Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo S dětmi na sluníčko: Odkdy a na jak dlouho?

S dětmi na sluníčko: Odkdy a na jak dlouho?

S dětmi na sluníčko: Odkdy a na jak dlouho?

2. července 2019 od Eva Suchomelová

2. července 2019 4 minuty čtení
Připravil/a Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem MUDr. Jitka Kapounová

Mohou miminka na sluníčko? Jak dlouho mohou být děti na slunci, aby to pro ně nebylo nebezpečné? Jak je účinně ochránit před negativními vlivy UV záření? Na to vše jsme se ptali dermatoložky MUDr. Jitky Kapounové a máme pro vás odpovědi.
V první řadě je třeba říct, že miminka by se opalovat neměla vůbec. „Obecně se uvádí, že na přímém slunci, především v rizikových částech dne, kdy slunce skutečně hodně pálí, byste neměli nechávat děti do 1 roku,“ říká zkušená dermatoložka a maminka tří dětí MUDr. Jitka Kapounová. V podstatě pro ně platí stejná pravidla jako pro pobyt těhotných na slunci, která ale můžete aplikovat i na batolata.

3 zlatá pravidla pro pobyt dětí na slunci

A jaké zásady to jsou? Srovnali jsme je podle priorit, doporučených dermatoložkou MUDr. Kapounovou:


1. Držet se mimo slunce

S dítětem co možná nejčastěji, ale rozhodně mezi 11. a 16. hodinou. Nezapomínejte, že UV záření se odráží od vodních ploch. I takto odražené má stále ještě negativní účinky a mohlo by přispět ke spálení pokožky. Ale dodržet toto s dítětem nemusí být nijak omezující - v tuto dobu se už chystá oběd a po něm by měla následovat odpočinková siesta.
dítě ve stínu

2. Zakrývat tělo oděvem a pokrývkou hlavy

Zvláště nezapomínejte na kloboučky, které kryjí nejen samotnou hlavu, ale cloní i obličej a zátylek. Chrání hlavičku dítěte nejen před spálením, ale také před úpalem. Tělo miminka zakryjte například plenkou nebo zacloňte kočárek sluneční clonou, když s ním jezdíte u moře. Ovšem hlavu nezakrývejte žádnou látkou, miminko by ji mohlo vdechnout! Už i pro nejmenší děti se vyrábějí také oblečky s UV filtry, ale tam zvažte (s ohledem na rychlou změnu velikosti dítěte) finanční náročnost.

Tip redakce:
V případě batolat dávejte dětem volná bavlněná trička nebo třeba ponča – moje maminka vyrobila jednoduché, ale velmi praktické pončo z plenky, když doprostřed prostřihla díru na hlavu a zaobroubila ji. Vznikl volný, vzdušný obleček, který chránil ramena, záda a trochu i zadeček dítěte při hře či pobíhání. Zkuste takový vyrobit i svému potomkovi.

3. Opalovací krémy

Ochranné kosmetické přípravky proti UV záření se už nějakou dobu dělají v dětské verzi, která je přizpůsobena citlivé dětské pokožce. Ochranný faktor volte jak podle fototypu dítěte, tak podle aktuálního počasí a místa pobytu,“ doporučuje expertka a dodává: „Už u nejmenších dětí se dá dobře určit fototyp. Nespoléhejte se zejména u snědších dětí na to, že jim stačí jen ochrana jejich přirozeného pigmentu – i ty se mohou spálit.“ Pokud nesvítí sluníčko, je pod mrakem a nacházíte se v mírném pásmu, pak stačí OF 20-25, jakmile slunce vysvitne, sáhněte po „třicítce“. A při horkých slunečných dnech a rozhodně u moře použijte jedině faktor 50 nebo 50+.
UV ochrana
Tip redakce:
Nezapomínejte aplikovat ochranný přípravek na pokožku již 30 minut před odchodem na slunce. Zkuste například
Helios Herb Dětský sprej na opalování OF 50 nebo Helios Herb Dětské mléko na opalování OF 50. Malé děti jsou občas při aplikaci ochranného přípravku netrpělivé, tak je zabavte barevným opalovacím krémem! Velký výběr jich má třeba značka NIVEA, např. NIVEA Sun Protect & Care Dětské barevné mléko na opalování v kuličce OF 50+ v zelené nebo růžové barvě a NIVEA Sun Protect & Care Dětský barevný sprej na opalování OF 50.

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem MUDr. Jitka Kapounová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

MUDr. Jitka Kapounová
Dermatoložka a dermatoveneroložka
195
"Na mé práci mě těší rozmanitost pacientů."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít