Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Nanotechnologie v kosmetice: Ochrana před rakovinou i vráskami

Nanotechnologie v kosmetice: Ochrana před rakovinou i vráskami

Nanotechnologie v kosmetice: Ochrana před rakovinou i vráskami

26. března 2019 od Anna Adlerová

26. března 2019 4 minuty čtení
Připravil/a Anna Adlerová

Nanotechnologie jsou neustále se rozvíjejícím a fascinujícím oborem, který zasahuje do čím dál většího počtu lidských činností. Pracuje s nanočásticemi, které se pohybují zhruba ve velikostech tisíciny tloušťky lidského vlasu. Ty se využívají ve výpočetní technice, optice, čistících technologiích, ale třeba i v kosmetice, kde jsou stále žhavou novinkou.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Budí ve vás nové technologie podezření? Nanotechnologie jsou zahaleny lehkým tajemstvím už jen proto, že využívají principů, které zůstávají rozeznávací schopnosti lidského zraku skryty. Další údiv mohou vyvolávat až téměř magické účinky nanočástic. Proč se vůbec v kosmetice začaly používat? Jejich unikátní vlastnosti přinášejí spoustu nezvyklých benefitů:

 
1. Pronikají do hlubších vrstev kůže

Hlavním důvodem pro začlenění nanočástic do kosmetiky byla jejich schopnost pronikat do ochranných vrstev kůže, což jen tak nějaká látka nedokáže. Vzpomeňme třeba kyselinu hyaluronovou, která sice představuje kouzelnou formuli proti stáří, ale aby byla opravdu účinná, je nutné ji do hlubších vrstev kůže dopravit většinou injekční cestou. Nebylo by úžasné, kdyby to šlo bez takového mechanického zásahu do těla, nějak šetrněji? Přesně na tuto potřebu nanotechnologie reagují, jelikož se nanočástice dají použít jako jakési dopravní prostředky, které účinné látky na kýžené místo, kde mohou působit efektivněji, dopraví.

 
2. Obsahují antioxidanty

Některé nanočástice mají antioxidační vlastnosti, což pomáhá v boji proti stárnutí a udržení mladistvého vzhledu pleti. Díky svým výrazným čisticím vlastnostem se tak přidávají především do krémů. Jsou také schopny opticky skrýt vrásky a nerovnosti na kůži.

 
3. Likvidují bakterie a plísně

Některé nanočástice mají antibakteriální a protiplísňové účinky, a nacházejí tak využití u kosmetických přípravků, kde je tato vlastnost žádoucí. Jedná se konkrétně o nanočástice stříbra, které pak najdeme třeba v obličejových maskách, dezinfekčních ubrouscích na ruce, mýdlech, šamponech, zubních pastách a dalších produktech osobní hygieny.
 
nanotechnologie

Nanočástice v kosmetice: Kde je hledat?

Nanotechnologie jsou technologie, které směřují k objevování nových objektů s využitím substancí v nanoměřítku, jako jsou nanočástice. Tyto látky, známé z přirozeného prostředí od nepaměti, si našly cestu i do kosmetiky. Už ve starém Egyptě se pro kosmetické účely používaly prášky ze sazí a minerálů, v moderní kosmetice si ale svou cestu zatím hledají. Najdeme je v tělových i pleťových krémech s hydratačními a hojivými vlastnostmi, vlasových produktech, ale i v dekorativní kosmetice (např. v make-upu, dlouhotrvajících rtěnkách a očních stínech). Nejvíce se používají v produktech ochranné kosmetiky na opalování. Nanočástice v kosmetice se však liší od ostatních nanomateriálů používaných v jiných odvětvích, a to především svým tvarem a molekulární strukturou. Odlišný je i způsob využití a to, jak interagují s okolním prostředím. Konkrétně je zde řeč především o nanopigmentech a nanoemulzích.

 

Nanoemulze

Jsou hojně zastoupeny v přírodě, například v mléce. V kosmetice se pak jedná o makroskopické přípravky, které obsahují kapičky oleje a vody zmenšené do nanoměřítka. Tím dochází ke zvýšení obsahu výživných olejů při zachování žádoucí transparentnosti a lehkosti kosmetických výrobků. Nabízejí také ochranu některým křehkým účinným látkám přidávaným do kosmetiky, jako jsou například vitaminy. Umístěním těchto látek do váčků nebo lipozomů nanometrových rozměrů dochází k uvolňování účinných látek až při kontaktu s pokožkou při aplikaci výrobku. Nanoemulze nepronikají přes kožní bariéru, a jsou tak zdraví neškodné, což potvrzují i zdravotnické instituty po celém světě.
 
péče o tělo

Nanopigmenty

Nanopigmenty jsou minerály, které se také vyskytují v našem přirozeném prostředí. Jedná se například o oxid titaničitý (TiO2) a oxid zinečnatý (ZnO). Jsou schopny odrážet a rozptylovat UV záření, a proto se používají v opalovacích krémech, kde chrání lidskou pokožku proti nepříznivým účinkům UV záření, jako je například rakovina kůže.

 

Prostředky na opalování: Dejte sbohem bílé hmotě!

Nanočástice v opalovacích krémech způsobují jejich průhlednost při zachování všech důležitých vlastností. Můžete se tak rozloučit s hutným bílým mlékem, které se špatně vstřebává. Chcete se na dovolené pořádně opálit, a přitom svou kůži chránit kvalitním opalovacím krémem? Vyzkoušejte NIVEA SUN Mléko na opalování podporující zhnědnutí Protect & Bronze OF 20 s přírodním promelaninovým extraktem, které podporuje zhnědnutí kůže a zaručí dokonale krásné opálení. Krásně se roztírá, na kůži není mastné a nesmyje ho ani mořská voda.
 
Tip redakce:
Lehká a nemastná formule s vysokou ochrannou je ideální pro citlivou dětskou pokožku. Až budete hledat účinný opalovací krém po své potomky, vzpomeňte si třeba na NIVEA SUN Kapesní dětské mléko na opalování OF 50+.

 
opalování

Jak poznat, že jsou v kosmetice nanočástice?

Zda daná kosmetika obsahuje nanočástice, nebo ne, poznáte velmi jednoduše podle složení výrobku. Podle nařízení EU musí být informace o obsahu nanočástic na výrobku vždy uvedena rozpoznatelnou značkou „nano“. Ve výčtu použitých látek to pak může vypadat třeba takto: Titanium Dioxide (nano).
 

Vyzkoušeli jste už nějakou kosmetiku, která využívá nanotechnologie? Jaké s ní máte zkušenosti? Budí ve vás tento nový směr v kosmetice nadšení, nebo rozpaky?

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Anna Adlerová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít