Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Plaváním se nehubne?! Víme, jak to změnit!

Plaváním se nehubne?! Víme, jak to změnit!

Plaváním se nehubne?! Víme, jak to změnit!

1. srpna 2020 od Pavla Maříková

1. srpna 2020 3 minuty čtení
Připravil/a Pavla Maříková

Hubne se plaváním, nebo ne? Otázka, nad jejíž odpovědí se neshodnou ani mnozí odborníci. Jak provozovat plavání, aby se jím formovala postava? A co po plavání jíst?
Plavání je jeden z nejoblíbenějších sportů. Jeho velkou výhodou je fakt, že se hodí i pro ty, kteří trpí velkou nadváhou, pro těhotné ženy i ty, kteří mají problémy s klouby. Díky vodě je totiž tělo krásně odlehčeno, což prospívá kloubům, zároveň ale voda klade odpor, který nutí plavce skutečně zabrat a vydat množství energie. Velkou výhodou plavání je i jeho komplexnost, protože při něm zabírá skutečně celé tělo. Nedochází tak k přetěžování jednotlivých partií, jako tomu může být u jiných aerobních sportů typu cyklistika, tenis nebo běh.
plavání prsa

Alespoň hodinu 2x týdně

Pokud chcete plaváním zhubnout, je třeba plavat alespoň 2–3x týdně, a to minimálně 45–60 minut. Kolik byste měli za tuto dobu uplavat? Ideálně 40–60 pětadvacetimetrových bazénů. Tedy zhruba kilometr až kilometr a půl. Prsa jsou skvělý způsob, jak zapojit celé tělo. Pozor ale na techniku! Při plavání stylem „prsa“ je opravdu nutné dýchat pod vodu, tedy při výdechu ponořit pod vodu celý obličej. Jinak bude docházet k nadměrnému zatížení krční páteře, a určitě tedy nepůjde o sport ideální „na záda“.
Doporučuje se také střídat plavecké styly. Jedním způsobem plavání relaxujete od druhého, a výborně si tak posílíte různé svaly téměř celého těla. Voda klade tělu značný odpor, takže při plavání si zlepšíte svou fyzickou kondici, ať chcete, či nechcete. Odpor vody roste kvadraticky s rychlostí plavání, při dvakrát vyšší rychlosti plavání máte čtyřikrát větší odpor vody.
protažení u bazénu
Tip redakce:
Po plavání nezapomeňte pokožku těla vyživit
Ameté Tělové mléko Almond Oil (koupit v e-shopu), které pokožce dodá živiny a zároveň ji hydratuje.

Hlídejte teplotu vody

Při plavání spálí žena vážící cca 65 kg zhruba 1500 kJ za hodinu (jen pro porovnání – při běhu je to cca 2300 kJ). Spalování tuků můžete ale přeci jen trochu ovlivnit. Tak například příliš teplá voda vás rychle unaví a ani zdaleka v ní neuplavete tolik, jako ve vodě chladnější. Naopak zase příliš studená voda podporuje zadržování tuku v těle, protože to se tak chrání před chladem. Ale nebojte se, ve studené vodě byste museli trávit skutečně dlouhé hodiny, a to každý den, aby se tento ochranný efekt projevil. Optimální teplota vody pro kondiční plavání je 27-28 stupňů.

Po plavání jezte střídmě

Relativně velkou nevýhodou plavání je pocit hladu, který vyvolává. Pokud alespoň občas plavete, pak to určitě znáte. Jen chvilku po tom, co doplavete, máte najednou obrovský hlad! Vyplatí se na to myslet už s předstihem a připravit si zdravou svačinku, abyste ve chvíli, kdy se vlčí hlad objeví, nesnědli vše, na co přijdete.
svačinka u bazénu

5 tipů, jak plaváním zhubnout

  1. Plavte ráno a na lačno.
  2. Střídejte velmi intenzivní a pomalejší pasáže.
  3. Kombinujte plavání a cvičení ve vodě.
  4. Jednou za čas použijte při plavání i vodní zátěže.
  5. Po plavání se zaměřte na proteiny, a naopak omezte sacharidy.
 
Tip redakce:
Bohaté na bílkoviny a zároveň „chudé“ na sacharidy jsou i produkty určené pro keto dietu nebo low carb dietu. Vyzkoušejte například
Le Gracie Pro-te(be)-in bar Low Carb Hazelnut  nebo Corny Protein 30%  Chocolate (koupit v e-shopu).

Připravil/a pro vás Pavla Maříková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít