Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Jak přežít Vánoce, když je neslavíte

Jak přežít Vánoce, když je neslavíte

Jak přežít Vánoce, když je neslavíte

29. listopadu 2019 od Eva Suchomelová

29. listopadu 2019 5 minut čtení
Připravil/a Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem Mgr. Petra Štarková

Nechcete nebo nemůžete oslavit Vánoce v duchu českých tradic? Nevadí! Máme pro vás několik tipů, jak strávit tuto dobu jinak, a přesto příjemně!

Neodbytné tradice

Lidé neslaví Vánoce z různých důvodů. Ať už náboženských, nebo třeba proto, že ducha Vánoc odmítají vnímat konzumně. Častým motivem je např. samota nebo to, že je slavili kvůli dětem, které s nimi nyní nejsou (střídavá péče, "prázdné hnízdo" atd.). „Řeší to velmi mnoho lidí. Jednak starší generace, pak také rozvedení rodiče a v neposlední řadě i ti, kterým se nepoštěstilo najít partnera nebo mít děti,“ potvrzuje psycholožka Mgr. Petra Štarková. „Neřekla bych ani, že pociťují tlak společnosti, jako spíš že kvůli komerčním dopadům jsou vánoční atributy všude kolem nás - v obchodech, v programech nejrůznějších institucí, v televizi, rádiu. Neustálé připomínce Vánoc se tedy nelze vyhnout. Dále také samozřejmě existuje tlak nejbližšího okolí na to, jak máme Vánoce slavit, kde a s kým máme být, jaké tradice musíme ‚nutně‘ dodržet. Vyhnout tomu se není lehké.“
domácí pohoda

Obdarujte sebe

Pokud se to týká i vás a přemýšlíte, co s tím, je dobré si uvědomit, co má být hlavním poselstvím Vánoc. Vánoce jsou o splněných přáních a je naprosto v pořádku i to, když někdo splní přání sám sobě,“ odpovídá na tuto otázku psycholožka. A jsme u toho: než být sami a litovat se, že nemáme, s kým nebo pro koho Vánoce chystat, případně se rozčilovat nad tím, jak „šílí“ z Vánoc ostatní, je lepší se zamyslet nad tím, jak si tento čas užít co nejlépe a jak udělat radost sami sobě. „Je to ta nejlepší varianta, co s nastalou situací udělat - dát co nejlepší dárek sami sobě. Zejména v situaci, kdy to nikdo jiný za nás neudělá,“ ujišťuje expertka. Zpočátku se vám to může zdát možná trochu nezvyklé, což připouští i Petra Štarková: „Bohužel mnozí z nás byli vychováni k tomu, že udělat něco sami pro sebe, dopřát si nějaký luxus nebo odmítnout návštěvy, které se nám nehodí a nejsou nám příjemné, je cosi špatného, sobeckého. Není.

Pro sebe to nejlepší

Co přesně to bude, na to musí najít každý odpověď sám. Každý je jiný a radost nebo potěšení mu přináší něco jiného. Jak tedy postupovat? Velmi pomáhá udělat si dopředu plán. Nakoupit si pro sebe to, co bychom si přáli, zamluvit program nebo cestu, která nás už dlouho láká, vymyslet, jak budeme vánoční svátky trávit, domluvit se s přáteli, kteří to mohou mít podobně,“ radí psycholožka. A tady máte pro inspiraci naše tipy:

Exotický zážitek

Peníze, které byste věnovali na nákup dárků, jídla, alkoholu, vánočních dekorací a dalších „vánočních nezbytností“, dejte raději za zájezd do teplých krajin. Uvidíte, že exotický zážitek přebije případnou lítost nad nenaplněnými tradicemi. A je úplně jedno, zda si poletíte k moři odpočinout na pláž, prozkoumat přírodu na Novém Zélandu, nebo duchovně růst v některé z budhistických zemí.

Tip redakce:
Nezapomeňte, že v teplých krajích je potřeba chránit svoji evropskou pokožku přípravky s vysokým SPF, alespoň 50 nebo vyšším. Hodit by se Vám mohl
 Helios Herb Mléko na opalování OF 50 (koupit v e-shopu) nebo v případě citlivé pokožky NIVEA Dětský sprej na opalování OF 50+Sun Sensitive Protect & Care  (koupit v e-shopu).

Nechte se hýčkat

Čím je člověk starší, tím víc by měl o sebe pečovat. Pro jednotlivce, ale i pro páry, kterým již odrostly děti, jež s nimi z jakýchkoli důvodů Vánoce neslaví, je skvělou alternativou klasických Vánoc pobyt v lázních nebo wellness spojený se zdravotními procedurami. Je to dárek v podobě investice do svého zdraví, a to jak fyzického, tak i psychického. Odjet od každodenních starostí, nechat se opečovávat a třeba na týden úplně vypnout je blahodárné pro každého.
Tip redakce:
Budete-li podstupovat hodně procedur spojených s vodou, nezapomeňte si vzít s sebou a také používat (ideálně po proceduře, ale nejpozději každý večer před spaním) výživný tělový balzám nebo tělové máslo. Pokožka, namáhaná chlorovanou či termální vodou, slaným vzduchem v solné jeskyni nebo třeba vysokými teplotami v sauně, potřebuje pořádnou porci výživy a hydratace, kterou jí poskytne např.
Dove Bohatý tělový krém Derma Spa Goodness³ (koupit v e-shopu).
lázně

Čas jenom pro sebe

Pamatujete si, jak jste v dětství či dospívání snili o tom, že byste chtěli celý den dělat jen to, co sami chcete? Něco, co by vám udělalo radost, kdy byste nemuseli nikam spěchat, plnit žádné povinnosti a všechno by bylo podle vašeho výběru? Právě tohle je šance, jak si to splnit. Naplánujte si, co dobrého budete jíst, udělejte si třeba svůj soukromý „den krásy“, kdy si dopřejete nádhernou voňavou koupel při svíčkách a se sklenkou vína, dáte si úžasnou pleťovou masku, výživnou masku na nohy, budete si číst všechny ty skvělé knížky, na které se už dlouho těšíte a nemáte na ně čas, nebo si naplánujte filmový maraton. Uvařte si dobrý čaj, zachumlejte se do teplé deky a vychutnejte si to. Všechno, co budete chtít dělat, bude správně.
produktová koláž
Tip redakce:
Do koupele se vám bude hodit např. relaxační 1. 
Ameté Šumivá bomba do koupele (koupit v e-shopu) s vůní levandule a pomeranče. Pleti prospěje 2. Dermacol Omlazující maska s kaviárem Gold Elixir (koupit v e-shopu), nohám zas 3.7th Heaven Změkčující maska na nohy (koupit v e-shopu). Ke knize si dejte 4. Lipton Bylinný aromatizovaný čaj Time to relax (koupit v e-shopu).

Pomoc němým tvářím

Jestliže vás naplňuje pomoc někomu jinému, pak zkuste zaměřit pozornost na ty, kteří jsou o svátcích opuštění – zvířátka v útulcích. Domluvte si dobrovolnickou práci na dobu svátků. Ulevíte těm, kteří se celoročně o opuštěná zvířata starají, pomůžete podle svých schopností a odměnou vám budou vděčné oči a přítulnost psů nebo koček, kteří skončili na okraji lidského zájmu.
psí útulek
Tip redakce:
Nechoďte s prázdnou, přineste zvířatům něco dobrého na zub. Pro pejsky se může hodit např.
Propesko S drůbežím, hovězím a zeleninou kompletní krmivo pro dospělé psy Vitalita  (koupit v e-shopu), kočičky ocení PURINA FELIX Fantastic Duo - lahodný výběr multi-balení 12x 100g (koupit v e-shopu).

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem Mgr. Petra Štarková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Mgr. Petra Štarková
psycholožka a spisovatelka
11
"Show must go on!"

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít