Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Napumpujte tělo serotoninem a zhubněte

Napumpujte tělo serotoninem a zhubněte

Napumpujte tělo serotoninem a zhubněte

7. srpna 2021 od Tereza Špačková

7. srpna 2021 3 minuty čtení
Připravil/a Tereza Špačková

Serotonin neboli hormon štěstí vám zajistí dobrou náladu, ale také lepší výsledky při hubnutí. Zjistěte, jakými způsoby můžete zvýšit jeho produkci v těle a jakými potravinami je vhodné obohatit váš jídelníček.
Budete-li mít v těle dostatek serotoninu, bude pro vás jednodušší zůstat v dobré náladě a hubnutí půjde snáz, protože vyšší hladina tohoto hormonu omezuje chuť na jídlo. Naopak jeho nedostatek způsobuje deprese, náladovost, vztek, poruchy spánku nebo přejídání. A může vyústit až v některé psychické poruchy.
Serotonin patří mezi látky, které jsou pro lidský organismus velmi důležité. Jeho hladina ovlivňuje naše emoce, nálady, paměť, kvalitu spánku i chuť k jídlu. Kromě toho má ale vliv i na některé biologické procesy a funkce, jako jsou kontrakce střev, tvorba žaludečních šťáv, podpora a produkce látek podporujících trávení.
Nízkou hladinu serotoninu můžete mít, pokud u sebe pozorujete tyto příznaky:
  • pocit úzkostí, deprese, podrážděnost až agresivita
  • dlouhodobá únava a problémy se spánkem
  • snížená nebo naopak nadměrná chuť k jídlu
  • zvýšená chuť na sladké, ale i potraviny bohaté na sacharidy
  • nevolnost a problémy se zažíváním
Jak a čím můžete navýšit hladinu serotoninu?
 

1. Zkuste „šťastný“ jídelníček

Hladinu serotoninu v těle můžete přímo ovlivňovat tím, že do svého jídelníčku zařadíte potraviny bohaté na tryptofan, ze kterého se serotonin v těle tvoří. Patří mezi ně například:
Losos
Ryba plná zdravých tuků a jedinečný zdroj omega-3 mastných kyselin, jež jsou důležité pro zdraví. Losos je také skvělým zdrojem vitamínu D, udržuje zdravou pokožku a prospívá očím. Jezte alespoň dvě porce týdně.

Kakao
Čokoholici pozor, kakao podporuje dobrou náladu, a to nejen proto, že dobře chutná. Zmírňuje stres a deprese a navozuje stejný pocit, jaký cítíte při zamilovanosti. Dopřejte si kvalitní hořkou čokoládu.

Sója
Sója a výrobky z ní, jako jsou tofu, alternativy masa nebo náhrady mléčných produktů, vám nejen pomohou navýšit hladinu serotoninu, ale dokáží také snížit riziko srdečních onemocnění
 
Dýňová semínka a mandle
Pokud vám ryba nevoní, jste vegetariáni nebo vegani, sáhněte po Allnature Dýňových semínkách (koupit v e-shopu) nebo mandlích, které tlumí pocity podrážděnosti a stres.

TIP: Zdravé potraviny nakoupíte v Teta drogerii pohodlně a bezpečně online. Prozkoumejte nabídku a obohaťte svůj jídelníček (přejít do e-shopu).

2. Pravidelně se hýbejte

Nejúčinnější metodou pro spuštění uvolňování „hormonů štěstí“ je pravidelný pohyb, především aerobní cvičení. To navíc rozproudí metabolismus a spalování tuků, takže hubnutí půjde jedna báseň. Příkladem takového cvičení jsou například jízda na kole nebo kolečkových bruslích, běh nebo plavání. V případě nepřejícího počasí, kdy musíte zůstat doma, vyzkoušejte online lekce tance nebo aerobiku.

3. Vystavte se slunečním paprskům

Dostatek slunečního záření podporuje tvorbu serotoninu. To proto se v zimě často cítíme pod psa, a naopak v létě máme životní energie mnohem více. Vystavte se proto slunečnímu záření, kdykoliv to bude možné.  Snažte se strávit venku alespoň 10 až 15 minut každý den. Nezapomeňte přitom ale použít krém s ochranným faktorem, například Helios Herb Krém na opalování OF 50 (koupit v e-shopu), který vás ochrání proti škodlivému UVA a UVB záření.

 4. Dopřejte si masáž

Ano, masáž je jeden z velice příjemných způsobů, jak zvýšit produkci serotoninu. Nemyslíte?  Navíc v těle pomáhá snižovat hladinu kortizolu, který je produkován při stresu a emočních zátěžích. Nemáte-li možnost docházet k profesionálům, nezoufejte a navrhněte výměnnou terapii partnerovi. Nejlépe alespoň dvakrát týdně po dobu 20 minut. Možná tak vnesete zpestření do vašich jinak nudných intimních chvil. Použijte Floré Bylinný masážní olej levandule (koupit v e-shopu), abyste doteky podtrhli zklidňující vůní levandule.

Připravil/a pro vás Tereza Špačková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

3 komentářů k článku
Randy Johnsonova' 21.srpna 2021
Lososa si dovolit mohu ale nesnasim ryby. (Zrovna tak cesnek). Tak co mam delat?
Sandra Abigail Maitland 16.srpna 2021
Pavla Kubaláková každý si může dovolit lososa minimálně dvakrát týdně. Standardní cena v Kauflandu je cca 32-34 czk za 100 g, když je v akci, tak ho běžně kupuju za 24 czk za 100 g. Jedna porce vyjde na cca 70-80 czk za plnou cenu, neříkejte mi, že jste na tom tak špatně, že si nemůžete pro svoje zdraví a své rodiny tohle dovolit. Pak nemají být češi nejtlustším národem v Evropě, když nejsou schopni pro sebe něco udělat a hledají jenom výmluvy.
Pavla Kubaláková 16.srpna 2021
Serotonin je na deprese super, ale ne každý si může dovolit lososa nebo další lahůdky často. Stejně díky za tip, budu ho nenápadně aplikovat na rodinu.

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít