Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Nohy po létě

Nohy po létě

Nohy po létě

4. září 2016 od JaS

4. září 2016 10 minut čtení
Připravil/a JaS ve spolupráci s expertem Jaroslav Fešar

Tvrdá kůže a praskliny na patách, puchýře a celkově vysušená pokožka chodidel jsou zpravidla účtem za léto naboso, v sandálech či žabkách. Po letním zápřahu je tak potřeba speciální kúry, aby se nohy vrátily do formy.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Je to logické. Po dlouhých měsících v ponožkách, punčochách a vysokých botách se každý těší na teplejší dny, v nichž se budou moci boty odložit buď úplně, nebo alespoň může začít nosit něco lehčího, třeba sandály. Letní obuv ale často přivodí nohám nepohodlí. Zejména ženy mají tendenci vybírat si obuv spíše na základě estetického (někdy možná i finančního, ale to zpravidla nevyhrává) hlediska než podle toho, zda je bota zdravá. Vysoké podpatky (ještě teď vás možná bolí nohy, když si vzpomenete, kolik svateb jste protancovala na jehlách), pásky, které dřou, a chybějící opora pak udělají své. 

„Častým letním problémem jsou třeba puchýře, které vznikají v místech tření různých pásků,“ vypočítává běžná letní zranění podiatr Jaroslav Fešar z Centra péče o nohy a tělo. Za puchýře však nemusí být odpovědná jen městská líbivá obuv – někdy stačí obout neprošlápnuté trekingové boty na túru do hor. Výrobci speciálních náplastí a dalších přípravků na ošetření chodidel v letních měsících zaplavují pulty drogerií, neboť mít v tašce něco na puchýře je prostě nutnost.

Kromě odřenin a puchýřů se v létě často objevují „podkovy“ na patách. „Takzvané žabky vedou často ke vzniku nepopulární zatvrdlé kůže na patách. V tomto typu bot se navíc noha může snadno zranit,“ říká podiatr. Skrz různé praskliny na patách může do těla snadno vniknout infekce. Poranění na chodidlech se ovšem špatně hojí. 

Po létě bývají také obvykle poškozenější nehty na nohou. „Na to může mít vliv chlorid sodný v mořské vodě v součinnosti se sluncem a častým lakováním a odlakováním,“ vysvětluje podiatr. Z „obnažených nohou“ si lze uhnat ještě další neduhy. Chození naboso sice může prospět klenbě, byť názory odborníků se různí, je ale potřeba dávat pozor, kam šlapeme. V některých prostředích (hlavně ve vlhku) se daří plísním, které jsou velmi nakažlivé. 

Kromě dermatologického je tu ale ještě ortopedické hledisko. „Při potížích s klouby a klenbami například žabky neposkytují patřičnou oporu,“ říká Fešnar. „Žabky doporučuji klientům na občasnou rekreační chůzi, na dovolenou, nikoli ale na několikahodinovou chůzi po městě,“ říká podiatr Jaroslav Fešar.
 

Jak na chodidla bez vady

Na jedné straně nohy v létě větrají, což ocení lidé, kterým se nohy hodně potí nebo trpí na plísně. Na straně druhé jsou chodidla zranitelnější, kůže na nich se vysušuje a často trpí v nevhodné obuvi. Stejně jako jindy během roku je tak důležitá právě volba bot. „Sandály mohou vyhovovat, pokud jsou dostatečně prostorné, měkké a netlačí. Noha se v nich větrá, odpočine si od škrtících ponožek. Ideální je, mají-li podporu podélné klenby,“ doporučuje Fešar.

Žádná z letních nemocí chodidel však není trvalá (dlouhodobější potíže snad mohou nastat leda u plísní, které ovšem nehrozí jen v létě) a lze je všechny celkem snadno léčit. Pokud jsou chodidla po létě hodně poničená (na patách jsou i praskliny), je lepší navštívit odborníka. „Po létě doporučuji profesionální pedikúru v takovém intervalu, v jakém to nohy klienta vyžadují,“ radí Fešnar. 

Podstatná je ale i domácí péče. „V několika krocích lze dosáhnout dobrých výsledků. Doporučuji koupel nohou, peeling nebo masáž. Dále je dobré pravidelně obrušovat pilníkem ztvrdlou kůži a nohy dobře hydratovat kvalitním přípravkem určeným pro péči o nohy. Sušší kůže by se měla hydratovat denně,“ shrnuje recept na domácí pedikúru Fešnar.

Nastíněná domácí pedikúra může pomoci zlikvidovat třeba podkovy na patách. Pro jemnější chodidla je dobré do koupele přidat buď hotový přípravek z drogerie (například od značky Astrid), nebo vyzkoušet domácí variantu a přidat jen trochu oleje (olivového nebo kokosového) a k tomu třeba ještě smetanu. Potažmo lze připravit lázeň ze soli do koupele. Kůže na chodidlech po čtvrthodině máčení změkne. V případě nohou postižených plísní se doporučuje do vody přidat ocet nebo sůl z Mrtvého moře.

Na mechanické odstranění tvrdé vrstvy kůže je vhodná pemza nebo bruska. Jemnějším způsobem, jak kůži obrousit, je peeling. Opět, lze jej koupit buď hotový (třeba od značky Scholl), nebo existují domácí varianty – smíchat olej, třeba mandlový, s hrubou solí.

Dalším krokem je maska. Vyzkoušet se dá noční maska Velvet Smooth od značky Scholl, která nohy hydratuje a vyživuje. Velká výhoda noční kúry je, že během spánku lze snáz ležet než přes den, kdy má člověk tendenci neustále vstávat – třeba když si uvědomí, že nevypl vařič, nebo když zazvoní mobil, který je ovšem ve vedlejším pokoji. 

Vhodnou maskou na noc je také vazelína. Přes silnou vrstvu je dobré přetáhnout bavlněné ponožky. Stejně jako koupel a peeling také masku a zábal si můžete vyrobit z domácích surovin – z banánu, okurek nebo sádla. Pravidelnou součástí péče o chodila by měl být krém – vyzkoušejte třeba vyživující krém na nohy od Neutrogeny.

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás JaS ve spolupráci s expertem Jaroslav Fešar

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Jaroslav Fešar
Podolog, prezident České podologické společnosti
2805
"Pomáháme lépe chodit."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít