Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Nebledněte! Jak prodloužit opálení z léta

Nebledněte! Jak prodloužit opálení z léta

Nebledněte! Jak prodloužit opálení z léta

8. září 2016 od JaS

8. září 2016 5 minut čtení
Připravil/a JaS

Opálení z dovolené zpravidla mizí už po pár týdnech. Snědá pokožka přitom kryje řadu kožních nedokonalostí, jako je třeba celulitida, navíc během začínajícího podzimu funguje bronz jako antidepresivum připomínající odpočinkové léto. I proto se spousta žen snaží udržet opálení co nejdéle.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

K letní dovolené patří opalování, které se ovšem musí řídit bezpečnými zásadami – od používání kvalitních krémů s ochrannými faktory přes přiměřený pobyt na slunci. I s těmito zásadami lze získat opálenou barvu, byť to trvá o něco déle.
 
Jak známo, slunce je v rozumném množství zdraví prospěšné: tělo z něj čerpá vitamin D, který podporuje silné kosti, fungování imunitního systému, chrání kardiovaskulární systém či příznivě ovlivňuje hladinu cukru v krvi. Důležitý je i pro vstřebávání vápníku. Tím nejžádanějším efektem slunění na dovolené je nicméně pro řadu žen právě opálený vzhled.
 
Potíž je, že nemá příliš dlouhého trvání. Kůže se brzy začne loupat a po pár týdnech je opět bez barvy. Existují nicméně triky, jak si udržet opálený vzhled co nejdéle. V prvé řadě je potřeba starat se dobře o pokožku poté, co byla vystavena slunci. Důležitá je patřičná hydratace, neboť sluneční paprsky mohou vysušovat. Podobně škodlivý efekt má i klimatizace nebo cestování v letadle, které se také k dovolené vážou. Je tedy potřeba kůži pečlivě promazávat, a to alespoň dvakrát denně (před letem se doporučuje nakrémovat obličej výživným krémem).
 

Hydratace je podmínkou

 
Existuje velké množství speciálních přípravků po opalování, například od značek Dermacol, Nivea, Astrid nebo Garnier, které jsou běžně dostupné. Obecně jsou nicméně na opálenou kůži vhodná rostlinná másla, která vyživují a hydratují. Jelikož se špatně roztírají, a mohly by tak loupání ještě urychlit, je proto dobré zvolit přípravek s lehčí konzistencí, který kromě másla obsahuje také oleje, např. kokosový v bio kvalitě. Standardně vhodné jsou pak po opalování také přípravky obsahující výtažky z aloe vera, která chladí a regeneruje. A z přírodní kosmetiky se doporučují také produkty z rakytníku, který hydratuje a tlumí podráždění – je možné jej užít vnitřně v tobolkách nebo na pokožku v krému.
 
Tuto hydrataci je vhodné rozšířit i o dostatečný pitný režim. Jelikož vnější vlivy mohou dráždit a vysušovat pokožku, je potřeba ji proti nim posílit. Pomoci mohou antioxidanty z potravin, které jsou jimi „napěchované“, jako jsou citrusové plody, ořechy nebo semena, případně také z doplňků stravy.
 
Kosmetičtí poradci dále doporučují pro delší udržení bronzu spíše kratší sprchování než koupel a spíše vlažnou než horkou vodu. Poněkud sporné je používání peelingu. Převažuje nicméně názor, že jeho aplikace v rozumné míře – stačí jednou, maximálně dvakrát týdně – nijak opálení nevyzmizíkuje, ale naopak pomůže vyhladit a barevně sladit pokožku. Další z odborných tipů na udržení snědé barvy kůže je užívat pilulky beta-karotenu. Pomáhá předcházet spálení a podporuje ztmavnutí pokožky po opalování.

Bronz z kelímku

Navzdory všem podpůrným opatřením ovšem přirozené opálení dříve či později, zpravidla v řádu několika týdnů zmizí. Více barvy pokožce je možné dodat i jinak, a sice pomocí samoopalovacích prostředků. Není nutné se těchto přípravků obávat. Krémy jsou již tak kvalitní, že u nich prakticky nehrozí vznik oranžových fleků. Naopak, jsou schopné vytvořit rovnoměrně bronzovou barvu po celém těle, zejména dodržuje-li se správný postup. Odborníci doporučují nanášet krémy jen v tenkých vrstvách (ideální je přípravek nejprve vyzkoušet na malém kousku kůže) a následně důkladně rozetřít.
 
Potíž může nastat v místech, kde jsou na těle nějaké jizvy nebo strie, jež na samoopalovací látky reagují mnohem silněji, zabarvují se více a navíc odlišně od ostatní tónované kůže. Ve výsledkou jsou tyto nedostatky ještě výraznější. Ale dá se tomu předcházet. Stačí před aplikací krému nanést na strie a jizvy vrstvu vazelíny, která efekt maximálně zjemní. Pak se barevný tón pokožky sjednotnía chyby zamaskují.
 
Pokud se někdo bojí příliš silného efektu samoopalovacího krému, může vyzkoušet některé z tělových mlék jen s jemným samoopalovacím efektem. Lehký odstín vytvoří například hydratační mléko od Garnier s výtažky z meruněk, jež postupně a velmi decentně pokožku tónuje, nebo Summer Glow Body Lotion of značky Dove, potažmo Sun Touch od značky Nivea.

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás JaS

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít