Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Mravenci v kredenci: Jak vyhnat nezvané hosty?

Mravenci v kredenci: Jak vyhnat nezvané hosty?

Mravenci v kredenci: Jak vyhnat nezvané hosty?

16. dubna 2021 od Karolína Valová

16. dubna 2021 3 minuty čtení
Připravil/a Karolína Valová

Usídlili se vám v domácnosti mravenci? Neberte to jako svou chybu nebo důkaz nedostatečného úklidu – příčin jejich výskytu může být hned několik. Vyhubit je může být běh na dlouhou trať a připravte se na obtížný boj. Existuje však několik způsobů, které fungují dobře.
Návštěva v podobě celé armády mravenců se může objevit v domě se zahrádkou stejně jako v panelákovém bytě. Hlavním lákadlem je pro tento drobný hmyz během jara a léta sladká chuť – tedy cukr v otevřené nádobě, ulepená sklenice od medu, pootevřený sirup, ovoce nebo sladké pečivo. Během kladení vajíček však mravenci nepohrdnou ani potravinami s vysokým obsahem bílkovin.

Jak invazi mravenců předejít?

Jestliže si tento článek čtete a mravence ve své kuchyni neregistrujete, zaměřte se na prevenci. Všechny potraviny by měly být v ideálním případě uskladněny v uzavíratelných nádobách. Pozor, například tenký plastový nebo papírový sáček není pro drobný hmyz v bytě žádná překážka! Důležité je také pravidelné otírání dóz, ve kterých skladujete marmelády, med nebo třeba ovocné šťávy.

Fungují známé babské rady?

Pokud si k vám domů už mravenci cestu našli, můžete v první fázi vyzkoušet některé z babských rad. Většina následujících způsobů však zafunguje jen na krátký čas nebo pouze sníží počet nezvaných návštěvníků. A to především proto, že se mravenci velmi rychle adaptují na nově vzniklé situace a naučí se vámi nastražené překážce vyhýbat.
 
Na začátku boje je nutné vystopovat, kudy mravenci putují. Z pohádek jistě znáte, že se pohybují v řadě za sebou. Není proto těžké najít místo, kudy vchází do domu ani cíl jejich cesty.

Následně je třeba ve správný čas nastražit past a než mravenci objeví novou cestičku zlikvidovat všechna lákadla, která je k vám táhnou.
Pokud se to povede, je možné vyřešit to i bez chemie. Pojďme se podívat na osvědčené babské způsoby:

1. Truhlíky s bylinkami
Květináče plné voňavých bylinek mravence sice nezahubí, ale rozhodně jim dokáží dát signál, že nejsou vítání. Mátu, libeček, levanduli, rozmarýn, tymián nebo bazalku navíc využijete i při vaření.

2. Rozdrobená křída nebo mouka
Pokud vám mravenci proudí do bytu drobnou skulinou, můžete ji zkusit zasypat moukou. Takovou bariéru tento hmyz nepřekoná. Druhou variantou je použít místo mouky drcenou křídu, která je nejen přibrzdí, ale díky obsahu uhličitanu vápenatého i odradí. Doporučuje se i postříkat místo vstupu vodou s jarem.

3. Jedlá soda
Další babskou radou je umýt rámy i těsnění oken horkým roztokem Tip Line Jedlé sody (koupit v e-shopu) se solí. Od věci není přidat ani pár kapek Levandulového vonného oleje (koupit v e-shopu), jejíž vůni opravdu nesnáší.

Když síla přírody nestačí

Zkusili jste vše možné i nemožné, ale mravenců jste se nezbavili? Je čas nasadit silnější kalibr. Návnadové krmítko Bros Návnada na mravence (koupit v e-shopu) dokáže zlikvidovat jak nezvané návštěvníky, tak i celé mraveniště. Mravenci jsou nalákaní atraktivní návnadou a berou si z krmítka jed, který poté přinášejí do hnízda – tím vyhubí kolonii i královnu. Krmítko je ale bezpečně chráněno před dětmi i zvířaty. Až 25 mravenčích hnízd slibuje zničit Bros Prášek proti mravencům (koupit v e-shopu), který se sype přímo do hnízda nebo na jeho přístupovou cestu.
Pomoci by měla velmi efektivní návnada Papírna Moudrý Formitox křída (koupit v e-shopu), kterou označíte mravencům u vstupu do domu či bytu čáru, a ti pak po kontaktu s touto látkou okamžitě ztrácí orientaci a hynou. A účinný je také Biolit Plus Ochrana proti mravencům (koupit v e-shopu) můžete aplikovat jak do štěrbin, odkud hmyz v domácnosti vylézá, tak na mravenčí cestičky i přímo na lezoucí hmyz. Nikdy však přípravek nepoužívejte na povrchy, které přichází do přímého kontaktu s potravinami. Během aplikace také raději odveďte děti a domácí mazlíčky.
 
Pokud vás kromě mravenců trápí i létající hmyz, vyzkoušejte Bros Spray proti létajícímu a lezoucímu hmyzu (koupit v e-shopu).

TIP: Znepříjemnit život dokáží i moly, octomilky nebo třeba rybenky. Na e-hopu Teta drogerie (přejít na e-shop) najdete mnoho produktů, které vás podobného hmyzu zbaví.

Připravil/a pro vás Karolína Valová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít