Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Otravný hmyz: 5 tipů, jak se ho zbavit

Otravný hmyz: 5 tipů, jak se ho zbavit

Otravný hmyz: 5 tipů, jak se ho zbavit

7. července 2023 od Marta Pušová

7. července 2023 2 minuty čtení
Připravil/a Marta Pušová

S přicházejícími teplejšími dny se vše jeví téměř idylicky, ale pouze do té doby, než se na scéně objeví hmyz, který dokáže znepříjemnit i ty nejkrásnější letní dny. Pokud se chcete otravným štípancům vyhnout, vsaďte na repelenty, vonné svíčky i difuzéry.
Za hlavní smyslový podnět je pro hmyz považována vůně uvolňující se z lidské kůže. Samička komára hlavně snadno zachytí kyselinu mléčnou a máselnou, které jsou součástí potu. Oxid uhličitý a tyto kyseliny mohou také snadno identifikovat klíšťata. Spolu s vibracemi okolí je to pro ně signál, že v okolí je potrava.

1. Repelenty – skvělá ochrana kamkoli

Repelent je chemická látka, která se aplikuje na kůži, oblečení či jiné povrchy a odpuzuje hmyz. Účinnou látkou obsaženou v repelentu může být eukalyptol nebo nejběžnější diethyltoluamid (DEET). V repelentech se vyskytuje v různé koncentraci, což ovlivňuje dobu účinnosti (například repelent s obsahem 20% koncentrace DEET vydrží na těle 4 hodiny). U dětí nesmí koncentrace DEET překročit 30 %. Repelenty fungují tak, že maskují vůni kyseliny mléčné a máselné. Molekuly repelentu přímo reagují s receptory, takže nutí hmyz odletět, případně se nepřisát. V závislosti na koncentraci repelentu může ochrana trvat od dvou do osmi hodin. Hmyz, jako jsou komáři nebo klíšťata, většinou odpuzují stejné podněty, proto je většina těchto přípravků určena na oba druhy. Koupit si tak můžete třeba Predator Repelent Forte proti komárům a klíšťatům (koupit v e-shopu) či Diffusil Family repelent spray (koupit v e-shopu).
Diffusil Family repelent spray
🛒Diffusil Family repelent spray
DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ:
Biocidní přípravky používejte bezpečně. Před použitím si vždy přečtěte etiketu a informace o výrobku.

2. Difuzéry na doma

Doma se s největší pravděpodobností nechcete sprejovat nepříliš vonícími repelenty. Bohužel, i do obydlí ale může kousavý hmyz vniknout. Pokud netoužíte po otravném společníkovi, vybavte se Biolitem Elektrickým odpařovačem s tekutou náplní (koupit v e-shopu). Ten slouží k účinnému odpuzování a hubení komárů a jiného malého hmyzu v obytných místnostech. Jde o malý přístroj, do kterého se vloží vyměnitelná náplň - lahvička Biolit Elektrický odpařovač náplň (koupit v e-shopu) nebo polštářek Biolit Polštářky do elektrického odpařovače (koupit v e-shopu) s insekticidní tekutinou. Po zasunutí do zásuvky se pomalu začne uvolňovat malé množství přípravku, který je pro hmyz a drobné členovce smrtelný. Elektrické odpařovače fungují i při otevřených oknech. Vytvářejí totiž „stěnu“, přes kterou se komáři nemůžou do místnosti dostat. Díky tomu si užijete nejméně 60 nocí bez nepříjemného hmyzu.
DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ:
Biocidní přípravky používejte bezpečně. Před použitím si vždy přečtěte etiketu a informace o výrobku.

3. Speciální ochrana pro děti

Bojíte-li se, že by klasický repelent mohl jemnou dětskou pokožku podráždit, zaměřte se na výrobky určené přímo pro děti, jako je Astrid Repelent spray pro děti (koupit v e-shopu). Stejně tak elektrický odpařovač s tekutou náplní označený slovíčkem „Kids“ slouží k účinnému odpuzování a hubení komárů z dětských pokojíčků a dalších míst, kde se často děti vyskytují. Přípravek obsahuje výtažky z kopretiny, nechává tak za sebou svěží květinovou vůni. Navíc je vybaven pojistkou, která dětem zabraňuje odšroubování náplně. Pro extrémní ochranu je součástí přípravku také extra hořká přísada Bitrex, která zabraňuje případnému nežádoucímu olizování náplně dětmi nebo zvířaty. Proti nepříjemnému hmyzu můžete děti ochránit také pomocí Reskito Dětský repelentní náramek 100% přírodní (koupit v e-shopu), které obsahují 100% přírodní esenciální oleje, které efektivně odpuzují obtížný hmyz a vydrží až 15 dní.

4. Hlídejte si čas

Bez ohledu na to, jaký druh repelentu si vyberete, je třeba mít na paměti, že jeho účinek je časově omezený a také ovlivněný tím, jak se pohybujete, potíte nebo koupete. Syntetické repelenty s menší účinností obsahují nižší koncentraci chemických látek a měly by být aplikovány pravidelně přibližně každé dvě hodiny. Přírodní chrání po dobu dvou až čtyř hodin a pak je třeba je znovu aplikovat na pokožku.

Tip redakce:
U obou druhů by měly být chráněny před repelentem oči. Vždy je nutné si přečíst etiketu na výrobku a používat repelent podle pokynů. Zvláštní pozornost by měla být věnována upozorněním týkajícím se používání repelentu na dětskou kůži, ale také u těhotných a kojících žen nebo lidí užívajících jakékoli léky.

5. Pomohou i speciální svíčky

Během vlahých letních večerů si jistě rádi posedíte na zahradě i balkoně, kde se pod světly stáváte snadným cílem krvechtivých komárů. Abyste nemuseli kazit čerstvý vzduch výpary z repelentů, vyzkoušejte svíčky určené přímo na odpuzování komárů, jako je třeba Q svíce Ozóna proti komárům (koupit v e-shopu). Komáry nejčastěji odrazují vůně citrusů, konkrétně citronu, dobře funguje rozmarýn. Poohlédnout se proto můžete po Provence Svíčka čajová citron (koupit v e-shopu).
Na co nezapomínat při ochraně před hmyzem?
  • Chcete-li se účinně chránit před hmyzem, nepoužívejte v době jeho výskytu parfémy nebo deodoranty, protože jejich vůně přitahují hmyz.
  • Vzhledem k tomu, že repelent snižuje účinnost ochrany před UV zářením, doporučuje se nejprve natřít opalovacím krémem a poté nastříkat repelentem, nikoli naopak.
  • Neaplikujte repelent na podrážděnou, poraněnou nebo spálenou pokožku.
  • Pokud používáte elektrická zařízení k odpuzování hmyzu, vždy vyvětrejte místnost.
  • Při cestování letadlem do zahraničí si zabalte repelent do odbavovaného zavazadla. Riziko, že vás s ním nepustí na palubu v kabelce nebo v příruční tašce, je vysoké.
  • DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ:
    Biocidní přípravky používejte bezpečně. Před použitím si vždy přečtěte etiketu a informace o výrobku.

Foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Marta Pušová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít