Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Pravda o opalovacích krémech: Čemu (ne)věřit?

Pravda o opalovacích krémech: Čemu (ne)věřit?

Pravda o opalovacích krémech: Čemu (ne)věřit?

2. června 2018 od Helena Hladíková

2. června 2018 3 minuty čtení
Připravil/a Helena Hladíková

Že byste se měli před slunečními paprsky dostatečně chránit, nejspíš víte. Ale když přijde řeč na výběr opalovacího krému, řada lidí často podlehne zažitým pověrám a mýtům. Kde je tedy vlastně pravda?
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

„Opalovací krém nepotřebuji, vždyť nejedu k moři.“

Omyl. Namazat se opalovacím krémem je důležité i při obyčejné procházce městem. Slunce má velkou sílu i tam, záření se odráží a proniká také přes mraky či sklo. Samozřejmě nemusíte sáhnout hned po nejvyšším ochranném faktoru, ale na přiměřenou ochranu rozhodně myslete.
 
Tip redakce:
Nezapomínejte se mazat také při pobytu ve vyšších nadmořských výškách, třeba během vysokohorské túry. Tam je co nejvyšší ochrana naopak nezbytnou podmínkou, protože s přibývající nadmořskou výškou stoupá intenzita UV záření a klesá množství látek, které ho přirozeně pohlcují.

aplikace opalovacího krému

„Na co opalovací krémy? Stačí dostatek beta karotenu.“

Jeden z největších omylů. Karotenoidy neboli fotosyntetická barviva jsou silnými antioxidanty, které jsou při působení slunečního záření na naši pokožku opravdu důležité, ale ne tak, jak se spousta lidí domnívá. Nedokážou nás totiž ochránit před samotným spálením kůže. Jejich úkolem je pomoci napravit škody, které už sluneční paprsky v naší kůži napáchaly. Navíc „pracují“ až v hlubších vrstvách kůže, kam UV záření neproniká, tudíž ani nemohou působit jako pomyslný ochranný štít a záření odrážet. 
 

„Minerální filtry jsou škodlivé.“

Omyl. Minerální filtr vytváří na pokožce tenkou vrstvu z přírodních minerálních pigmentů (oxid zinečnatý nebo titaničitý), od níž se UV záření odráží, aniž by se do kůže dostávaly případné škodliviny. Opalovací krémy s tímto typem filtru jsou vhodné především pro lidi s citlivou pletí, kožními problémy, se sklony k alergickým reakcím či k ochraně dětí. Jediné, o čem se v poslední době hodně diskutuje, je vliv nanočástic, které jsou někdy při tvorbě minerálních filtrů používány kvůli lepší vstřebatelnosti a roztíratelnosti přípravků. Odborníci totiž zatím nebyli schopni vysledovat, co přesně nanočástice způsobují, když se díky své miniaturní velikosti dostanou do podkožních vrstev a následně do celého těla. Je proto v každém případě lepší si pečlivě prostudovat složení daného krému, a to i těch s obsahem minerálního filtru, a výskytu nanočástic se raději vyhnout.
 
Tip redakce:
A jak poznáte, zda přípravek nanočástice skutečně obsahuje? Snadno. Pokud výrobce nanočástice použil, musí to být podle platných směrnic u příslušné látky uvedeno, a to v závorce za danou látkou (oxid titaničitý nebo oxid zinečnatý). Jestliže to uvedeno není, nanočástice se ve složení nevyskytují.


opalovací krém

„Mazat se nemusím, vždyť jsem ve stínu!“

Špatně. Sluneční paprsky totiž pronikají přes mraky, sklo, odrážejí se od vody, písku i trávy. Namazat byste se tedy měli i v případě, že budete trávit den pěkně ve stínu vzrostlého stromu.


„Opalovací krémy způsobují rakovinu.“

Nic takového nebylo jasně prokázáno. Odborníci se dlouhodobě zabývají výzkumem působení různých chemických látek v kosmetice obecně a sledují jejich vlivy na fungování lidského těla. Je pravda, že konkrétně výzkumníci z brněnské Masarykovy univerzity nedávno přišli s tím, že například látka s názvem EHMC, která je obsažena v opalovacích krémech, ale také v parfémech či lacích na vlasy, mění při kontaktu s UV zářením svoji strukturu, a tedy může následně způsobovat závažná onemocnění. Přímá souvislost s rakovinným bujením však nebyla vědecky doložena. Stále platí, že opalovací krémy jsou důležitou součástí ochrany před mnohem nebezpečnějším UV zářením.


„Mám voděodolný krém, ten mě ochrání i po koupání.“

Chyba lávky! Voděodolné přípravky chrání kůži po určitou dobu během koupání, ale i ty nejlepší výrobky mají omezené působení a po koupání nevykazují stejné ochranné účinky. Navíc zde hraje roli i otírání kůže ručníkem, od písku, pocení apod. Po koupání byste se měli v každém případě vždy znovu důkladně namazat.

ochrana obličeje

„Když se budu mazat ochrannými krémy, nevytvoří se mi vitamin D.“

Zase špatně. Potřeba opálit se, aby nám v těle vznikl důležitý vitamin D, je častým argumentem, ale mylným. Ano, slunce k tvorbě „déčka“ skutečně potřebujeme, ale bohatě nám na to postačí třeba cesta do práce. Denní dávka vitaminu D se totiž vytváří po ozáření velmi malého procenta povrchu kůže a k tvorbě dostatečných zásob potřebujeme pobýt na slunci cca 10 minut dvakrát týdně. Dlouhodobé polehávání na slunci a ještě k tomu bez ochrany je tak opravdu zbytečné a zdraví velmi škodlivé.


„Stačí se jednou namazat a mám vystaráno na celý den.“

Špatně. Vrstvu opalovacího krému byste měli obnovit zhruba každé dvě hodiny, a to rovněž v dostatečném množství, což je další častá chyba. Pokud nanesete příliš malé množství přípravku, zbytečně si snižujete SPF faktor. K pokrytí těla dospělého jedince by mělo postačit zhruba 6 lžiček (asi 36 gramů) krému při každém namazání. Při aplikaci myslete také na oblast hlavy, zejména obličeje a uší. Vybrat si můžete z mnoha různých typů produktů podle toho, jaká konzistence a jaký způsob nanášení je vám příjemnější.
 

Doporučené produkty:

Zdroj foto: Shuterstock

Připravil/a pro vás Helena Hladíková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít