Víte, proč naše (pra)babičky na podzim vařily vydatné polévky plné zeleniny a pekly maso? Aby je sychravé počasí nepřipravilo o energii a dobrou náladu. Zkusit to podle nich radí výživová poradkyně Martina Dvořáková.

Když je vašemu tělu zima, spotřebovává velké množství energie k tomu, aby se zahřálo. Logicky už vám tedy pak nezbývá tolik energie na jiné věci, a v důsledku toho se fyzicky i psychicky cítíte pod psa. Přitom stačí vcelku málo – v co největší míře dodávat tělu tzv. termogenní potraviny. Co to znamená? Nejde o pokrmy ohřáté na vysokou teplotu, nýbrž o potraviny se zahřívajícím efektem, jak vysvětluje tradiční čínská medicína i ájurvéda. Takové potraviny totiž dokážou vydat teplo a zrychlit metabolismus, čímž se organismus jednoduše zahřeje, a vám je hned lépe na těle i na duši. A které potraviny a látky byste tedy měli konzumovat co nejvíce?
Takové potraviny totiž dokážou vydat teplo a zrychlit metabolismus, čímž se organismus jednoduše zahřeje, a vám je hned lépe na těle i na duši. A které potraviny a látky byste tedy měli konzumovat co nejvíce?
- zeleninu, především tu sezonní, jako je kořenová zelenina, červená řepa, špenát, ale také zázvor, křen, pórek apod.,
- Koření, a čím pálivější, tím lepší, i když skvěle funguje rovněž „nasládlá“ vanilka či skořice,
- bílkoviny, to znamená zvýšit podíl masa a tučnějších ryb ve stravě,
- luštěniny.

Zdraví a lifestyle
5. 2. 2019Víte, jak na podzim zaručeně nepřibrat?
Ať chcete nebo ne, vaše tělo funguje podle pradávných instinktů, které velí jasně: blíží se zima, tak je potřeba uložit si zásoby na horší časy. Když se k tomu připočte nedostatek světla a splín, jež se zahánějí hlavně jídlem, není divu, že ručička na váze začne poskakovat…
Zahřejte i svůj mozek
Dostatek energie potřebuje na podzim nejen tělo, ale i váš mozek a psychika. Velmi jim prospějete třeba zařazením zdraví prospěšných tuků – ořechy, mák, různá semínka apod. Tyto ingredience jsou navíc jako stvořené k podzimnímu pečení, a poslouží i coby rychlá svačina do práce, tak si neváhejte udělat doma pořádné zásoby.Tip redakce:
Bohatý sortiment různých druhů ořechů a semínek, ale také luštěnin najdete v oddělení zdravých potravin drogerie Teta. Vyzkoušet tak můžete například Allnature Dýňová či Slunečnicová semínka, Allnature směs ořechů nebo Allnature Fazole mungo.
Bohatý sortiment různých druhů ořechů a semínek, ale také luštěnin najdete v oddělení zdravých potravin drogerie Teta. Vyzkoušet tak můžete například Allnature Dýňová či Slunečnicová semínka, Allnature směs ořechů nebo Allnature Fazole mungo.
Když je potřeba „céčko“…
Na podzim a v zimě, zejména v případě nachlazení či chřipky, ale i pro budování lepší imunity se doporučuje zvýšit příjem vitaminů, zejména vitaminu C. Podle odbornice je nejlepší vsadit na tuzemské zdroje potřebného „céčka“, jako jsou kysané zelí nebo křen. Většina lidí však automaticky sáhne po exotickém ovoci, které ovšem patří mezi ochlazující potraviny. Paradoxně ale tento efekt během nemoci uvítáte, takže pokud stejně jako já dostanete při rýmě chuť na čerstvě vymačkaný pomeranč, vězte, že je to v pořádku. Vždyť na zelí si můžete pochutnat klidně i potom.Tip redakce:
V případě onemocnění je potřeba zvýšit příjem tekutin, s čímž vám pomůže třeba MaxiVita Herbal Horký nápoj Zázvor (koupit v e-shopu) s extraktem ze zahřívajícího zázvoru, s rakytníkem, vitaminem C a zinkem nebo Teekanne Čaj Ginger Curcuma obsahující zázvor a kurkumu, které umocní zahřívací efekt.
V případě onemocnění je potřeba zvýšit příjem tekutin, s čímž vám pomůže třeba MaxiVita Herbal Horký nápoj Zázvor (koupit v e-shopu) s extraktem ze zahřívajícího zázvoru, s rakytníkem, vitaminem C a zinkem nebo Teekanne Čaj Ginger Curcuma obsahující zázvor a kurkumu, které umocní zahřívací efekt.
Jak kombinovat ochlazující a zahřívající potraviny?
Spousta lidí si ráda dopřává mléčné výrobky, které se ale obecně také řadí spíše k ochlazujícím typům potravin. Co s tím, když se jogurtu či sýru nechcete na podzim vzdát? Expertka radí naučit se vhodně kombinovat různé zahřívající a ochlazující potraviny. Příklad? Mléko můžete ohřát a přidat do něj skořici, tvarohovou pomazánku vylepšit česnekem či křenem… Možností je dost a dost, záleží jen na vašich chuťových preferencích a fantazii.Autor: Helena Pokorná Hladíková
Zařazeno pod těmito klíčovými slovy