Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Zázrak zvaný čokoláda: Pro zdravé srdce i mladou pleť

Zázrak zvaný čokoláda: Pro zdravé srdce i mladou pleť

Zázrak zvaný čokoláda: Pro zdravé srdce i mladou pleť

18. července 2017 od Šárka Jináčová

18. července 2017 4 minuty čtení
Připravil/a Šárka Jináčová

Dá se jíst, poslouží jako ingredience do pleťové masky, peelingu nebo tělového zábalu. A navíc božsky voní. Stejně jako třeba med je i kakaový prášek pochoutka i lék zároveň.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Sníst kousek čokolády v mnoha ženách stále vyvolává pocit viny a skutečnost, že čokoládě neodolaly, často popisují jako prohřešek. A to i přes to, že vědecké studie opakovaně tvrdí, že čokoláda je prospěšná v mnoha směrech. Ony pozitivní reference se samozřejmě vztahují na čokoládu s vysokým obsahem kakaa, tedy ty hořce chutnající, a nikoli na tučné náhražky, ve kterých najdete místo kakaového másla rostlinné tuky. A to vše platí také za předpokladu, že se jí konzumuje rozumné množství.


Zdraví prospěšná

Čokoláda, tedy kakaový prášek toho umí hodně. Obsahuje proteiny, minerály, vitaminy a aminokyseliny. Má proto řadu zdravotních benefitů, například zmenšuje riziko infarktu nebo mrtvice v důsledku trombózy. Flavonoidy v ní obsažené regenerují a zpevňují cévy. Kakao je také bohaté na hořčík, prvek, který stimuluje produkci progesteronu, což je hormon, který pomáhá zvládat stres. Ostatně někdy stačí k čokoládě přivonět a nálada je hned lepší.

Čokoládové kouzlení


Hydratuje, chrání, omlazuje...

Koktejl vyjmenovaných látek ale skvěle účinkuje také na pleť. Jaké jsou tedy benefity konzumace čokolády nebo její aplikace na pleť jako přísady v různých kosmetických přípravcích?

Čokoládové kouzlení·     Výborně hydratuje a čistí.

·     Vitaminy A a E, na které je kakao bohaté, opravují kožní buňky, a pomáhají tak omlazovat pokožku.

·     Kakao dále obsahuje flavonoidy, které fungují jako antioxidant – chrání pokožku před škodami způsobenými slunečním zářením a volnými radikály, a rovněž tím zpomalují projevy stárnutí

·     Dalším benefitem spojeným s konzumací čokolády je, že v těle roste produkce kolagenu, což kromě jiných potvrdila studie vědců z univerzity v Soulu, jejíž závěry byly v roce 2016 publikovány v odborném časopise Investigativní dermatologie. Kolagen je protein, který se nachází v živočišných tkáních. Jeho hlavní role spočívá v tom, že se podílí na obnově kožních buněk. Jinými slovy, stará se o to, aby byla pokožka pevná a pružná. Je tedy důležitou ingrediencí nejrůznějších kúr nesoucích nálepku „anti-aging“.

·     Kakao tak podle zmiňované studie do jisté míry omezuje vznik vrásek a tmavých kožních skvrn.


Beauty mlsání

Vzhledem k široké plejádě účinků kakaa není zvlášť překvapivé, že jedna americká značka, která se zaměřuje na zdravé jídlo, přišla na trh s tyčinkou beauty chocolate. Její každodenní konzumace zařídí podle zástupců firmy viditelně vypnutější pleť. Vzhledem k tomu, že je pravděpodobné, že si budete vybírat spíše klasickou čokoládu, nikoli speciálně namíchanou beauty tyčinku, dívejte se jednak na obsah kakaa, ale ideálně také na to, zda výrobce uvádí druh kakaových bobů a jejich původ. Dalším vodítkem, že jíte tu zdravou čokoládu, je skutečnost, že chutná opravdu hořce. Hořkou chuť dodávají pochoutce právě zmiňované zázračné flavonoidy, které jsou někdy z čokoládové směsi extrahovány, aby byla chuť pro konzumenty přijatelnější.


Kosmetika s čokoládou

Kromě pravidelného mlsání zdravé čokolády není od věci osvojit si několik receptů na přípravky, které se aplikují přímo na kůži. Výroba čokoládové kosmetiky doma je více než snadná. Hravě vykouzlíte scrub nebo masku.

Čokoládové kouzlení


DIY tip: Hydratační maska

Vyrobíte ji z rozpuštěné čokolády s vysokým obsahem kakaa, olivového oleje a vaječného žloutku. Jiná alternativa je smíchat jogurt, med a kakaový prášek a nanést na tvář. Tady ale hrozí, že masku sníte dřív, než ji stihnete použít.


DIY tip: Peeling

Peeling připravíte z kakaového prášku, vody a hrubozrnné soli, potažmo hnědého cukru.
Pokud se vám nechce vyrábět čokoládovou kosmetiku doma, můžete si ji pořídit v drogerii. Zkuste třeba tělovou letní novinku v Tetě – čokoládový peeling od značky Mark. Nebo si vyberte z řady sprchových gelů Palmolive Chocolate Passion, které v sobě mají kakaové máslo, případně sprchový krém Cream & Oil s kakaovým máslem a kokosovým olejem od značky Fa. Pokud se do čokolády chcete zcela ponořit, vyzkoušejte čokoládový zábal v některém z kosmetických salonů.

Čokoládové kouzlení

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Šárka Jináčová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít