Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Potraviny, co zahřejí na těle i na duši

Potraviny, co zahřejí na těle i na duši

Potraviny, co zahřejí na těle i na duši

29. října 2019 od Helena Pokorná Hladíková

29. října 2019 3 minuty čtení
Připravil/a Helena Pokorná Hladíková ve spolupráci s expertem Martina Dvořáková

Víte, proč naše (pra)babičky na podzim vařily vydatné polévky plné zeleniny a pekly maso? Aby je sychravé počasí nepřipravilo o energii a dobrou náladu. Zkusit to podle nich radí výživová poradkyně Martina Dvořáková.
Když je vašemu tělu zima, spotřebovává velké množství energie k tomu, aby se zahřálo. Logicky už vám tedy pak nezbývá tolik energie na jiné věci, a v důsledku toho se fyzicky i psychicky cítíte pod psa. Přitom stačí vcelku málo – v co největší míře dodávat tělu tzv. termogenní potraviny. Co to znamená? Nejde o pokrmy ohřáté na vysokou teplotu, nýbrž o potraviny se zahřívajícím efektem, jak vysvětluje tradiční čínská medicína i ájurvéda. Takové potraviny totiž dokážou vydat teplo a zrychlit metabolismus, čímž se organismus jednoduše zahřeje, a vám je hned lépe na těle i na duši. A které potraviny a látky byste tedy měli konzumovat co nejvíce?
kořenová zelenina
Takové potraviny totiž dokážou vydat teplo a zrychlit metabolismus, čímž se organismus jednoduše zahřeje, a vám je hned lépe na těle i na duši. A které potraviny a látky byste tedy měli konzumovat co nejvíce?
  • zeleninu, především tu sezonní, jako je kořenová zelenina, červená řepa, špenát, ale také zázvor, křen, pórek apod.,
  • Koření, a čím pálivější, tím lepší, i když skvěle funguje rovněž „nasládlá“ vanilka či skořice,
  • bílkoviny, to znamená zvýšit podíl masa a tučnějších ryb ve stravě,
  • luštěniny

Zahřejte i svůj mozek

Dostatek energie potřebuje na podzim nejen tělo, ale i váš mozek a psychika. Velmi jim prospějete třeba zařazením zdraví prospěšných tukůořechy, mák, různá semínka apod. Tyto ingredience jsou navíc jako stvořené k podzimnímu pečení, a poslouží i coby rychlá svačina do práce, tak si neváhejte udělat doma pořádné zásoby.
směs ořechů
Tip redakce:
Bohatý sortiment různých druhů ořechů a semínek, ale také luštěnin najdete v oddělení zdravých potravin drogerie Teta. Vyzkoušet tak můžete například
Allnature Dýňová či Slunečnicová semínka, Allnature směs ořechů nebo Allnature Fazole mungo.

Když je potřeba „céčko“…

Na podzim a v zimě, zejména v případě nachlazení či chřipky, ale i pro budování lepší imunity se doporučuje zvýšit příjem vitaminů, zejména vitaminu C. Podle odbornice je nejlepší vsadit na tuzemské zdroje potřebného „céčka“, jako jsou kysané zelí nebo křen. Většina lidí však automaticky sáhne po exotickém ovoci, které ovšem patří mezi ochlazující potraviny. Paradoxně ale tento efekt během nemoci uvítáte, takže pokud stejně jako já dostanete při rýmě chuť na čerstvě vymačkaný pomeranč, vězte, že je to v pořádku. Vždyť na zelí si můžete pochutnat klidně i potom.
kysané zelí
Tip redakce:
V případě onemocnění je potřeba zvýšit příjem tekutin, s čímž vám pomůže třeba
MaxiVita Herbal Horký nápoj Zázvor (koupit v e-shopu) s extraktem ze zahřívajícího zázvoru, s rakytníkem, vitaminem C a zinkem nebo  Teekanne Čaj Ginger Curcuma obsahující zázvor a kurkumu, které umocní zahřívací efekt.

Jak kombinovat ochlazující a zahřívající potraviny?

Spousta lidí si ráda dopřává mléčné výrobky, které se ale obecně také řadí spíše k ochlazujícím typům potravin. Co s tím, když se jogurtu či sýru nechcete na podzim vzdát? Expertka radí naučit se vhodně kombinovat různé zahřívající a ochlazující potraviny. Příklad? Mléko můžete ohřát a přidat do něj skořici, tvarohovou pomazánku vylepšit česnekem či křenem… Možností je dost a dost, záleží jen na vašich chuťových preferencích a fantazii.

Připravil/a pro vás Helena Pokorná Hladíková ve spolupráci s expertem Martina Dvořáková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Martina Dvořáková
výživová poradkyně
29
"„Zdravé stravování pozitivně ovlivňuje všechny oblasti našeho života.“"

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít