Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Darujte jarní mýdlo. Zn.: Home-made

Darujte jarní mýdlo. Zn.: Home-made

Darujte jarní mýdlo. Zn.: Home-made

22. března 2018 od Jana Kantorová

22. března 2018 3 minuty čtení
Připravil/a Jana Kantorová

Vyrobit si vlastní mýdlo rozhodně není tak nemožné, jak by se na první pohled mohlo zdát. Jde o originální dárek, kterým potěšíte na jaře všechny členy své rodiny. Máme pro vás návod, jak na to v domácím prostředí i bez velkých zkušeností.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Při výrobě domácího mýdla se často používá louh, tedy hydroxid sodný, a proto je potřeba dávat pozor a řídit se jasně danými pravidly. Jakmile zvládnete tohle riziko, pak si krásně vonící mýdlo můžete vyrobit i doma v kuchyni. A když k tomu přidáte jarní bylinky a květiny symbolizující blížící se teplo a velikonoční svátky, máte připravený krásný dárek, kterým se s radostí budou umývat i malé děti. Jarní mýdlo, jež budete moci darovat někomu z rodiny, se ale dá vyrobit i trochu snadněji. O tom, jak jednoduše vyrobit mýdlo, jsme si povídali s Luciou Kubíny, tvůrkyně přírodní kosmetiky známé na facebooku jako Rozmarína.


Jarní ingredience, které mýdlo provoní a probarví

  • Fialky a violky: jejich fialová barva krásně zabarví mýdlo, sušené květy ho navíc také provoní. Používají se zvláště při výrobě parfémů, ale své místo mají i v péči o pleť. Výtažky z fialek se používají do produktů určených pro aknózní pleť, mdlou a unavenou pokožku, protože ji revitalizují a rozzařují.
  • Petrklíče: žluté květy jsou prvními posly přicházejícího jara. Správně usušené květy medově voní, mají zklidňující účinky a prý se díky jejich vůni dá přivolat láska. Tak proč je nedat právě do mýdla, že?
  • Třešňové květy: mají jemné a lehce nasládlé aroma, které je v kosmetice hojně využíváno v parfémech i běžných produktech kosmetické péče. Povzbuzuje mysl a navozuje příjemnou atmosféru.
  • Modřence: jejich vůně není nijak výrazná, zato modrá barva krásně vytvořené mýdlo obarví.
  • Tulipány: krásně voní a výtažky z tulipánů zajistí pokožce hladký, uvolněný a jemný vzhled. Mají čisticí účinky a udržují pleť pružnou
  • Narcisky: jsou účinné proti vráskám a zároveň pomáhají léčit kožní problémy, např. lupénku.

ingredience pro výrobu mýdlaPro celou rodinu

Mýdlo si můžete vyrobit hned dvěma způsoby. V tom prvním můžete do přípravy zapojit i děti, které to určitě bude velmi bavit, protože ručně vyráběné mýdlo můžete dotvarovat podle své a jejich fantazie. Jako základ můžete použít mýdlovou hmotu nebo běžné olivové mýdlo. Výhoda mýdlových hmot je v tom, že mohou navíc obsahovat také bambucké máslo nebo kozí mléko plné výživných látek, pozitivně působících na pleť.

mýdlo s kozím mlékem a květinamiTip redakce:
Použít můžete i marseillské mýdlo, které obsahuje 72 % rostlinných olejů a žádné syntetické přísady. Navíc v sobě může mít vysoký podíl olivového oleje nebo kokosového oleje.


K mýdlové hmotě budete potřebovat pak už jen voňavé silice nebo barvivo a dekorativní prvky jako třeba bylinky, sušené květy, citronové nebo pomerančové plátky, ovesné vločky, mýdlové vločky apod.


Citronové mýdlo

Budete potřebovat: 

300 g mýdlové hmoty
4 lžíce nastrouhané kůry z bio citronu
2 lžičky aromatického oleje (citronového)

Dozdobení: plátky citronu

citrusové mýdloMýdlovou směs nastrouháme, přidáme destilovanou vodu a mícháme při nízké teplotě, dokud se úplně nerozpustí. Přimícháme citronové aroma, nastrouhanou kůru a klidně i jiné vonné oleje a sušené okvětní lístky podle vlastní fantazie. Poté stáhneme plamen, vložíme do hrnce dekorační ozdoby (klidně třeba barevné kamínky) nebo barvivo. Směs poté opatrně přelijeme do silikonových formiček a dozdobíme podle vkusu. Necháme úplně vychladnout a zatuhnout.

vyndavání mýdla z plastové nádobyTip redakce:
Snadno si můžete vyrobit i peelingové mýdlo, a to přidáním lněných semínek, ovesných nebo jiných obilných vloček.


Kvalitní mýdlo, složitější výroba

Na tradiční výrobu opravdu dobrého mýdla je potřeba mnohem více času a použití hydroxidu sodného, jehož rozpuštěním ve vodě se získá louh sodný, který po uzrání mýdla ze směsi vyprchá. V takovém případě pak není dobré, aby u výroby asistovaly právě děti. Své recepty si odborníci velmi střeží, ale přiznávají, že podle stejného postupu si lze připravit i šampon na vlasy. Do mýdla jsou při výrobě obecně potřeba oleje a tuky (nejčastěji olivový, kokosový, palmový olej nebo avokádový, meruňkový, rýžový i slunečnicový olej), voda, hydroxid sodný a bylinky.
 

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Jana Kantorová

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít