Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Super dárky, po kterých nepřiberete

Super dárky, po kterých nepřiberete

Super dárky, po kterých nepřiberete

9. prosince 2021 od Petra Lamschová

9. prosince 2021 3 minuty čtení
Připravil/a Petra Lamschová

Milujete čokoládu, kokos, vanilku nebo mandle? V malém množství možná tyto potraviny nevadí, ale pokud to s nimi přeženete, může ručička na váze vyletět do závratných výšin. Pokud je však chytře využijete, jejich vůně vám může navodit libé pocity, ale vaše kila to neovlivní. Jak na to?
Kdo by nemiloval čokoládu, vanilku nebo vanilkové rohlíčky, kokosové pusinky nebo třeba mandlové pracny. To vše jsou ingredience, které patří do vánočního cukroví. Pokud však cukroví vyměníte za kosmetické lahůdky, užijete si tu vůni, která vám navodí dobrou náladu a uspokojí vaše chutě, ale zároveň nepřiberete ani deko.

Čokoláda

Čokoláda pro mnoho z nás představuje okamžiky štěstí a radosti a dokážeme si ji opakovaně užívat. Podporuje produkci hormonu štěstí, působí proti stresu i jako přírodní afrodiziakum. Díky množství antioxidantů je také prospěšná pro imunitu. Lidé trpící na migrénu by se měli čokolády naopak vzdát. Tmavá čokoláda má kolem 550 kalorií na 100 gramů, mléčná a bílá čokoláda mají cca 650 kalorií na 100 gramů. A jak může čokoláda pomoci v hubnutí? Pokud si dáte denně jednu kostičku, uspokojí vaši chuť na sladké a vy už pak nesníte třeba kus sladkého dortu.

Vanilka

Znali ji už staří Aztékové, jejím domovem je Mexiko. Když ji Španělé přivezli v 16. století do Evropy, okamžitě ji všude začali přidávat do drahých cukrovinek a také s ní začali léčit – fungovala skvěle na horečku, ale také jako afrodiziakum. Dnes je to skvělý prostředek proti únavě nebo stresu. Z vanilky se většinou využívají semínka z lusku. Když část cukru v receptech nahradíte vanilkou, budete mít jídlo stejně sladké, ale zároveň méně kalorické.

Kokos

Kokosový ořech je plod palmy zvané kokosovník ořechoplodý. Tyto 30 metrů vysoké palmy rostou v Asii, Střední a Jižní Americe, Africe a Tichomoří. Z dužiny se vyrábí strouhaný kokos, kokosové mléko a smetana, kokosová mouka a rovněž kokosový olej. Bílý vnitřek zralého plodu se po usušení nazývá kopra. Obsahuje 60–67 % tuku, 20 % glycidů, 8 % proteinu a 6 % vody. Lisováním se z něj získává kokosový olej. Kokosový olej můžete použít na smažení v kuchyni, ale skvěle také zklidňuje pokožku po delším pobytu na slunci, regeneruje spálenou kůži, pomáhá předcházet předčasnému stárnutí a můžete jej použít také jako balzám po holení. Je ideální pro citlivou pokožku.

Mandle

Běžně je řadíme mezi ořechy, ale technicky vzato ořechem nejsou. Mandle jsou semena stromu nazývaného mandloň. U nás se pěstují na jižní Moravě. Někteří vědci tvrdí, že mandloň byla jedním z prvních stromů, které člověk záměrně pěstoval. Mandle byly dokonce nalezeny v hrobce faraona Tutanchamona. Mandle obsahují spoustu vlákniny, jež napomáhá ke správnému trávení, obsahují také vitamin E, významný antioxidant, který napomáhá zamezit  ukládání cholesterolu. Padesát procent mandlí ale tvoří tuky. Ideální je tedy konzumovat maximálně 45 gramů denně

Foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Petra Lamschová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít