Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Co všechno nevíte o potu?

Co všechno nevíte o potu?

Co všechno nevíte o potu?

15. září 2016 od JaH

15. září 2016 3 minuty čtení
Připravil/a JaH ve spolupráci s expertem

Proč se potíme a co to pot vlastně je? A víte, že muži se potí víc než ženy a že při nadměrném pocení bychom měli zpozornět, protože může signalizovat různá onemocnění? Nejen na to jsme se zeptali profesora Petra Arenbergera, přednosty Dermatovenerologické kliniky FNKV a 3. LF UK.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

1. Potíme se, abychom se ochladili 

Tělo se potí, aby nedošlo k přehřátí organismu. „Pocení zajišťuje termoregulaci organismu. V teplém prostředí nebo při zvýšené námaze či stresu se uvolňuje na kožní povrch větší množství tekutiny,“ říká profesor Arenberger. „V horku je i kůže víc prokrvená – je červená – a tato krev se tím ochlazuje, takže dochází k ochlazování celého organismu,“ dodává. 

2. Hlavní složkou potu je voda 

Dále minerální látky a aminokyseliny. Z dalších látek pak hormony a močovina. „Solné mapy na oblečení dokumentují obsah chloridu sodného. Při ztrátě sodíku vznikají svalové křeče. Ztráta vody a solí může vést i ke kolapsu,“ vysvětluje profesor Arenberger. 

3. Muži se potí víc než ženy 

Potní žlázy mohou vyprodukovat až dvanáct litrů potu za den. Muži ho vyprodukují víc než ženy, mají i víc potních žláz, které vytvoří za hodinu v průměru čtvrt litru potu. U žen to bývá méně než dvě deci. Obecně pak platí, že čím je člověk starší, tím méně se potí

4. Můžeme být nemocní 

Nadměrné pocení mohou způsobovat například infekční choroby. „Noční pocení bývá u tuberkulózy, s pocením se můžeme setkat u cukrovky nebo poruch štítné žlázy. Může se jednat také o jeden z příznaků úzkostných stavů nebo deprese,“ říká profesor Arenberger. Nadměrné pocení může znamenat také vysoký krevní tlak. Objevuje se i u některých nádorových a neurologických onemocnění. 

5. Kdy už je to moc 

Míra pocení je individuální. O tom nadměrném mluvíme v případě, kdy se člověk potí v klidu a v chladu. Nebo když si během dne často utírá pot z čela. To stejné platí i u rukou, jejich častém utírání a vyhýbání se podávání rukou kvůli potu.

Připravil/a pro vás JaH ve spolupráci s expertem

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít