Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Sezóna krbů je tady: Je ten váš připraven?

Sezóna krbů je tady: Je ten váš připraven?

Sezóna krbů je tady: Je ten váš připraven?

1. října 2020 od Vanda Vízková

1. října 2020 2 minuty čtení
Připravil/a Vanda Vízková

Většina z nás vítá chladný podzim s nevolí, ale minimálně jedno pozitivum na něm přeci jen najdeme. Začíná krbová sezóna! Posedět u krbu, dívat se do uklidňujících plamenů a nechat se hřát je prostě nádhera. Víte ale, co všechno musíte udělat, než poprvé škrtnete krbovou sirkou?

1. Nejdříve zavolejte odborníka

Kromě toho, že byste na tom měli mít vlastní zájem, vyžaduje i zákon každoroční oficiální revizi kouřovodů a komína. Až čtvrtina všech požárů totiž vzniká vinou zanesených spalinových cest. Než tedy zahájíte krbovou sezónu, zavolejte certifikovaného kominíka, který komín zkontroluje a vyčistí od mastných usazenin a sazí. Jím vystavené potvrzení si schovejte pro případnou kontrolu nebo pro potřeby pojišťovny.

2. Generální úklid

Až dokončí svou práci kominický mistr, pusťte se do úklidu vy. Pečlivě odstraňte všechny zbylé uhlíky, popel, mastné usazeniny a očistěte sazemi zčernalé sklo ve dvířkách. S uhlíky a popelem vám pomohou krbové náčiní nebo – lépe – vysavač popela, se sazemi PE-PO Chemický odstraňovač sazí Kominíček (koupit v e-shopu). Na zakouřená skla dvířek použijte výkonný čistič, např. HG Čistič skleněných dvířek krbů a kamen (koupit v e-shopu). Ruce si před znečištěním od popela a sazí chraňte Vileda Rukavicemi Comfort and Care (koupit v e-shopu). Absorbují pot a heřmánkový zvlhčující krém na jejich vnitřní straně bude během práce vyživovat vaše ruce.

3. Kvalitní otop a podpalovač, krbové sirky nebo dlouhý zapalovač

To, kdy znovu a jak moc budete muset krb čistit, mimo jiné ovlivňuje i to, čím v něm topíte. Často se stává, že lidé ve snaze ušetřit zatápí ledasčím. Starými parketami se zbytky laku, rozštípanou skříní po babičce, nařezanými větvemi, které se ulámaly po poslední velké bouřce. Přitom nevhodné nebo ještě vlhké dřevo zapříčiňuje nejen větší znečištění krbu, ale negativně ovlivňuje také hoření, a tudíž vytápění. Nejlepší na topení v krbu je tvrdé, důkladně proschlé dřevo. Pomalu hoří, pořádně prohoří a zbyde po něm minimum popela. Nejlépe topte dřevem:
  • bukovým,
  • topolovým,
  • dubovým,
  • březovým,
  • lipovým,
  • kaštanovým.
 
K podpálení používejte podpalovače z přírodní dřevité vlny, např. PE-PO Podpalovač z dřevité vlny (koupit v e-shopu). Na rozdíl od těch chemických totiž tolik nekouří a nezaplní vám pokoj kouřem. K bezpečnému zapálení využijte Plynový teleskopický zapalovač svíček, krbů a kamen, který vám umožní zachovat od plamenů dostatečný odstup.

4. Úklid po úklidu

Bohužel je dost pravděpodobné, že po úklidu krbu budete muset uklidit také jeho bezprostřední okolí. Drobné nečistoty a popel nejdříve vyluxujte. Šmouhy, které zůstanou na dlaždicích kolem krbu, snadno vyčistěte Sidoluxem Přípravkem na mytí podlah PVC, linoleum, dlažba Expert (koupit v e-shopu). Hotovo? Tak teď už se konečně můžete posadit ke krbu a nechat se hřát dobře vykonanou prací i voňavými plameny.

TIP: Další sortiment pro čištění i zapálení krbu najdete nejen v prodejnách, ale také na e-shopu Teta drogerie (pokračovat na e-shop).

Připravil/a pro vás Vanda Vízková

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít