAŘENÍ

Hammam v překladu znamená „teplo“. A právě teplo hraje při proceduře nejvýznamnější roli. Tisíci let prověřená exotická procedura se provádí v místnosti s teplotou vzduchu okolo 50 ºC a vlhkostí vzduchu dosahující až 90 %. Prostoru dominuje vyhřátý mramorový kámen, na kterém dochází k dokonalému prohřátí těla. Během procesu prohřívání se otevírají póry pokožky, začíná proces detoxikace a dochází k uvolnění ztuhlého svalstva.


2. OČISTA

Následně se provádí peeling speciální žínkou, která dokonale odstraňuje starou kůži a odumřelé kožní buňky. Úplná relaxace a uvolnění nastane v momentě závěrečné mýdlové masáže pomocí tzv. černého mýdla. Je vyrobeno z mletých černých oliv a olivového oleje a dále obsahuje arganový olej, eukalyptus, cypřiš a rozmarýn. Mýdlo vypadá spíše jako peeling nebo černá pasta, která však začne v kombinaci s teplou vodou a peelingovou rukavicí lehce pěnit. Po celém těle se rozmaže rukavicí Kessa (obdoba peelingové rukavice), která pokožku mechanicky exfoliuje a stimuluje krevní oběh. Mýdlo kůži vyživuje, nechává ji hebkou na dotek a vhodně hydratovanou. Jeho výrazné aroma má povzbuzující účinky na psychiku. Po takovém zákroku je pokožka připravena absorbovat do hloubky aktivní složky.


3. ZÁBAL

K celotělovému zábalu se v hammamu používá jíl (marocký černý nebo červený jíl = rasshoul nebo ghassoul, anatolský zelený jíl atd.). Tento zábal má také peelingové a hluboce čisticí účinky na pokožku, lze jej doplnit i stimulací kůže pomocí masážní rukavice. Jíl kůži zpevňuje a zabraňuje jejímu vysychání. Díky hydratačním vlastnostem pokožku do hloubky změkčuje, vyživuje buňky, čímž posiluje jejich přirozenou funkci. Pak se jíl z pokožky omyje vlažnou vodou.

jílová celotělová maska

4. MAZÁNÍ

Na omytou, čistou pokožku se nyní nanese vyživující olejový přípravek, většinou arganový olej nebo tělové mléko s obsahem arganového oleje.

Tip redakce
Hammam si můžete udělat i doma: Napusťte si horkou lázeň (do vody můžete nalít i pár kapek arganového oleje), do misky dejte trochu černého mýdla, které dolijete vodou, nebo peelingu s olivovým či arganovým olejem. Ten pomocí masážní rukavice nanášejte na celé tělo a pořádně vydrhněte. Jen upozorňujeme, že černé mýdlo je díky eukalyptu, které obsahuje, velmi aromatické. Pokud ho nemáte, nakapejte do lázně spolu s arganovým olejem i esenciální eukalyptový olej pro stejný stimulační účinek celé procedury. Na závěr namažte celé tělo arganovým olejem. Alternativou je místo koupele horká sprcha, která zajistí dostatek páry. Další postup je stejný jako v předchozích krocích.


Tajné orientální receptury pro krásné tělo

Další typy orientálních procedur

Vedle tohoto klasického rituálu používají orientální krásky ještě další generacemi osvědčené receptury pro udržení svého půvabu. Například odvar z brutnáku (jednoletá bylina, která se pěstuje jako léčivka a salátová zelenina, se dá koupit na farmářském trhu, v lékárně nebo ji můžete vypěstovat na zahrádce -pozn. red.). „Svaří se brutnák, tymián, heřmánek a tuberóza a tím se čistí pleť, případně se uvařené byliny použijí jako pleťová maska,“ prozrazuje Behrouz Yari, 60letá bývalá lékařka z Teheránu. Pleťové tonikum lze používat na všechny typy pleti, maska se hodí pro čištění mastné pleti.

Na brutnákové tonikum budete podle bylinářky Pierrette Nardo potřebovat: 1 hrst listů brutnáku a sklenici pramenité nebo měkké vody. Chcete-li se více přiblížit orientální receptuře, přidejte ještě několik snítek tymiánu a hrst heřmánku. Bylinky vhoďte do vroucí vody, přiveďte znovu do varu, přikryjte, stáhněte z ohně a louhujte asi 20 minut. Přeceďte.

Na brutnákovou masku použijte byliny, které jste svařili a scedili, smíchané se 3 lžícemi žlutého či zeleného jílu a kvasnic.
 

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít