Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Dětské nehty a jak o ně pečovat

Dětské nehty a jak o ně pečovat

Dětské nehty a jak o ně pečovat

16. ledna 2019 od Eva Suchomelová

16. ledna 2019 3 minuty čtení
Připravil/a Eva Suchomelová

Smějí se miminkům stříhat nehty? A kdy poprvé? Jak správně dětem nehty stříhat? A co s kousáním nehtů nebo se záděrami? Na tyto i další otázky jsme zjistili odpovědi u pediatričky MUDr. Jany Zamarské.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Ty roztomilé nehtíčky

Když se narodí nový človíček, maminka i její okolí většinou žasne nad dokonalostí detailů jeho těla. Drobounké nehty, které novorozenec má, k nim také patří. Zvláště ty na rukou ale rychle rostou. Může je maminka ostříhat? „U zralých miminek dosahují nehty konce prstů, často je i přesahují. Lámou se, zatrhávají. Děti se mohou poranit v obličeji, na oku...,“ popisuje situaci zkušená pediatrička a bývalá primářka Dětského oddělení Bohumínské dětské nemocnice, která od roku 2008 provozuje vlastní pediatrickou praxi. Po porodu a v porodnici se nehty nestříhají, jednak z provozních důvodů, protože by to sestry nestihly, ale především kvůli možné infekci z nemocničního prostředí.
 
kleštičky na nehty

Obvyklými způsoby, jak to řešit bez stříhání, jsou:

  • přehrnout dítěti rukávky od kabátku přes ruce,
  • bavlněné rukavičky: samozřejmě bez prstů, vpodstatě vypadají jako návleky na ruce,
  • zavinout dítěti ruce do zavinovačky.
První stříhání by neměla maminka provádět sama, ale měla by si to nechat ukázat. „Poprvé ostříhám dítěti nehty na rukou já nebo zdravotní sestra při prvním vyšetření miminka po propuštění z porodnice. Maminka se učí,“ vysvětluje MUDr. Zamarská a pokračuje popisem postupu „Nůžky vydezinfikuji, držím jednotlivý prst za poslední článek a nikdy nestříhám na doraz.“
 

Na nohou rostou pomaleji, podle expertky je i žádoucí je u miminek nechat trochu přerůst. Je důležité si zapamatovat, že na rukou se nehty stříhají dokulata, na nohou rovně. Nejvhodnější je stříhat nehty po koupání, kdy jsou změklé.
 
stříhání nehtů na nožičkách

Čisté nehty, čisté ruce

Když už je dítko starší, řeší maminky spíš problém s „ukoptěnými“ nehty. Špína se za nehty dostane vinou všetečných ruček rychle a v překvapivém množství. Ale nesahejte po manikúře, čistěte dětem ruce kartáčkem na nehty. Proč? „Kartáček je jednoznačně vhodnější. Jednak s ním nehrozí poranění, jednak jako prevence hepatitidy, žloutenky A, které se říká nemoc špinavých rukou, je kartáček účinnější,“ doporučuje zkušená pediatrička. Pořiďte nějaký barevný, třeba i ve tvaru zvířátka, aby se dítěti líbil. Bude mít pak větší trpělivost, než se vám podaří špínu pomocí vody a mýdla zpoza nehtů dostat.
 
stříhání nehtíků

Na co si dát pozor

Často se u dětí, především z nervozity, ale třeba i z nudy, rozvine ošklivý zlozvyk – kousání nehtů, případně nehtové kůžičky. „Okusování je zlozvyk, kterého se velmi těžce zbavuje. Největší efekt má asi pepřový ‚lak‘ na nehty,“ konstatuje lékařka. Jinak je fajn zjistit, v jakých chvílích si dítě nehty kouše, a zkusit s ním řešit spouštěč (zbavit se strachu, naučit se zabavit se při čekání atd.). Bohužel z kousání nehtové kůžičky se může rozvinout problém se záděrami. Ty se mohou objevit i bez okusování, v každém případě však vyžadují pozornost a zvláštní péči. Záděry neodtrhávejte ani nenechte dítě, aby je odkusovalo. Zastříhněte je, a pokud na ně dítě často trpí, promasírujte mu čas od času celý nehet i s kůžičkou kokosovým olejem,“ dává dobrý tip MUDr. Zamarská. „Lze i malým dětem, i když si olíznou prsty, nevadí.“

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít