Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Jarní očista: Rituály pro celé tělo

Jarní očista: Rituály pro celé tělo

Jarní očista: Rituály pro celé tělo

28. února 2019 od Karolína Hornová

28. února 2019 3 minuty čtení
Připravil/a Karolína Hornová ve spolupráci s expertem Julie Bauer Šnoblová

Příchod jara byl a pro mnohé kultury dodnes je tím opravdovým začátkem roku, nové energie do života a omlazení. Nastudovali jsme pradávné pohanské rituály a přinesli z nich výběr toho nejlepšího, co dokonale probudí a očistí vaše tělo, mysl i pokožku.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
21. března nastává jarní rovnodennost – den, který v naší době vnímáme „jen“ jako začátek jara měl pro naše předky a stará náboženství velký význam. Moc dobře totiž věděli, že tento den končí zima, období strádání a žití ze zásob, že se probouzí příroda, nový život, ale i my sami dostáváme novou energii. Právě tento den počítaly některé kultury jako pravý začátek nového roku – připadá na něj íránský svátek Nourúz, začíná jím zoroastrický kalendář, a na našem území ho slavili původní obyvatelé – Keltové a Germáni, jejichž zvyky jsme si přenesli do Velikonoc.


Pohanské rituály pro krásu

Právě poslední jmenovaní praktikovali v rámci oslav rovnodennosti mnoho rituálů, spojených s očistou těla i ducha, znovuzrozením a omlazením. Pojďme si je projít.

studená koupel
  • Studená koupel v průzračném potoce. Praktikovala se nad ránem, ještě za tmy a v naprosté tichosti, bez mluvení. Ideální ke koupeli je říčka blízko u pramene nebo soutok – čerstvá voda odnese vše špatné a přinese novou energii do života. Pokud se nechcete hned vydávat do lesa, zkuste si prostě přivstat a sprchování zakončit studenou sprchou, která vás nabudí do prvního jarního dne.
  • Zapalování ohňů. Keltové věřili, že oheň má magickou moc. Kromě udržení života umí i očistit obydlí od „balastu“. Zapalte si svíčku s vůní borovic, santalového dřeva nebo bylin. Největší očistnou sílu má šalvěj – olej z ní můžete do aromalampy i do večerní koupele.
  • Očista příbytku. Zbavte se toho, co vás tížilo, a co jste neměla sílu nebo náladu vyhodit – oblečení, které už nenosíte, zbytečnosti, „pohřbené“ v zásuvkách a nezapomeňte na starou kosmetiku: to, co se vám už „nezdá“ nebo to dlouhodobě nepoužíváte, vyměňte za nové kousky.
  • Mladé bylinky. Hodí se do pokrmů, ale i do koupele. Typickou a často první dostupnou jarní rostlinou je mladá kopřiva. Udělejte si z ní čaj nebo odvar, který použijete jako očistnou a posilující péči o vlasy – po umytí přelijte vlasy odvarem a už neoplachujte.

přísady do koupeleJídlo: připravte pleť a vlasy na jaro

Datum rovnodennosti je dobrou dobou pro začátek očistné, nebo možná lépe přípravné kúry. Ta by měla trvat kolem 14 dnů a měla by se projevit i v jídle. Vsaďte na zeleninu a zařaďte do jídelníčku hodně mrkve. Obsahuje karoten, který vaši pleť připraví na sluneční paprsky. Lépe se pak opálíte, nespálíte se a nebude vám hrozit alergická reakce.

Zasejte řeřichu. Nejenže je v květináčku hezkou jarní ozdobou, ale je i chutnou přísadou do salátů, která obsahuje důležité látky pro pleť a vlasy – vitaminy B, C a K, karoten, železo. Abyste předešla problémům s jarním vypadáváním vlasů, jezte potraviny bohaté na vápník (mléčné výrobky), hořčík (minerálky s magneziem) a zinek (dýňová semínka, vajíčka, hovězí maso).

Nejezte příliš, ať si nezatížíte žaludek a zbytečně nezaděláte na jarní únavu. Proti té vám pomůže i pravidelné ranní vstávání, krátká rozcvička nebo protažení a dostatek pohybu. A také vhodné bylinky.

čerstvé bylinky

Očistné čaje: probuďte se a získejte energii

Pokud trpíte jarní únavou nebo prostě toužíte po nové energii, zařaďte do čtrnáctidenní kůry čaje z bylinek, které vaše tělo očistí a probudí. Zkuste si sama namíchat směs proti jarní únavě:
  • 1 díl: listy šalvěje, listy rozmarýnu, listy pelyňku
  • 2 díly: nať řebříčku, nať třezalky
  • 3 díly: listy kopřivy
Sušené bylinky smíchejte v poměru 1:2:3 podle rozpisu výše. Směs je hotová – jak ji užívat? Čajovou lžičku směsi zalijte 250 ml vody, 3 minuty povařte a nechte 20 minut odstát. Nápoj pijte třikrát denně, vždy před jídlem.

očistný čaj

Aromaterapie: posilující koupele pro mysl i pleť

Úroda bylinek (které můžete samozřejmě nakoupit už sušené ve specializovaném bylinkářství nebo obchodě se zdravou výživou a bio kosmetikou) přímo vybízí i k využití v koupelně. Zkuste to, i pokud na sílu aromaterapie nevěříte – uvidíte, že to bude zkušenost nadmíru příjemná. Inspirujte se třeba těmito recepty:
  • Pelyňková koupel na prokrvení pokožky: Lžíci pelyňku přelijte litrem vroucí vody a nechte dvě hodiny vyluhovat. Výluh pak přilijte do vany s teplou vodou. Lázeň si užívejte zhruba 20 minut, nevíce než dvakrát týdně. Pelyněk prokrví pokožku a působí protizánětlivě.
  • Posilující lesní koupel z dobromyslu a borovice: 30 g sušené nati dobromysly (oregana) a hrst mladých výhonků borovic stáhněte do plátěného sáčku a pár minut povařte v litru vody. Nechte hodinu dostát a pak nalijte do vany o teplotě asi 38 stupňů (sáček vhoďte do vany také). Užijte si klidně i půlhodinovou koupel, která vás příjemně probere a pročistí dýchací cesty.


Jarní rituály: tipy kosmetičky

Existuje kosmetika, která je v harmonii s jarním obdobím, starými rituály i tím, co naše pleť potřebuje? To, že na „pohanských pověrách“ něco je, vědí i kosmetické firmy. „Určitě bych doporučila kosmetiku s březovou vodouNajdete ji v bio obchodech a vyrábí ji také značka Weleda. Kromě toho, že je bříza ve Skandinávii symbolem jara, má skvělé účinky na pleť: výborně hydratuje, působí protizánětlivě, takže se hodí i v případě, máte-li po zimě potíže s ekzémy nebo dermatitidou. Využívá se i ve vlasové kosmetice – omezuje vypadávání vlasů a bojuje proti lupům,“ doporučuje kosmetička Julie Bauer Šnoblová.

březová kosmetikaKosmetička zmiňuje i „bylinný rituál“ z Německa, kde je velmi oblíbený fenykl: „Pije se nejen ve formě čaje, který můžete použít i pro oplach mastných vlasů, ale přidává se i do koupele – skvěle prokrví a „nastartuje“ pokožku.“

Pokud cítíte, že vaše pleť nebo pokožka jsou ještě „zazimované“, suché a citlivé, vyzkoušejte kosmetiku s kozím mlékem„Tu jsem si velmi oblíbila – nedráždí pokožku a je skvělá na pleť, ve formě tělového mléka i jako krém na ruce. Kozí mléko skvěle regeneruje, dodává na pružnosti a šetrně pečuje i o problematickou pleť, která po zimě často dostává zabrat,“ dodává kosmetička k ingredienci, která také patří mezi dávné symboly jara a zdraví.
 

Připravil/a pro vás Karolína Hornová ve spolupráci s expertem Julie Bauer Šnoblová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Julie Bauer Šnoblová
Kosmetička a manikérka
4904
"Krása, zdraví a štěstí jdou ruku v ruce."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít