Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Do sauny jako do divadla: Vyzkoušejte saunové rituály!

Do sauny jako do divadla: Vyzkoušejte saunové rituály!

Do sauny jako do divadla: Vyzkoušejte saunové rituály!

30. prosince 2017 od Pavla Maříková

30. prosince 2017 4 minuty čtení
Připravil/a Pavla Maříková

Saunování už dávno není jen o pocení v přeplněné sauně s cílem být zdraví a krásní! Z návštěvy sauny se za posledních několik let stal společenský zážitek, aktivní způsob relaxace, kterému holduje stále více lidí. Tomuto trendu se samozřejmě přizpůsobili i provozovatelé saunových center a snaží se pro své klienty vymýšlet stále něco nového.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Jedním z nejnovějších hitů jsou tzv. saunové rituály nebo ceremoniály. Velmi jednoduše popsáno jde o show v sauně, malé divadelní představení, které má kromě pobavení a zážitku účastníků mnohdy také další význam – nejčastěji speciální péči o pokožku a aromaterapeutický efekt. Záleží jen na tom, jaký rituál si vyberete. Saunové ceremonie patří mezi tzv. zážitkové saunování, při kterém si přijdou na své jak pravidelní saunéři, tak i návštěvníci, kteří přicházejí do sauny poprvé. Těm prvním jejich rutinu zpestří, těm druhým minimálně zpříjemní jejich první návštěvu sauny. A všichni mají zase o jeden důvod navíc, proč pravidelně navštěvovat saunu. Je to zážitek!


Saunér je jako herec na jevišti

Saunovací rituály mohou probíhat i v klasické malé sauně, ale nejčastěji se s nimi setkáte ve větších saunovacích a wellness centrech, kde mají velké sauny pro několik desítek lidí. I když se to nezdá, větší počet lidí zážitek ze saunovacího rituálu ještě umocní. Je to ostatně stejné jako v již zmíněném divadle – větší počet lidí vytvoří lepší atmosféru, a tím i prožitek. Saunér, který rituál provádí, je opravdu svým způsobem herec (často vystupuje i v kostýmu) a jeho show divadelním představením s příběhem a krátkým dějem.Ceremoniálů je mnoho a každému návštěvníkovi vyhovuje něco jiného - mohou být různé, např. relaxační, povídací, dynamické,  a je jen na lidech, jaký ceremoniál si zvolí,“ říká marketingová manažerka wellness a saunových center Infinit Michaela Matějovská.

saunovací výbava


Představení pro všechny smysly

Jak takový saunový rituál probíhá? „Časy a náplň jednotlivých ceremonií bývají vždy rozepsány  a uvedeny na tabuli již při příchodu do sauny, aby si každý příchozí mohl rozmyslet, zda se rituálu zúčastní, nebo ne. Konkrétní sauna je totiž během rituálu pro ostatní uzavřena, tak aby se průběh ceremonie nenarušil,“ vysvětluje Michaela Matějovská. Ve chvíli, kdy se všichni účastníci shromáždí v sauně, přijde profesionální saunér, který rituál provádí, a saunu uzavře. Po přivítání a představení se vysvětlí saunér, o jaký rituál půjde, jak bude probíhat, jak bude dlouhý, co při něm bude používat atd. Nejčastěji jde o rituály v délce 10-15 minut. Pokud se během rituálu používají i různé vonné oleje, vysvětlí saunér, jaké mají účinky a na co jsou vhodné.

Některé saunovací rituály zahrnují i používání hudby, světelných efektů, při jiných se setkáte i s rozdáváním ovoce nebo jiného občerstvení. V tomto ohledu se fantazii  saunových mistrů meze nekladou. „Zažít můžete ceremoniál relaxační, tichý a klidný, nebo naopak hbitější, taneční ceremoniál. Při rituálu můžete objevit i účinky peelingových solí a medů a 100% přírodních éterických olejů, které působí blahodárně na duši i organismus. Témata jsou opravdu různá ‐ některé ceremoniály reagují na aktuální světové dění, roční období, svátky a tradice či přinášejí příběh ze starověkých bájí a pověstí,"  říká Michaela Matějovská. Téměř vždy ale zažijete velmi efektní mávání a víření vzduchu ručníkem. To zintenzivní nejen účinky používaných esencí, ale také celého pocení, protože saunér zpravidla víří horký vzduch od kamen směrem k účastníkům rituálu.


Aromaterapeutické rituály

Nejběžnějším saunovým rituálem je právě ceremoniál, který využívá již zmíněné vonné esence. Těch může být i více v rámci jednoho rituálu. Esence jsou rozpuštěné ve vodě, kterou se polévají horká kamna, nebo se můžete setkat i se sněhovými koulemi, které již vůni obsahují a postupně se na kamnech rozpouští. Vonná esence se tak rozline v sauně jemně a plynule. Výběr esencí záleží na tématu rituálu, ale mohou být relaxační, osvěžující, květinové atd.

Vlhkost z vody navíc zvyšuje pocit tepla v sauně, takže se rychleji začnete potit. Saunér se navíc snaží vlhký a horký vzduch ručníkem rozvířit po celé sauně. Někdy využívá i tepelných nárazů, kdy tento horký vzduch směřuje přímo na účastníky ceremoniálu.

aromaterapie v sauně


Relaxační a meditační rituály

Chcete-li spíše relaxovat a odpočívat, hledejte v nabídce klidnější ceremoniály. Ty probíhají většinou v saunách s nižší teplotou a často využívají i různých světelných nebo zvukových efektů. Můžete se setkat i s vibracemi na tibetské mísy, kdy saunér prochází mezi účastníky a hraje na jednu nebo více těchto mís. Oblíbené jsou u těchto typů rituálů také bylinky nebo různé přírodní maceráty, které se postupně uvolňují do vzduchu v sauně.


Beauty a kosmetické rituály

Je to asi nejoblíbenější typ saunových ceremoniálů mezi ženami. Nejen, že si užijete skvělý saunovací zážitek, ale také uděláte něco pro svou pokožku. Při těchto kosmetických rituálech se můžete setkat s potíráním těla různými peelingy (nejčastěji solným nebo medovým), využíváním jílu nebo různých jogurtových směsí, které jsou vhodné i k péči o pokožku po saunování. Tyto ceremoniály probíhají nejčastěji v parních saunách, kde je možnost se ihned také osprchovat, popř. si minimálně umýt ruce od peelingu.


Co byste měli při saunovacím rituálu dodržovat?

  • Po začátku rituálu již do sauny nevstupujte, abyste ostatním nenarušili jeho průběh.
  • V průběhu rituálu můžete saunu kdykoliv opustit.
  • Podle množství účastníků a prostoru v sauně, můžete při rituálu sedět i ležet.
  • Dodržujte stejnou hygienu jako při jakémkoliv jiném saunování. Prostěradlo, na kterém sedíte nebo se do něj zahalíte, je úplnou nezbytností.
  • Při ceremoniálu nemluvte ani se nedotýkejte ostatních účastníků.
  • Po skončení rituálu se nejdříve osprchujte a až teprve poté se zchlaďte v ochlazovacím jezírku nebo bazénku.

Zdroj foto: Infinit a Fotolia

Připravil/a pro vás Pavla Maříková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít