Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo GAPS: Dieta, která léčí. Pomůže i vám?

GAPS: Dieta, která léčí. Pomůže i vám?

GAPS: Dieta, která léčí. Pomůže i vám?

23. března 2021 od Tereza Špačková

23. března 2021 4 minuty čtení
Připravil/a Tereza Špačková

GAPS není o hubnutí, ale jde o terapeutickou dietu, která léčí trávicí systém a spolu s ním i různá onemocnění. Seznámit byste se s ní měli, pokud máte problémy, jako jsou bolesti břicha, nadýmání, chronická zácpa či průjem, nebo autoimunitní nemoci (diabetes, lupenka či celiakie), trpíte-li potravinovými intolerancemi, alergiemi nebo astmatem. Zjistěte, jak funguje a v čem spočívá její přínos.
Zkratka GAPS je odvozena z anglického Gut and Psychology Syndrome. Název reflektuje podstatu terapeutické diety, která vychází ze studií o stravě, jejím vlivu na střevní mikrofloru a dopadu na psychické zdraví. Pokud trávicí trakt nefunguje správně, mozku se nedostává potřebného množství živin, a v důsledku toho vznikají mnohé nemocí.
 
„GAPS dieta je terapeutický protokol, který se používá k léčbě všech střevních onemocnění, jako jsou například Ulcerózní kolitida, Crohnova choroba, ale také při dětském autismu, ADHD nebo psychiatrických nemocech“, říká certifikovaná GAPS terapeutka Jana Dell-Plotnárková. Její vyzkoušení však stojí za zvážení i u osob, jež trápí potravinové intolerance, sezónní alergie, astma a další autoimunitní nemoci.

GAPS a její působení na člověka

Možná se potýkáte se zažívacími problémy, na které jste již vyzkoušeli vše, ale bez výsledku. Při stravování podle GAPS dochází k obnovení přirozeného a zdravého mikrobiomu a zacelení střevních stěn, které byly působením různých patogenů poškozeny. Touto dietou příznivě ovlivníte bakteriální složení zažívacího traktu, a tím dbáte na své celkové zdraví. Vše je založeno na konzumaci kvalitních a probiotických potravin.

GAPS terapeutická dieta přináší následující pozitiva:

  • posiluje imunitní systém
  • zlepšuje zažívání
  • detoxikuje organismus
  • vyživuje kosti, klouby, šlachy, vazy i kůži
  • hojí žaludek a střeva
  • zkvalitňuje spánek
  • pozitivně ovlivňuje paměť
  • vyhlazuje celulitidu

Co se v GAPS konzumuje?

„GAPS dieta je založena na opravdových potravinách. Základem jsou slabé masové vývary, zelenina s nízkým obsahem škrobu, vejce, domácí fermentované mléčné výrobky, fermentovaná zelenina, maso a ryby, v malém množství se pak konzumují ovoce, ořechy a semínka. To je velmi zjednodušený popis. Pro plné porozumění doporučuji přečíst si knihu GAPS terapeutický protokol,“ říká terapeutka Jana.
Z trvanlivějších potravin budete potřebovat zásobu kvalitních tuků, jako jsou přepuštěné máslo Allnature Ghí (koupit v e-shopu), sádlo, kokosový olej, například Allnature Kokosový olej panenský BIO (koupit v e-shopu), ořechy, slunečnicová semínka a Allnature Dýňové semínko loupané (koupit v e-shopu). A z těch čerstvých se pak samozřejmě neobejdete bez kvalitního masa do vývarů, zeleniny, sýrů a fermentovaných potravin.

Co je v GAPS zakázáno konzumovat?

Především všechny obilniny, průmyslově zpracované potraviny, cukry, klasické mléčné výrobky. Ostatně už samotná příprava na tuto dietu v první fázi vylučuje lepek – tedy všechny pokrmy z mouky, pečivo, ale i těstoviny a další potraviny
Tip redakce:
Klíčové je identifikovat ingredienci či složku, která vám při trávení způsobuje problém. Zjistíte to tak, že si budete zapisovat jídelníček a doplňovat jej o informace ohledně vašeho stavu po konzumaci daného jídla. Pokud vysledujete jakékoliv negativní výkyvy, vyřaďte potravinu z jídelníčku.

Fáze diety

Pokud vás GAPS dieta zaujala, bude potřeba nastudovat si ještě další informace. Nicméně v případě, že se odhodláte na cestu za lepším zdravím, je potřeba jít do toho naplno. „Neexistuje žádná odlehčená verze. GAPS dieta je komplexní terapeutický protokol k hojení střeva a imunitního systému. A musí se držet poctivě, aby měla požadovaný účinek,“ upozorňuje terapeutka Jana.
 
Během diety projdete různými fázemi. „GAPS se dělí na úvodní dietu, která má 6 fází, jimiž se velmi pomalu prochází a postupně se v každé fázi přidávají nové potraviny. Tato úvodní dieta může trvat i rok, než se celá projde. Poté se přechází do plné diety, kde se konzumuje vše již zavedené, po dobu minimálně jednoho roku,“ dodává Jana.

Nahlédnutí na jednotlivé fáze

Chtěli byste aspoň krátce nahlédnout pod pokličku jednotlivých fází? Přečtěte si stručný výčet potravin, které lze v dané fázi konzumovat.
  • 1. Fáze: Konzumace vývarů se zeleninou, fermentovaných potravin – mléčných produktů a šťáv. Pitný režim založený na čajích ze zázvoru, máty nebo heřmánku a čisté vodě s citronem.
  • 2. Fáze: Do vývarů se přidávají dušené maso a zelenina, vejce a ghí.
  • 3. Fáze: Zvyšuje se příjem tuků zařazením avokáda, můžete přidat sádlo (kachní, husí, vepřové), dýni, ořechové máslo a vařenou cibuli.
  • 4. Fáze: Zde je povolené maso opékat, používat za studena lisovaný olej, zařazovat šťávy z mrkve, celeru, zelí a máty (nejlépe ráno a na lačno). Pozor byste si měli dát na to, abyste se šťávami nekonzumovali zbylé kousky zeleniny, tedy v této fázi nežádoucí vlákninu.
  • 5. Fáze: Zařazuje se vařené ovoce – jablka a hrušky bez slupky – a syrová zelenina.
  • 6. Fáze: Můžete pokračovat ve všech potravinách, které již konzumujete, a do jídelníčku lze přidat oloupané syrové jablko a sušené ovoce pro doslazování.

TIP: Zdravé potraviny nakoupíte v Teta drogerii, prozkoumejte nabídku a obohaťte svůj jídelníček (přejít do e-shopu).

Připravil/a pro vás Tereza Špačková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít