Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Minerální oleje v kosmetice: Škodí, nebo prospívají?

Minerální oleje v kosmetice: Škodí, nebo prospívají?

Minerální oleje v kosmetice: Škodí, nebo prospívají?

17. března 2018 od Lucie Kubíková

17. března 2018 3 minuty čtení
Připravil/a Lucie Kubíková ve spolupráci s expertem Alena Marková

Víte, co jsou to minerální oleje? Jde o častou přísadu v kosmetických výrobcích. Pomáhají čistit, zvlhčovat, chránit. Pokožka je obvykle dobře snáší. Je ovšem nutné říct i to, že jde vlastně o vedlejší produkty zpracování ropy. A to už tak lákavě nezní.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Minerální olej vzniká při frakční destilaci ropy. Je to průhledná kapalina bez chuti a zápachu, složená hlavně z alkanů a parafínů, příbuzná například vazelíně. V kosmetice se využívá vysoce rafinovaný minerální olej. Ve složení výrobků samozřejmě nenajdete napsáno „ropa“, ale nejspíš ho rozpoznáte pod názvem Paraffinum Liquidum.

Samozřejmě, představa, že si na obličej natíráte ropu, není moc lákavá. Je ale minerální olej i škodlivý? „Do kosmetických přípravků lze použít pouze takové látky, které byly schváleny evropskou legislativou, včetně stanovení podmínek použití a aplikovatelné koncentrace. To platí i na ingredience na bázi minerálních olejů,“ vysvětluje kosmetička Alena Marková. Podle evropských úřadů je vysoce rafinovaný minerální olej pro použití v kosmetice neškodný, a to až v dávce 0,6 g pro člověka vážícího 60 kg. Oleje navíc kvůli svým fyzikálním a chemickým vlastnostem nepronikají pokožkou, a tudíž se nevstřebávají. Jejich výhodou je také to, že se se jedná o přečištěné produkty s farmaceutickou kvalitou. Výrobci tedy přesně vědí, co a v jaké koncentraci do svých výrobků dávají.

vazelína

Proč se vůbec minerální oleje používají?  

Minerální oleje jsou neodmyslitelnou a častou součástí různých krémů, mlék a mastí. Využívají se hojně i v kosmetice pro děti. Vytvářejí totiž na pokožce vrstvu, která ji chrání před ztrátou vlhkosti. Proto se využívají v krémech na suchou a problematickou pokožku. Skvěle hydratují a čistí, proto je najdete v pečující i dekorativní kosmetice. „Minerální oleje mají vysokou viskozitu, proto nemohou pronikat do pokožky už jen z hlediska jejich fyzikálních a chemických vlastností. Na kůži vytvoří jen tenký ochranný film, který ji chrání před ztrátou vlhkosti,“ říká Alena Marková z pardubického salonu. Právě jako bariérový prostředek pro jemnou pleť se sklonem k poranění nebo opruzeninám se využívá oblíbená mast Bepanthen Care. Pro snadno vysychající, svědící pleť se sklonem k atopickému ekzému a tvorbě šupinek bylo zase vytvořeno tělové mléko Mixa ATOPIANCE proti svědění.

dětská kosmetika

Jde to i bez nich?

Samozřejmě existuje i kosmetika bez minerálních olejů. Nejčastěji se jedná o přírodní nebo bio kosmetiku. Bohužel v České republice neexistují žádné závazné normy pro to, co taková kosmetika může nebo nemůže obsahovat. Je tedy dobré sledovat, zda mají výrobky nějaké certifikáty. U zahraniční kosmetiky se dívejte po certifikátech BDIH, Demeter, Ecocert, NATRUE nebo Vegan. V případě českých výrobků vám v orientaci může pomoci známka CPK, tzn. Certifikovaná přírodní kosmetika. Vůbec se vyplatí sledovat kosmetické etikety a zjistit, co která zkratka znamenáOvšem pozor – přírodní kosmetika neobsahuje tolik konzervantů jako kosmetika běžná. Proto se ji snažte po otevření spotřebovat co nejdříve.

Pokud si přejete najít dětskou kosmetiku bez minerálních olejů, pak se můžete spolehnout na značky Hipp a Weleda. Třeba Pleťový olej SENSITIVE od značky Hipp nebo Měsíčkový kojenecký olej od Weledy neobsahují ani minerální olej, ani vazelínu. Stejně tak nenajdete minerální olej ani v dětských olejích – Uvolňujícím, Měsíčkovém a Jemném oleji po koupání – od české firmy TOPVET. Pro dospělé můžete také od značky TOPVET pořídit Bambucké máslo 100%.
 

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Lucie Kubíková ve spolupráci s expertem Alena Marková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Alena Marková
Masérka, kosmetička a stylistka
50
"Úsměv nic nestojí a přitom je všem tak drahý."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít