Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Jak poznat, že tělu chybí minerály? Z čeho je získat?

Jak poznat, že tělu chybí minerály? Z čeho je získat?

Jak poznat, že tělu chybí minerály? Z čeho je získat?

23. prosince 2021 od Martina Hrušková

23. prosince 2021 5 minut čtení
Připravil/a Martina Hrušková

Minerály tvoří v lidském těle pouhá 3 procenta, přesto bez nich nemůžeme fungovat. Jak se projeví, když tělu chybějí minerály? Jak je do těla dostat a odkud je získat ve správném množství? Které jsou ty nejdůležitější?
Mezi nejdůležitější minerály patří sodík, draslík, hořčík, vápník, fosfor, železo, zinek, jód, fluor a selen. Pestrá strava sestavená podle pravidel zdravé výživy zajistí tělu všechny potřebné živiny. Existují však lidé, u nichž příjem vitaminů a minerálních látek ve stravě dostačující není. Jedná se například o těhotné ženy, děti v období růstu, kuřáky nebo seniory. Pak je třeba sáhnout po potravinových doplňcích, které pomohou deficit konkrétních živin vyrovnat. Připravili jsme pro vás přehledný manuál, ve kterém zjistíte, k čemu je daný prvek v těle důležitý, jak se projevuje jeho nedostatek a jak ho získat přirozenou cestou či potravinovými doplňky.

Sodík

Proč je důležitý: Sodík udržuje rovnováhu tělesných tekutin, je nutný pro srdeční činnost, svalové a nervové funkce. Optimální příjem sodíku jsou asi 3 g denně.

Jak se projevuje nedostatek: Při nedostatku sodíku vznikají svalové křeče, bolesti hlavy a průjmy. Naopak nadbytek sodíku zvyšuje krevní tlak.

Z čeho lze získat dostatečné množství: Nejvýznamnějším zdrojem sodíku je kuchyňská sůl a také masné a rybí výrobky. V případě tohoto prvku je ale většinou problémem naopak jeho vyšší množství, jelikož člověk běžně konzumuje cca 8 g soli.

Železo

Proč je důležité: Železo je zcela zásadní pro produkci hemoglobinu, což je protein, který pomáhá červeným krvinkám rozvádět po těle kyslík.

Jak se projevuje nedostatek: Nedostatek železa se projevuje změnami nehtů, vypadáváním vlasů, suchou kůží, bolestmi hlavy, lehkou podrážděností, bolavými ústními koutky a chudokrevností.

Z čeho lze získat dostatečné množství: Železo získáte z jater, masa, brokolice či kapusty. Pokud víte, že příjem těchto potravin je u vás nízký, můžete ho doplnit pomocí GS Železa (koupit v e-shopu). Stačí vám 1 tableta a denní dávku máte pokrytou.
GS Železa
🛒 GS Železo

Draslík

Proč je důležitý: Draslík udržuje rovnováhu tělesných tekutin, je nezbytně nutný pro srdeční činnost, svalové a nervové funkce.

Jak se projevuje nedostatek: Při jeho nedostatku cítíme zvýšenou únavu, zmatenost, žízeň a máme nepravidelný tep.

Z čeho lze získat dostatečné množství: Zdrojem draslíku jsou vlašské ořechy, mandle, brambory, špenát, fazole, sušené švestky a paprika. Doplnit jej můžete pomocí Biotter Hořčíku + Draslíku 20 ks šum. tablet s příchutí grapefruitu 80g (koupit v e-shopu). Šumivé tablety se pohodlně rozpouštějí ve sklenici vody a vy tím zároveň doplňujete i pitný režim.

Horčík

Proč je důležitý: Podílí se na funkci enzymů ve všech procesech organismu a je proto pro naše tělo nesmírně důležitý. Ovlivňuje psychický stav, srdeční rytmus, má protistresové a protizánětlivé účinky.

Jak se projevuje nedostatek: Nedostatek hořčíku ve svalech poznáte podle svalových křečí, které se objevují hlavně v noci. A zvláště když to přeženete s cvičením. Dále se může objevit nespavost, rychlé nebo nepravidelné bušení srdce, hypoglykemie a premenstruační tenze.

Z čeho lze získat dostatečné množství: Zdrojem jsou potraviny převážně rostlinného původu, např. fazole, sója, lískové ořechy, ovesné vločky. Vyzkoušet můžete také Biotter Hořčík s Vitaminem B6 50 tablet 35g (koupit v e-shopu). Výhodou tohoto doplňku stravy je, že obsahuje také vitamin B6, který přispívá k normální funkci imunitního systému.

Vápník

Proč je důležitý: Je hlavním stavebním materiálem kostí, zubů, podílí se na činnosti svalů a krevní srážlivosti.

Jak se projevuje nedostatek: Nedostatek vápníku se projevuje křečemi, únavou, poruchami srdečního rytmu, z dlouhodobého hlediska jsou přítomny kožní změny, padání vlasů, porucha nehtů, osteoporóza a parodontóza.

Z čeho lze získat dostatečné množství: Je zastoupen v mléce a mléčných výrobcích, ovoci, ořeších, rybách. Pokud neholdujete mléčným výrobkům, zkuste doplnit vápník pomocí přípravku Cemio Vápník, Hořčík, Zinek, 40tbl (koupit v e-shopu). Výhodou tohoto doplňku stravy je, že vám stačí 1 tableta, pokud potřebujete doplnit i další minerály.

Fosfor

Proč je důležitý: Společně s vápníkem se podílí na látkové výměně kostí a zubů. Zdrojem je mléko, maso, obilí, ryby, vejce.

Jak se projevuje nedostatek: Dlouhodobý nedostatek může pociťovat jako stavy slabosti, únavy, nervových poruch. V potravinách je fosfor obsažen ve velkém množství, takže jeho nedostatek v důsledku špatné výživy je výjimečný.

Z čeho lze získat dostatečné množství: Fosfor najdeme snad ve všech potravinách. Nejbohatší na fosfor jsou ořechy, luštěniny, obilniny, ovesné vločky, hnědá rýže, mléčné výrobky, vnitřnosti a maso.

Jód

Proč je důležitý: Je nezbytný pro funkci štítné žlázy, tělesný a duševní vývoj.

Jak se projevuje nedostatek: Nedostatek jódu způsobuje vznik strumy (zvětšení štítné žlázy).

Z čeho lze získat dostatečné množství: Češi mají obecně problém s nedostatkem jódu, jelikož jeho nejlepší zdroj jsou mořské ryby. Doplnit ho můžete pomocí Centrum od A až po Železo, doplněk stravy, 30 tablet (koupit v e-shopu). Tento přípravek je ideální pro všechny, kteří potřebují doplnit jak vitaminy, tak minerály.

Zinek

Proč je důležitý: Zinek je nutný při růstu, pro hojení a tvorbu hormonů.

Jak se projevuje nedostatek: Pokud se ho tělu nedostává, může se to projevit potížemi při hojení ran nebo vznikem akné, ale také psychickými problémy. Může se objevit vypadávání vlasů, záněty úst, víček a kůže.

Z čeho lze získat dostatečné množství: Zdrojem jsou semena dýní, houby, luštěniny či kakao. V běžné pestré stravě by ho člověk měl zkonzumovat dost, pokud vám však chybí, lze ho doplnit přípravkem VIX Zinek 90 tablet (koupit v e-shopu).

Fluor

Proč je důležitý: Je důležitý pro tvorbu silných a tvrdých kostí a pro zdravé zuby.

Jak se projevuje nedostatek: Pokud nemáte dostatek fluoru, poznáte to především podle toho, že se vám více kazí zuby.

Z čeho lze získat dostatečné množství: Obsah fluoru ve většině potravin je nízký. Jen některé potraviny ho obsahují více: některé obilné a celozrnné výrobky, luštěniny, některé druhy mořských ryb (pokud jsou konzumovány s kostmi), mořské plody, čaj a víno. Dalšími zdroji jsou stolní a kojenecké vody, umělá dětská výživa a fluoridovaná sůl.

Selen

Proč je důležitý: Má význam pro ochranu buněk, funkci svalů a krevní srážlivost. Je také velmi důležitý pro imunitní systém.

Jak se projevuje nedostatek: Příznaky nedostatku selenu mohou zahrnovat únavu, depresivní nálady, zvýšenou náchylnost k infekcím a problémy se štítnou žlázou.

Z čeho lze získat dostatečné množství: Zdrojem selenu jsou mléčné produkty a maso všeho druhu. Pokud ani jednomu moc neholdujete, doporučujeme vám zařadit do vaší denní rutiny MaxiVita Vaše zdraví Selen + zinek + vitamin C a E 30 tablet 22,8 g (koupit v e-shopu). Jedna tabletka vám zajistí dostatečný přísun selenu, zinku a vitaminů C a E.

Foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Martina Hrušková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít