Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Je mi zima! 5 způsobů, jak se v zimě zahřát

Je mi zima! 5 způsobů, jak se v zimě zahřát

Je mi zima! 5 způsobů, jak se v zimě zahřát

3. prosince 2019 od Eva Suchomelová

3. prosince 2019 4 minuty čtení
Připravil/a Eva Suchomelová

I když je mráz, vám chladno být vůbec nemusí! Máme pro vás 5 zaručených způsobů, jak se konečně zahřát a užívat si i studené období roku.

1. Prohřívací potraviny

V chladném období pomáhá konzumovat potraviny, které vás zahřejí. Vhodné jsou:
  • zeleninové i masové vývary,
  • omáčky s dušeným masem,
  • koření s prohřívacím efektem, jako je např. zázvor, skořice, pepř, chilli, kayenský pepř, pálivá paprika,
  • teplé zimní nápoje - ty se vyplatí vypít především ve chvíli, kdy venku vymrznete nebo třeba promoknete; tradičně se doporučuje svařené víno nebo grog, ale stejnou službu vám udělá třeba yogi čaj neboli masala, což je černý čaj se směsí koření (nejčastěji pepř, skořice a další), medem a mlékem.
Tip redakce:
Vyzkoušet můžete i prohřívací účinky zázvorového čaje, např.
TEEKANNE Ginger Curcuma (koupit v e-shopu), který kombinuje zázvor s indickým kořením kurkumou.

2. Zacvičte si

Když se nehýbete, svaly tuhnou, krev se stahuje z okrajů těla dovnitř a pocit chladu se zvyšuje. Proto je potřeba se v zimě hýbat, tedy cvičit, sportovat, pohybovat se. Choďte na procházky do přírody, cvičte doma, v tělocvičně i venku, buďte aktivní.

Krev se rozproudí, svaly se uvolní a teplo vás zalije příjemnou vlnou. Nezapomeňte se na začátku trochu rozhýbat, předejdete tak nepříjemnostem, jako je natažený sval nebo svalový úpon. Nezapomínejte přitom na svoje nohy, aby při sportu netrpěly.

3. Prohřívací koupele

Naložit se do vany plné teplé vody? To rozhodně pomůže, pokud jste přišla zvenku prokřehlá nebo je vám zima večer, než jdete spát. Do koupele si můžete přidat koupelový přípravek s prohřívací složkou. Které to jsou?
  • rozmarýn
  • zázvor
  • skořice
  • eukalyptus
Sáhnout můžete i po vlastnoručně vyrobeném přípravku podle našeho receptu:

Rozmarýnová lázeň

  • 4 hrsti rozmarýnových větviček
  • 2 litry vody
Rozmarýnové větvičky dejte do studené vody, přiveďte k varu, povařte 20 minut a po vychladnutí sceďte. Odvar vlijte do vody ve vaně a můžete se koupat.

Tip redakce:
Nemáte-li čas si vyrábět vlastní koupelovou přísadu, můžete použít tu z drogerie, např. 
Ameté Pěna do koupele Eukalyptus & Rosemary (koupit v e-shopu) s eukalyptem a rozmarýnem. Nemáte-li vanu, zahřejte se ve sprše peelingem, např. Dermacol Aroma Ritual Hřejivý tělový peeling jablko & skořice (koupit v e-shopu).

4. Namažte se!

Ne, neradíme vám zvýšenou konzumaci alkoholu, ale použití prohřívacích krémů, mastí, gelů a dalších přípravků. Kromě toho, že silně prokrvují, ulevují od svalové únavy či bolesti, když přeženete tělesnou námahu.

Hodí se tedy jak pro prohřátí rukou či nohou, tak ve chvíli, kdy jste přehnali fyzickou aktivitu a svalstvo se bolestivě ozývá

Tip redakce:
Na studené ruce a nohy se hodí 
Cannaderm Thermolka hřejivé mazání (koupit na e-shopu), před sportovním výkonem zas využijete gel pro prohřátí svalstva Alpa Start Masážní emulze hřejivá (koupit v e-shopu).

5. Hřejivé vychytávky

Nakonec tu máme chytré tipy pro každodenní příležitost:
  • Akumulátorek do kapsy: už se dnes vyrábějí v nejrůznějších podobách, podstatné ale je, že vám zahřejí ruce, když si zapomenete rukavice, nebo vaše běžné rukavice už na klesající teplotu nestačí.
  • Termofor do postele: i když nejste nemocní, prokáže vám skvělou službu, když máte studené nohy a pod přikrývkou je ne a ne zahřát. Provizorním řešením je PET lahev naplněná horkou vodou z kohoutku – jen ji nezapomeňte opravdu dobře uzavřít.
  • Infralampa na doma: tímhle přístrojem můžete prohřát nastydlé dutiny nebo bolavá záda či jiné prochladlé či namožené svalové skupiny. Pozor ale na záměnu infralampy s horským sluncem, které slouží k opalování.

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít